用洗洗衣機清潔劑嘅問題?

Everyloap
|
我個部係大眼機,幾年都無洗過啦。我尋日用左韓國幾出名嘅清潔劑洗,我先落成包清潔粉落部機,用40。c正常程序空機洗左2個鐘。之後擺左條白毛巾入去90。c再洗2個鐘。
但係完之後條毛巾都係白雪雪,部機有陣味,請問大家,我嘅洗法係咪做錯左,應該點洗先啱?
Everyloap
|
Everyloap 發表於 19-2-16 09:51
我個部係大眼機,幾年都無洗過啦。我尋日用左韓國幾出名嘅清潔劑洗,我先落成包清潔粉落部機,用40。c正常 ...
有冇jm知道?
luckyQ
|
我個部係大眼機,幾年都無洗過啦。我尋日用左韓國幾出名嘅清潔劑洗,我先落成包清潔粉落部機,用40。c正常 ...

我部洗衣機又清洗洗衣機嘅功能,所以我倒左包粉落去按洗洗衣機的掣,洗完好乾淨喎
ninachu
|

每2個月我用呢款直接倒入桶内,浸2-3小時用clean tub功能60度水洗,洗完有微粒,我用濕布抺桶,洗完好乾淨,我冇放毛巾入去洗

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 19-2-16 19:11
ayi1
|

我要倒粉開機洗3個字再浸過夜(超過8個鐘)至洗得出邋遢嘢,浸3,4個鐘無料到。
ninachu
|
ayi1 發表於 19-2-16 15:38
我要倒粉開機洗3個字再浸過夜(超過8個鐘)至洗得出邋遢嘢,浸3,4個鐘無料到。
...

浸咁耐
Everyloap
|
ninachu 發表於 19-2-16 15:15
每2個月我用呢款直接倒入桶内,浸2-3小時用clean tub功能60度水洗,洗完有微粒,我用濕布抺桶,洗完好乾淨 ...
我屋企部機無clean tub功能
Everyloap
|
ayi1 發表於 19-2-16 15:38
...
請問用咩溫度浸?同埋開機洗係平時開機嘅程序(即係2個鐘先完機),就咁㩒停定直接扭到關制?
angelfan07
|

我部機有洗機功能係自動用95度水溫洗機,如果加埋呢包粉,我驚嘔泡。
我試過用呢類洗機粉,但只會用40度水溫。
Everyloap
|
頭先洗左機衫,有d白色碎屑係d衫度,會唔會係d粉溶得唔夠乾淨🤔
黎緊都會買多包再洗多次
ayi1
|
Everyloap 發表於 19-2-16 16:15
請問用咩溫度浸?同埋開機洗係平時開機嘅程序(即係2個鐘先完機),就咁㩒停定直接扭到關制?
...

室溫咋。我部係日本機開最高水位浸過夜之後用標準模式洗9個字咁上下耐,都洗得出啲啡啡黃黃嘢,好嘔心。我3個月清洗一次部機,浸過夜係成功洗出邋遢嘢嘅關鍵。
Amy1974
|
angelfan07 發表於 19-2-16 16:20
我部機有洗機功能係自動用95度水溫洗機,如果加埋呢包粉,我驚嘔泡。
我試過用呢類洗機粉,但只會用40度水 ...

太高溫係會起泡嘅。50度已經可以,主要係浸泡時間,俾 Sodium Carbonate Peroxyhydrate 足夠時間去發揮作用。

ayi1
|
Everyloap 發表於 19-2-16 16:22
頭先洗左機衫,有d白色碎屑係d衫度,會唔會係d粉溶得唔夠乾淨🤔
黎緊都會買多包再洗多次 ...

我洗完機之後再空機洗一次,隔塵袋都仲有好多啡黃碎屑,所以洗完機都會空機洗多次至敢洗衫。我浸過夜就唔怕啲粉溶解唔曬。
Everyloap
|
ayi1 發表於 19-2-16 16:37
室溫咋。我部係日本機開最高水位浸過夜之後用標準模式洗9個字咁上下耐,都洗得出啲啡啡黃黃嘢,好嘔心。我 ...
明白,但係我部機唔係日本機,係西x子機無得較幾高水位就係因為咁,我唔知自己洗得乾唔乾淨
Everyloap
|
Amy1974 發表於 19-2-16 16:43
太高溫係會起泡嘅。50度已經可以,主要係浸泡時間,俾 Sodium Carbonate Peroxyhydrate 足夠時間去發揮作 ...
請問你部機都係大眼機?開機幾分鐘後直接關電源,由d水浸住,咁過一晚後d水會自動排出?,唔會儲係個機入面?
Amy1974
|
Everyloap 發表於 19-2-16 17:39
請問你部機都係大眼機?開機幾分鐘後直接關電源,由d水浸住,咁過一晚後d水會自動排出?,唔會儲係個機入面 ...

唔使關電源,瞓覺前㩒個暫停制,朝早取消暫停,繼續洗完個流程就得。

停咗機,再開熱水,行多一轉洗衣,就乜嘢垃圾都排走晒。

Everyloap
|
Amy1974 發表於 19-2-16 17:58
唔使關電源,瞓覺前㩒個暫停制,朝早取消暫停,繼續洗完個流程就得。

停咗機,再開熱水,行多一轉洗衣, ...
原來如此,唔該哂
Boss88
|
我都係用西門子大眼雞,上星期都用咗韓國出名嘅洗洗水機粉洗過部機,我用40度水,普通洗程序再加毛巾,我有自行再加暖水入機(由洗衣粉格倒入)開機行15分鐘我就暫停部機浸半小時,之後再行15分鐘再浸半小時,洗到好多汚糟野出黎,洗完再行一轉空機。
ayi1
|
Everyloap 發表於 19-2-16 17:32
明白,但係我部機唔係日本機,係西x子機無得較幾高水位就係因為咁,我唔知自己洗得乾唔乾淨
...

我娘家嗰部大眼雞,我媽嚮入洗衣粉嘅盒處加咗幾大量杯嘅水,又係浸過夜,佢話都work,佢洗機同時入塊淺色地布一齊洗,見到有邋遢嘢洗咗出嚟。
PaPa
|
Boss88 發表於 19-2-16 21:13
我都係用西門子大眼雞,上星期都用咗韓國出名嘅洗洗水機粉洗過部機,我用40度水,普通洗程序再加毛巾,我有 ...

我也是用西門子大眼雞洗衣機,是否將成包粉直接倒入滾桶內,然後開15分鐘,停一陣,又開15分鐘,之後由它洗到完?