懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有冇媽媽試過懷孕期間照到胎兒心臟過大?
我依家28week先發現 之前一路都冇事
醫生話有機會bb心臟過大壓住個肺bb會透唔到氣
就算生都要一生出黎bb就要去深切治療部
我已哭成淚人
醫生寫左紙叫我地星期三去贊育再睇

請問有冇媽媽試過?

洋房

Jellybb214 發表於 19-2-16 09:15
醫生話有機會bb心臟過大 ...

請問有媽媽有經驗嗎?
我真係好忐忑啊(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

你之前有無照結構? 正常照結構時應該會見到呢啲問題我勸你立即搵私家醫生睇左拎左2nd opinion 先 你有無睇開私家醫生? 唔好再等政府醫院啦⋯拖多一日就有可能有咩突然變化!

珍珠宮

Meemeemum 發表於 19-2-16 16:47
你之前有無照結構? 正常照結構時應該會見到呢啲問題我勸你立即搵私家醫生睇左拎左2nd opinion 先 你有無睇 ...

同意,或者搵私家再照下

子爵府

之前有無照結構?搵多個醫生問意見

洋房

Meemeemum 發表於 19-2-16 16:47
你之前有無照結構? 正常照結構時應該會見到呢啲問題我勸你立即搵私家醫生睇左拎左2nd opinion 先 你有無睇 ...

我係睇開私家照結構架
之前一路照都冇事
突然早2日檢查再照就話有呢個問題
又話我胎盤過厚到7cm同胎水唔夠
醫生寫紙我去睇王培儀
依家王倍儀再寫紙我去贊育
話已經係打尖睇
因為政府嘅設備係最好
但最快都要星期三
我真係好大壓力

洋房

musiccisum 發表於 19-2-16 20:16
之前有無照結構?搵多個醫生問意見

我係睇開私家照結構
之前一路照都冇事
又話我胎盤過厚到7cm同胎水唔夠
醫生寫紙我去睇王培儀
依家王倍儀再寫紙我去贊育
話已經係打尖睇
因為政府嘅設備係最好
但最快都要星期三
我真係好大壓力

子爵府

Jellybb214 發表於 19-2-16 22:05
我係睇開私家照結構
之前一路照都冇事

咁你搵邊個照結構架?睇番個結構report有無寫?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

冇錯,問多個醫生先,如果真係咁要問問點樣做好

大宅

不如去搵母胎權威林勇行/劉子健照下
同姑娘講有咁既情況,應該會比快期你

男爵府

換個醫生問一下!

洋房

musiccisum 發表於 19-2-16 22:34
咁你搵邊個照結構架?睇番個結構report有無寫?

之前揾黃嘉謀照結構
一路以黎照都冇事
係早2日檢查先發現bb心臟過大
又話有機會壓住個肺抖唔到氣
又話胎水唔夠 同胎盤過厚
佢講到萬中無一 絕無僅有呢個情況
我聽到都呆左

洋房

我要做媽媽 發表於 19-2-16 22:41
冇錯,問多個醫生先,如果真係咁要問問點樣做好

睇左黃嘉謀
再睇王培儀都係咁
依家等睇贊育(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

而家28週已成事實,要相信公立醫院既醫生
我搵劉子健照結構,個陣BB心臟睇落偏大,羊水值小到得4.x ,左邊腎只有水囊,佢轉介我番威院搵左位顧問女醫生,無記錯係羅醫生,佢幫我個b照得好詳細,仲發現到BB腸有三點鈣化白點,不過佢話呢樣野好平常無大礙
最後羊水值上升番合格水平,BB生長無問題,心臟就無再話有偏大,一直醫院都follow到我生,產後姑娘有問我BB單腎既問題,一出世同我分開去兒科做檢查,出院後都有安排腎科兒科等大大小小檢查,幸好一切都無問題
樓主唔好咁擔心,公立醫院好有經驗處理初生BB既問題,要相信醫生,要正面d諗,你既情緒會影響BB嫁

別墅

kissapplegirl 發表於 19-2-17 01:38
我搵劉子健照結構,個陣BB心臟睇落偏大,羊水值小到得4.x ,左邊 ...

認同 相公阮

洋房

kissapplegirl 發表於 19-2-17 01:38
我搵劉子健照結構,個陣BB心臟睇落偏大,羊水值小到得4.x ,左邊 ...

請問你照結構見到bb心臟偏大係第幾週?
就係因為去到28週
我真係唔知可以點做(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

Jellybb214 發表於 19-2-17 09:53
請問你照結構見到bb心臟偏大係第幾週?
就係因為去到28週
我真係唔知可以點做(emoji)(emoji)(emoji)

個時21週,醫生會講晒bb既最壞方向會係點,又叫我24週前要決定是否繼續懷孕,嚇死我

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Jellybb214 的帖子

咁最好問問應該要點做

洋房

kissapplegirl 發表於 19-2-17 12:19
個時21週,醫生會講晒bb既最壞方向會係點,又叫我24週前要決定是否繼續懷孕,嚇死我
...

我依家就係咁
醫生話過左24週
冇得話唔要就唔要
就算係我又點捨得唔要
然後又話就算生出黎都可能要成日入醫院
好似害左bb咁
真係喊死我

男爵府

Jellybb214 發表於 19-2-17 16:56
我依家就係咁
醫生話過左24週
冇得話唔要就唔要

醫生講最壞情況比定心理準備你知,一切都係可能,但唔代表BB情況真係咁差,唔洗咁擔心先
你記得飲多d水,湯水,比足夠羊水BB,佢個肺先發育到嫁

首頁

尾頁

跳至