中左甲流,尚算精神,醫生開左特敏福

StarfruitBB
|

update: 食晒5日特敏福,已完全康復,多謝比意見既jm, 之前因為病緊冇逐個回覆,謝謝

我中左流感,醫生話食特敏福就冇咁辛苦,會快d好返同埋快d冇左徵狀就少左傳染比小朋友既機會。
本來有猶豫,但為左小朋友,我就食左特敏福。
醫生話要食一個療程既,食左一粒係咪都已經算開始左個療程而唔停得呢(total 10粒) ?可以比d意見嗎? thx!

後感:唔知點解呢度會有人話我會周圍散播病菌,我冇病都戴口罩出街以防萬一,未好返我係唔會出街散播病菌。你地既意見我係會聽,如果我決心唔再食我都唔會問多個意見。
因今日下午醫生冇開,call唔到診所問.
我會食晒個course, 多謝比左意見既各位。
siuying705
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:38
我中左流感,醫生話食特敏福就冇咁辛苦,會快d好返同埋快d冇左徵狀就少左傳染比小朋友既機會。
本來有猶豫 ...

醫生都講明要食足一個療程,當然係跟醫生指示
StarfruitBB
|
siuying705 發表於 19-2-16 16:42
醫生都講明要食足一個療程,當然係跟醫生指示

其實醫生都有話唔食都得,唔食都可以自己好返,係慢d姐,我見而家我都退燒又精神,所以諗緊係咪可以唔食特敏福
唔係怪獸
|

如果已經開始食咗,就要食足一個療程。

wcpcelia    發表於 19-2-16 18:49
skmibb
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:38
本來有猶豫 ...

要食晒療程
StarfruitBB
|
skmibb 發表於 19-2-16 16:49
要食晒療程

係咪只食左一粒已經要食埋個療程?
MMVV
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:50
係咪只食左一粒已經要食埋個療程?

最好啦,費是產生抗藥性,到真係體弱時想用都無用。
skmibb
|

我都中左
食住5日藥都低燒中,一路都係37.x,要過多2日先退晒燒。

胃口就冇晒,食乜都無味。精神尚可,但都係攰嘅,要瞓多啲。
StarfruitBB
|
另外想問,我有朋友話食完特敏福個人好虛同易病左,係咪真呢? 其實特敏福有咩唔好? 有冇過來人分享?
大肉兒
|
未食就可以唔食
食咗就要食曬佢
其實唔好意思講句
你問啲嘢都幾冇智慧
啲細菌變種就係因為有你啲咁嘅人
StarfruitBB
|
大肉兒 發表於 19-2-16 16:54
未食就可以唔食
食咗就要食曬佢
其實唔好意思講句

但醫生話可以唔食喎
寵壞了
|
搭單問句,我女之前都中左甲流,有食特敏福,但食到最後一次唔肯食,說好苦,最後沒辦法下就沒冇食了,甘有冇問題架
ckfamily
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:48
其實醫生都有話唔食都得,唔食都可以自己好返,係慢d姐,我見而家我都退燒又精神,所以諗緊係咪可以唔食特 ...

如果未開始食,就可以唔食,開始左食,就一定要食晒,你食咗一次就想停,藥力過左,就會燒番,藥唔可能當糖咁食
StarfruitBB
|
大肉兒 發表於 19-2-16 16:54
未食就可以唔食
食咗就要食曬佢
其實唔好意思講句

請問細菌變種原因係咩?
jemanfong
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:55
但醫生話可以唔食喎

醫生話可以唔食係指一開始時選擇唔食,等自己好,唔係食咗一粒好返啲就唔食晒成個course嘅意思
大肉兒
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:59
請問細菌變種原因係咩?

或者我應該講抗藥性
其實你自己可以上網查
ckfamily
|
StarfruitBB 發表於 19-2-16 16:55
但醫生話可以唔食喎

醫生話可以唔食既意思係一粒都唔食,唔係食咗之後唔食,如果你唔清楚,不如打去問下姑娘啦
麟媽媽
|
唔可以停,如果唔係會抗藥性,下次再病冇藥頂得到
StarfruitBB
|
大肉兒 發表於 19-2-16 17:00
或者我應該講抗藥性
其實你自己可以上網查

抗藥性我明,只想知係咪食左一粒都唔停得姐
StarfruitBB
|
麟媽媽 發表於 19-2-16 17:01