家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如有五百萬現金,應該買層私樓收租定是放定期收息好?
前題:低風險人士、如買樓要交15%印花稅、希望每月有萬幾蚊收入

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Gooblovebb 發表於 19-2-16 16:35
前題:低風險人士、如買樓要交15%印花稅、希望每月有 ...

我有5百萬的話,大部份買樓收租。只剩少部份做定期
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-16 18:26
我有5百萬的話,大部份買樓收租。只剩少部份做定期

但樓主要交15%印花稅,非常甘!

子爵府

Gooblovebb 發表於 19-2-16 16:35
前題:低風險人士、如買樓要交15%印花稅、希望每月有 ...

收租回報咁低仲考慮?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sunshine0613 發表於 19-2-16 19:35
但樓主要交15%印花稅,非常甘!

講明低風險喎!!
又希望每個月有萬幾蚊收入,唔通教佢炒股咩
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-2-16 20:40
講明低風險喎!!
又希望每個月有萬幾蚊收入,唔通教佢炒股咩

今日買樓風險比今日買股票大好多。
如果仲要俾額外15 %印花税,未見官先打八十,當樓價唔上唔落,已經要收7年租後先至平手。

男爵府

上網見到破解辣招方法
將你的單位轉名給近親
近親轉讓照一般物業厘印税計
就算近親本身有樓,轉名果層也只是用舊印花稅,不必付15%.你沒有樓在手,再購入住宅便只需付舊印花稅
打電話稅局再問清楚

http://ecmortgage.hk/%e7%a0%b4%e ... %e8%be%a6%e6%b3%95/

https://starpagency.com/%e4%ba%86%e8%a7%a3%e6%9b%b4%e5%a4%9a/%e9%82%8a%e9%96%93%e9%8a%80%e8%a1%8c%e5%81%9a%e6%8c%89%e5%a5%bd/%e7%a0%b4%e8%a7%a3%e6%96%b0%e8%be%a3%e6%8b%9b%e7%9a%84%e6%96%b9%e6%b3%95%ef%bc%8c%e5%b0%b1%e6%98%af%e6%8a%8a%e7%89%a9%e6%a5%ad%e8%bd%89%e5%90%8d%e6%88%96%e7%94%a9%e5%90%8d%ef%bc%8c%e7%84%b6%e5%be%8c/

首頁

尾頁

跳至