自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jasul 發表於 19-2-17 05:03
老老實實,我反而覺得揾到一份工包醫療仲實際

我份工包醫療,我而家就係諗緊使唔使買份醫療,因為60歳退休後冇醫療

男爵府

vivian0919 發表於 19-2-17 12:42
我份工包醫療,我而家就係諗緊使唔使買份醫療,因為60歳退休後冇醫療
...

我份工既醫療包埋家人,我自己另買一份儲蓄醫療 (買左1x年,每月$500),另外有買一份意外保一家,每月$2xx,暫時覺得ok

子爵府

vivian0919 發表於 19-2-17 12:42
...

公司醫療通常保額都唔大,買份有墊底醫療啦,保額會大好多!

子爵府

大戶 發表於 19-2-16 14:48
樓主呀,謝謝你寶貴意見

我最近去銀行,有個職員同我講,叫我買保險,只有10% 係人壽保10年 only,其 ...

因為十年後保單價值高過保額,通常都會以較高價值作為身故賠償!

侯爵府

cecelc 發表於 19-2-16 11:26
同意,好似大人睇醫生咁,用醫療卡藥無咁靚。

另外請問jm你同子女買$190/月係邊間?

剛剛睇返哂d posts,先知問我野,我仔女買mass mutual

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mama01 發表於 19-2-18 09:03
剛剛睇返哂d posts,先知問我野,我仔女買mass mutual

謝謝回覆

公爵府

我自己都買左保險十幾年, 近年轉埋賣保險
我發覺好多人好似我以前咁唔熟保險, 唔識claim, 所以覺得保險冇用。
我買左咁多年遇過3單大野都係claim保險, 但有幾次小問題, 自己唔知可以claim就冇claim到。 而家自己做呢行就知道原來好多之前自己比錢整既野, 我買左既保險係有得賠

侯爵府

幸福黃太太 發表於 19-2-18 09:57
我自己都買左保險十幾年, 近年轉埋賣保險
我發覺好多人好似我以前咁唔熟保險, 唔識claim, 所以覺 ...

我有時都突登唔claim,試過旅行病左睇醫生,東南亞地方好平,對返港紙幾十蚊,懶得claim,或小朋友住公立醫院$50/日,5日都係$250,都係費事claim,只claim一千蚊以上既大數目。

大宅

mama01 發表於 19-2-16 08:07
我買左保險快20年,做左個中期檢討,由最初覺得有D騙人,到後期覺得有用。

1)我:信保險,19年前被朋友既 ...

Hi mama 想問關於第5: 家居保
我住了四年像你一樣same 是water leakage, 但他們不比claim said is normal wear and tear. 你這麼容易claim 到?so good did you have to provide many details...?

大宅

mama01 發表於 19-2-18 09:03

請問係邊個計劃?會有Agent跟的嗎?

侯爵府

開心吸收勳章

醫療, 家保, 就一定要買, 其他, 就算買左醫療, 都吾一定CLAIM 足一世, 分分鐘加loading or 吾受保. 朋友CLAIM 過一次大手術. 保險公司吾受保, 宜家都係睇公立醫院.

侯爵府

回覆 meejh 的帖子

我睇返當時既單據 &紀錄再講下。
我個廳係木地板,浴室係企缸。

情況:廳1/3面積木地板濕透&谷起

當年AGENT既解釋:
木地板係原裝跟樓,屬大廈結構一部份,
根據我係家居保既條款,係唔保障既。
但我有打蠟,係後期再造,就有得賠。

工程費-2萬蚊(重輔地板):claim 足

維修水管-6千蚊:claim 唔到, 因為屬於自然損耗

我任何工程都KEEP 單(包括請人打蠟)一滲漏就話比AGENT聽,佢教我影相,報管理處....
AGENT肯跟&跟得盡責,都可能係我CLAIM到既原因。

侯爵府

回覆 Alyssasa 的帖子

我係買$190/月的住院保障計劃 I
有AGENT跟的,跟得好好,個女一買入短期內就入兩次私家,佢都有黎探病,攪到我唔好意思。
(唔好意思,不會介紹保險)

首頁

尾頁

跳至