13歲兒子告單親爸私吞3500元利市

winnie0524
|
依個搞笑喎 法官判利事系仔私人財產
甘講我啊媽應該都差我10幾20年既利事

https://topick.hket.com/article/2272335/13%E6%AD%B2%E5%85%92%E5%AD%90%E5%91%8A%E5%96%AE%E8%A6%AA%E7%88%B8%E7%A7%81%E5%90%9E3500%E5%85%83%E5%88%A9%E5%B8%82%E3%80%80%E6%B3%95%E5%AE%98%E5%88%A4%E7%88%B6%E9%A0%88%E6%AD%B8%E9%82%84%EF%B8%B0%E5%B1%AC%E5%AD%A9%E5%AD%90%E7%A7%81%E4%BA%BA%E8%B2%A1%E7%94%A2?r=cpsdlc
jung93
|
個個都好似個小朋友咁告既話 法官大人真係會忙到暈
靚靚C9
|

hohoho2013
|
呢個細路唔諗吓,父母如果唔派利是畀人,人哋點會派返畀你吖
Swany288    發表於 19-2-16 13:38
333s    發表於 19-2-16 09:21
洋蔥頭媽咪
|
呢個case相信係已離婚嘅呀妈教佢居多。
又咁講,啲錢入了兒子戶口,爸爸取走的確可追讨,法官都係依法判決。
rabbit75
|
咁要唔要扣返封出嘅?
brindlewin
|
洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-16 08:03
又咁講,啲錢入了兒子戶口,爸爸取走的確可追讨,法官都係依法判決 ...

同意。呢單阿媽在背後指揮多。
lm251099
|
winnie0524 發表於 19-2-16 05:16
甘講我啊媽應該都差我10幾20年既利事 :money ...

媽媽可不可以告你食了10幾20年嘅霸王餐
wcpcelia    發表於 19-2-16 19:43
cakii
|
甘講我啊媽應該都差我10幾20年既利事 :money ...

正衰仔
D..D    發表於 19-2-21 19:08
kitkit218
|
cakii 發表於 19-2-16 10:34
正衰仔

奇異果小邱
|
咁下年唔封利是

睇下你仲有幾多利是收
BBJOJO
|

BBJOJO
|
奇異果小邱 發表於 19-2-16 10:39
咁下年唔封利是

睇下你仲有幾多利是收

qqgigiqq
|
正衰仔,咁鐘意計,應該餐餐煮完佢飯問佢拎返錢
good_pig
|
hohoho2013 發表於 19-2-16 07:52
呢個細路唔諗吓,父母如果唔派利是畀人,人哋點會派返畀你吖

佢阿媽教佢架啦
TATEYAMA
|

告上法庭就-定仔贏啦!利是係俾個仔架嘛!父母係咪都要派俾人架啦,結左婚無生仔女大部份人都派利是架(當然有少部份人選擇唔派既)
winnie0524
|
lm251099 發表於 19-2-16 10:23
媽媽可不可以告你食了10幾20年嘅霸王餐

仲可以告我痴飲痴食, 痴啊媽幫手湊b
winnie0524
|
洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-16 08:03
又咁講,啲錢入了兒子戶口,爸爸取走的確可追讨,法官都係依法判決 ...

又岩喎!應該唔入戶口, 一封封放系屋企都唔知邊個打邊個既 。話果d系啊爸封打算派出街既都得啦
tsung
|

winnie0524
|
TATEYAMA 發表於 19-2-16 11:29
告上法庭就-定仔贏啦!利是係俾個仔架嘛!父母係咪都要派架啦,結左婚無生仔女大部份人都派俾利是架(當然 ...

點解既 轉:

新年過後,小朋友開始拆利市,收入可能有幾千元,大部分小朋友會存入錢罌或由父母代為存入兒童戶口。不過,如果父母擅自為孩子「保管」利市錢就要小心。廣州一名單親爸爸從13歲兒子的戶口提出利市錢連利息3045元人民幣(約3525港元),再存入自己戶口,兒子不服決定控告爸爸挪用利市錢,法院最後裁定兒子勝訴,爸爸需要連本帶利歸還。