飛蚊症

melomame
|
我已經有飛蚊症好多好多年
因為工作需要成日睇文件
呢半年多咗好多
我有檢查過視網膜冇事
醫生話係唔會停止飛蚊症

我上網睇過話可以用激光治療
請問有冇JM試過

因為我受到好大困擾,覺得好辛苦,我真係唔想提早退休
purple_onion
|
我2年前又是有飛蚊症,但不知點解又漸漸消失了
meejh
|
可以試下中E。有朋友試過問中E,無想過得。點知,ok左。
wcpcelia    發表於 19-2-17 10:10
|
留毛想知
ballonbb
|
睇醫生時有無話可幫你做激光减少飛蚊?
tkop
|
melomame 發表於 19-2-16 13:32
因為工作需要成日睇文件
呢半年多咗好多

咁你有沒有老花,有咪仲衰過飞蚊
yeemeif
|
食花青素加葉黃素,阻止佢繼續惡化
melomame
|
meejh 發表於 19-2-16 19:07

請問有冇介紹
melomame
|
yeemeif 發表於 19-2-16 20:15
食花青素加葉黃素,阻止佢繼續惡化

請問咩嚟
我啱啱買咗目清素咋
Charis_mummy
|
回覆 meejh 的帖子

我右眼D飛蚊都幾嚴重, 有無EC介紹 ? THANKS
jojopingu
|
melomame 發表於 19-2-16 13:32
因為工作需要成日睇文件
呢半年多咗好多

我好細個就有飛蚊症, 而家望住白色一遍野就已見到. 之前睇過眼科, 佢唔建議做手術去除飛蚊問題, 1黎好難完全無, 2黎做完之後都好大機會再有返
melomame
|
jojopingu 發表於 19-2-18 18:00
我好細個就有飛蚊症, 而家望住白色一遍野就已見到. 之前睇過眼科, 佢唔建議做手術去除飛蚊問題, 1黎好難 ...

我感覺好困擾
Poohpooh_bb
|
我都有一粒飛蚊
soso1227
|
meejh 發表於 19-2-16 19:07

請問中醫名?
fundfund
|
我好細個就有飛蚊症, 而家望住白色一遍野就已見到. 之前睇過眼科, 佢唔建議做手術去除飛蚊問題, 1黎好難 ...

飛蚊有手術可以做到咩?視網膜穿左就可以補返,但飛蚊應該做唔到手術
areyouangry
|
Charis_mummy 發表於 19-2-18 17:27
回覆 meejh 的帖子

我右眼D飛蚊都幾嚴重, 有無EC介紹 ? THANKS

我都係右眼
jojopingu
|
fundfund 發表於 19-2-18 21:55
飛蚊有手術可以做到咩?視網膜穿左就可以補返,但飛蚊應該做唔到手術

我都以為係,但就係之前補視網膜時問過醫生,佢話飛蚊其實係玻璃體老化左而又未被吸收嘅殘留物,係可以用手術方法清除,但呢d殘留物有機會係黐住眼睛, 未必可以完全清除, 所以唔建議做。具體係點做手術我就唔知了。
zitzai
|

好細個就有,同意做完好得一陣都係會再有
cassie0025
|
我深近視好細個已經有飛蚊, 已經同佢地共存左好多年, 都想知食咩可以減少或防止惡化, 有邊隻花青素有效?
meejh
|
melomame 發表於 19-2-16 21:40
請問有冇介紹

是王EC;元朗和旺角有clinic這個. 可以試試希望幚到你