論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Solarflare 發表於 19-2-16 23:06

合約講明包 free medical care.

她們的工會非常強大,工人姐姐一入院,立即有工會的人去探佢,幫佢密謀怎麼去找僱主麻煩,我家姐姐入了院,我問她有無需要帶什麼東西給她,例如牙刷,食物之類,她回覆no need, 只需要一個power bank,而且要插足電那種,到我一到達醫院,她床邊周圍是生果,麵包,非常奇怪的是,我姐姐一見到我,還話佢好餓,正巧,醫院派中午飯,她吃一囗飯,lie down the bed 一次,扮得非常辛苦,到她吃到一半時,工會的人一到,(我估是工會的人),她這個朋友眼尾都不望我,拿了好多食物俾佢,我家姐姐立即精神晒,唔記得要扮嘢lie down, 滔滔不絕地同她朋友傾解,待續.............

公爵府

Solarflare 發表於 19-2-16 15:55
政府應該學新加坡咁, 有病or懷孕準許即炒。
跟本要杜絕班人來港拎著數 。
...

香港無能政府拍馬都比不上新加坡政府怎樣懂得保護自己市民先

男爵府

kidslover234 發表於 19-2-17 12:12
她們的工會非常強大,工人姐姐一入院,立即有工會的人去探佢,幫佢密謀怎麼去找僱主麻煩,我家姐姐入了院 ...

你唔講我唔知, 原來會咁。
班無賴真係好恐怖!
所以我堅持錄影同keep一年record。
聽完你咁講, 可能我要拎部 gopro or hidden cam 去醫院探姐姐..

公爵府

kidslover234 發表於 19-2-17 12:12
她們的工會非常強大,工人姐姐一入院,立即有工會的人去探佢,幫佢密謀怎麼去找僱主麻煩,我家姐姐入了院 ...

所以我想請埋呢兩年工人就唔再請,外傭已好多變質,隨時請到個搞到你周身蟻就慘

珊瑚宮

香港政府應参考新加坡及台湾做法。

香港僱主是外傭眼中的寃大頭

wcpcelia    發表於 19-2-18 11:22
玩具萬歲!

珊瑚宮

OKC 發表於 19-2-17 13:11
所以我想請埋呢兩年工人就唔再請,外傭已好多變質,隨時請到個搞到你周身蟻就慘
...
引鬼入屋。千祈咪請
除非有病人老人幼兒要被迫

玩具萬歲!

寶石宮

2023年兔年勳章

Solarflare 發表於 19-2-16 23:06

合約講明包 free medical care.

避免殘疾歧視要醫生證明unfit to work

複式洋房

回覆樓主:

http://www.clic.org.hk/tc/topics/antiDiscrimination/discrimination_due_to_disability/q19.shtml

樓主可參考呢個

如果病情嚴重到令閣下不能履行工作的固有要求,僱主便可解僱閣下。但在此之前,僱主有責任在他 / 她不致承受不合情理的困難下,提供特殊服務或設施,以幫助閣下履行有關工作的固有要求。舉例,如某位員工患有腎病,僱主應考慮讓該員工以彈性時間上班,以便他/她進行洗腎(除非這項安排會嚴重影響日常工作)。

男爵府

Poyau 發表於 19-2-17 13:58
避免殘疾歧視要醫生證明unfit to work

我想了解下點拎呢個 unfit to work 證明, 有冇jm有經驗點拎? 係唔係帶姐姐去醫生度驗身? 佢唔肯去點算? 同埋一搬病到點樣先算係 unfit to work?

男爵府

monachuchu 發表於 19-2-17 15:12
http://www.clic.org.hk/tc/topics/antiDiscrimination/discrimination_due_to_disability/q19.shtml

樓主 ...

但如果是雙職父母, 姐姐又要係返工時間做化療, 咁期間無人肯幫忙睇bb。但係唔炒姐姐既情況之下再加請鐘點又太貴, 父母負擔不起, 是否可以以此理由合理解僱員工?
又或者姐姐化療, 幅射會影響bb, 以不能照顧bb為理由解僱又是否合理。

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-17 15:12

我想了解下點拎呢個 unfit to work 證明, 有冇jm有經驗 ...

unfit to work係主診醫生可以寫。
同一般你請病假同理。
你肯問醫生,醫生肯寫就得。

至於個工人唔肯去睇醫生,咁佢都冇醫生紙證明患病,咁雇主更加唔算係殘疾歧視。

男爵府

monachuchu 發表於 19-2-17 15:28
unfit to work係主診醫生可以寫。
同一般你請病假同理。
你肯問醫生,醫生肯寫就得。

明白。
但一般請病假, unfit for work 可能只係 for 2-3日。之後又可以 work。
咁醫生要寫呢個工人係 unfit for work 幾長時間先可以炒?

複式洋房

回覆樓主:

再揾到有用資料
簡單啲講,工人放緊有薪病假期間不可解雇。
有醫生證明不適宜工作,解雇唔算係殘疾歧視。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201712/06/P2017120600746p.htm

根據「標準僱傭合約」第9(c)條款,如有醫生證明外傭不適宜再繼續工作,僱主可在不違反有關條例的規定下(其中包括除因僱員犯嚴重過失而將其即時解僱外,僱主不可在僱員放取有薪病假期間解僱該僱員)終止僱傭合約,但僱主仍需根據「標準僱傭合約」第7條款安排將傭工送返原居地。

大宅

香港正苦不嬲蝦奉公守法的人,對走法律罅一向冇符

wcpcelia    發表於 19-2-18 11:22

別墅

OKC 發表於 19-2-17 13:11
...

非常應同,我以前請的姐姐從來不會像最後一個那樣(現在我已不請了),這一兩年的外慵變質的好嚴重

別墅

Solarflare 發表於 19-2-17 12:41
你唔講我唔知, 原來會咁。
班無賴真係好恐怖!
所以我堅持錄影同keep一年record。

更恐怖的還在後頭,因我多次問姐姐需否帶食物給她吃,她有時已讀不覆,有時話no need, 所以我探病時無帶任何食物給她(她的朋友大量供應),有一天醫院打電話給我說我工人姐姐嘔了一些蟲出來,已拿去化驗,我一聽心有不秒,立即問醫生,如姐姐出了院,處理我家食物會否傳染,醫生話有可能,

別墅

kidslover234 發表於 19-2-17 21:37
更恐怖的還在後頭,因我多次問姐姐需否帶食物給她吃,她有時已讀不覆,有時話no need, 所以我探病時無帶任 ...

續上
現在她需吃道蟲(emoji)藥一段時間,好彩佢入院二三個星期,我無帶食物俾佢,全是佢朋友帶去的,又過了二天,工人姐姐奇怪地send個信息給我,叫我帶些食物給她吃,話醫院唔俾飽飯佢吃,好飢餓,我立刻打電話去醫院,要求護士轉介營養師見她,給她一天三餐副食品和三餐正餐,護士同意,護士話是我家姐姐不吃醫院餐,只吃她朋友帶去的食物,記錄寫得清清楚楚,我告訴姐姐,我不會帶食物給她,因醫院已有六餐供應(我相信姐姐是想害我,因她嘔蟲。如我帶食物給她,她可以話是我的食物有問題。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kidslover234 發表於 19-2-17 21:38
續上
現在她需吃道蟲(emoji)藥一段時間,好彩佢入院二三個星期,我無帶食物俾佢,全是佢朋友帶去的,又過 ...
工人係咪中咗降頭?

別墅

lily-of-valley 發表於 19-2-17 21:48
工人係咪中咗降頭?

應該是佢朋友帶去的食物有蟲(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kidslover234 發表於 19-2-17 21:55
應該是佢朋友帶去的食物有蟲(emoji)
咁都無咁驚, 至怕同人爭男人, 比其他女人落佢降頭。
因以前妹99工人janet老公比其他女人落愛情降頭。

地點: 夏威夷, janet老公沙沙滾, 有個bun婆要janet老公娶佢, 但老公唔娶, 無幾耐肚痛, Hawaii doctor驗唔出野, 返manila hospital又驗唔出有野。 返自己鄉下揾巫醫, 巫醫話中愛情降, 要揾落的人解。 但只肚痛, 唔會死。 但巫醫話唔好做手術, 會有好大危險。 老公唔信, 在鄉下醫院開刀睇吓肚裡面做乜。 點知乜都無, 唔係成肚虫, 但因老公血型稀有, 鄉下醫院落後唔夠血, 就咁流血流死咗。 巫醫講得啱。

首頁

尾頁

跳至