自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

剛收到有offer,叫我回覆可以上班日期,但我剛剛簽咗份合約工,工作期至8月底,我喺in完個officer話最快要年中先會收到結果通知,所以我先找短期工,政府工喺咪唔會等咁耐?

侯爵府

回覆樓主:

我見啲人通常會直接打去GGO問,你試下打去問好過響度問人,因為個個case唔同。題外:你幾時in?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁不如打個電話問問佢安排?如果即時要人,你都要同而家老闆交代。如果佢嘅「早」其實都係年中,咁你就安安心心做埋呢半年嘛

大宅

你份合約工有冇寫如果合約中途解約要賠錢?

你可以打去政府度講左先,佢應該會教你

日期可以寫完約日,寫番原因同影印番份合約證明。政府會幫你再安排上班日期。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

AX21 發表於 19-2-16 14:17
剛收到有offer,叫我回覆可以上班日期,但我剛剛簽咗份合約工,工作期至8月底,我喺in完個officer話最快要 ...

如果唔介意,我會建議辭職入政府吧。
早入職早跳point,永遠較著數,年資較後入既多。

琥珀宮

剛收到有offer,叫我回覆可以上班日期,但我剛剛簽咗份合約工,工作期至8月底,我喺in完個officer話最快要 ...

見過人申請ca得左,政府等佢生完坐完月先返工,合約工都可以返一日就唔做,如果等政府工就梗係放棄份合約啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果份合約工係未開始,直頭話唔返囉,有啲公司可能要幫你set up account或者其他access card 都要時間、 金錢, 返一陣唔返咁仲衰。

男爵府

回覆樓主:

其實我都明白長遠睇梗喺選政府工,但因為依份合約工簽之前僱主表明喺唔想中途斷約,否則佢有其他人選,所以我覺得好難交代

wcpcelia    發表於 19-2-16 19:14

珊瑚宮

2024年龍年勳章

AX21 發表於 19-2-16 15:43
其實我都明白長遠睇梗喺選政府工,但因為依份合約工簽之前僱主表明喺唔想中途斷約,否則佢有其他人選,所以 ...

咁份合約工做到幾時

侯爵府

醒目開學勳章

李豆豆 發表於 19-2-16 16:04
咁份合約工做到幾時

#1 post 寫左8月底

我估計政府應該冇問題。

男爵府

樓主一定好後生廿幾三十果啲,u grad

男爵府

9999金 發表於 19-2-16 16:07
樓主一定好後生廿幾三十果啲,u grad

點解你會咁講?我已經4x

珍珠宮

AX21 發表於 19-2-16 15:43
其實我都明白長遠睇梗喺選政府工,但因為依份合約工簽之前僱主表明喺唔想中途斷約,否則佢有其他人選,所以 ...

唔洗賠錢就斷左份合約工,政府早入職下年早呢跳point。

非親非故,冇咩要向現老闆交代。

珍珠宮

AX21 發表於 19-2-16 16:09

4X更加要盡早入職,由排跳point呀,親。

琥珀宮

照填可到任日期9月啦!又唔係一年後,冇大問題嘅。請俾心機做,呢個職系不乏強到變怪嘅人,又喜歡斤斤計較做多做少,祝好運

侯爵府

AX21 發表於 19-2-16 16:09
你係吾係 u grad?

男爵府

dyl 發表於 19-2-16 16:22
你係吾係 u grad?

不是

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Yukyuk 發表於 19-2-16 16:07

#1 post 寫左8月底

問左ca嗰邊先,睇下肯唔肯等你

侯爵府

醒目開學勳章

李豆豆 發表於 19-2-16 16:29
問左ca嗰邊先,睇下肯唔肯等你

都可以叫樓主問下 General Grades Office

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

政府到offer到正式返工都要等2-3果月

1)你contract工有冇提中途resign 要幾耐通知?如果都係一個月通知,咁你可以填5weeks later,到收到report duty通知先resign都未遲

2) 星期一打去GGO問下,你8月先完約,可唔可以8月先返工?我睇香討CA同ACO既過往既post,合情合理係可以既,當然以GGO回覆作準啦。

anyway恭喜晒,我仲等緊CA Offer,希望6月有好消息

首頁
12345...8

尾頁

跳至