婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身同媽媽感情唔錯
但自從生咗bb之後,佢好似當自己係bb親生媽媽咁. 當然呢點係我主觀諗法,畢竟婆婆錫孫係好正常既事.

- 每次一齊出街佢都要自己抱住bb,我反而做咗工人幫佢拎好重既手袋同雜物

- 我抱住bb果陣佢就問我點解唔放低佢,但佢就成日抱bb

- bb去診所打針食藥,叫到bb個名之後即抱bb入去見醫生,我同老公有啲尷尬咁企喺度,冇理由一齊入哂去咁多人,最後我一個喺出面睇住佢地啲袋

- 餵奶粉/沖涼佢一定要參與,就算佢要返工都話要等埋佢放工先幫bb沖涼

佢成日嚟照顧我地我好感激架,不過就係因為呢個問題我先有啲唔開心. 我都想抱住bb出街架,我先係bb媽媽呀..

公爵府

回覆樓主:

也許媽媽只是想幫輕你 ? 別想太多。

男爵府

調返轉頭想你要覺得自己好幸福有媽媽幫手, 媽媽錫你先錫個 B 家有一老如有一寶, 我好感激媽媽逢星期六幫手湊小朋友去課外活動同埋我去街食飯佢幫我睇住小朋友我好放心

侯爵府

自己阿媽應該可以談吓心事,同阿媽傾吓吧。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

少d同佢一齊出街。

翡翠宮

畀面勳章

一齊住?如果係就冇計,唔係一齊住就少同佢去街,呀B睇醫生打針唔需要事前話佢知。
日日是好日

別墅

回覆樓主:

冇辦法啦,阿媽母性太強,放假就唔好同阿媽出街,等自己多啲同小朋友相處既時間啦

別墅

直接話自己抱返bb一人抱陣啦

男爵府

薄荷熊 發表於 19-2-16 05:38
本身同媽媽感情唔錯
但自從生咗bb之後,佢好似當自己係bb親生媽媽咁. 當然呢點係我主觀諗法,畢竟婆婆錫孫 ...

係咪第一胎?試下直同阿媽講,即使阿媽出於好意怕你剛生完累或怕你親手唔識湊好,你同佢講都想自己試下湊呀?學下做人媽媽,甚至有時講下想同阿b拍下拖咁,有時唔講唔明,好聲氣啲咁講囉,時間過左就冇架喇

複式洋房

回覆樓主:

樓主,同自己媽媽咩都講得啦,同佢講下你感受,我99都係咁,所以好明白你咩感受

別墅

大家!!我返嚟喇!
因為媽媽比較惡,由細到大都唔太敢頂撞佢. 我明白自己媽媽同99分別,不過因為我媽媽既出發點都係為bb好,所以當初寧願選擇收埋都唔想令佢唔開心.
不過發現收收埋埋都幾影響自己心情,又唔想對住媽媽再有唔開心感覺,與其自己亂諗一通,今日決定再搵機會用婉轉方法去同佢傾.
最後覺得佢好似明白我感受,今日出街之前佢問我係咪要抱bb出去,我就提議一人抱一陣. 佢抱住bb果陣同我既互動都多咗,今日超開心.
好喇我呻完喇,收收埋埋啲問題的確唔係咩好事嚟 雖然99果邊既問題都唔少,不過起碼解決咗好多平日經常面對既問題.

侯爵府

回覆樓主:

其實兩母女有咩可以直接講。
睇醫生前同媽咪講, 我想自己帶bb入醫生房。
直接講想自己同bb出街。 直接講我想多啲親子時間所以我會多啲抱bb。 其餘濕碎嘢就有得佢跟。

別墅

華妹妹 發表於 19-2-17 08:03
其實兩母女有咩可以直接講。
睇醫生前同媽咪講, 我想自己帶bb入醫生房。
直接講想自己同bb出街。 直接講我 ...

試過同佢講我想出街果陣抱多啲bb; 連親戚都話佢成日霸住bb
但佢答返人我平時喺佢返工果陣已經成日抱bb,仲抱唔夠咩
其實出到去,睇落真係佢似bb媽咪多過我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

薄荷熊 發表於 19-2-17 03:07
大家!!我返嚟喇!
因為媽媽比較惡,由細到大都唔太敢頂撞佢. 我明白自己媽媽同99分別,不過因為 ...

對住媽媽可直接講出自己感受
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我媽幫我湊仔,同我仔訓。有時覺得佢地先係2母子。好彩我媽唔係強勢、成日要求我做尼樣果樣,叫我多d陪仔。感恩

水晶宮

本身同媽媽感情唔錯
但自從生咗bb之後,佢好似當自己係bb親生媽媽咁. 當然呢點係我主觀諗法,畢竟婆婆錫孫 ...

見少d倚賴佢少d, 有得必有失

禁止訪問

大宅

本身同媽媽感情唔錯

有婆婆錫 好幸福啦 老人家係咁 我媽媽都係咁架 由佢啦

別墅

本身同媽媽感情唔錯

我都想我媽可以咁做,好幸福。
但其實你直接同佢講都得,你媽媽好(emoji)个孫。
Ms. Wong

珍珠宮

本身同媽媽感情唔錯

我見到你寫睇醫生 ,你媽抱左b入去,你看袋, 我笑左

有人話,你媽錫你姐,如果呢個係奶奶實比人鬧變態!

其實我覺得你媽做多左,自我感覺良好,唔理人感受。

首頁

尾頁

跳至