貓幾耐沖一次涼

siufcat
|

太耐冇沖涼啦

同貓沖涼好困難

熊妹妹
|
我家大爺已6歲,一次涼都冇成功沖過,亦唔打算再同佢涼,費事大家都冇命。我朋友的大爺,養了20年,也未曾涼過涼,走時22歲,咁長壽,令我相信沖涼對貓貓是不重要的
wcpcelia    發表於 19-2-16 19:03
ahpoo
|
siufcat 發表於 19-2-16 17:20
太耐冇沖涼啦

同貓沖涼好困難

除非流浪貓入屋,如果唔係唔使沖,佢哋唔沖都甘香
小可愛11
|
熊妹妹 發表於 19-2-16 17:46
我家大爺已6歲,一次涼都冇成功沖過,亦唔打算再同佢涼,費事大家都冇命。我朋友的大爺,養了20年,也未曾 ...

貓唔需要特別沖涼,如果真係覺得汚糟,我係用濕紙巾幫佢抹。
siufcat
|
ahpoo 發表於 19-2-16 17:53

好似覺得有啲飯味
小可愛11
|

我兩隻浪浪入屋都無沖,不過有用濕紙巾抹勻全身,同埋有杜蚤。
熊妹妹
|

我都覺得大爺香,成日強聞佢,之後被咬
wan_sosin
|
我以前養貓,除了頭一年仲係細,貓仔未太清潔得自己好乾淨,先同佢沖涼。之後都一直唔洗同佢沖,因為貓自己好乾淨,如果發現貓貓似乎唔太乾淨,快快去搵獸醫睇睇,可能有唔舒服。
ahpoo
|
小可愛11 發表於 19-2-16 18:01
我兩隻浪浪入屋都無沖,不過有用濕紙巾抹勻全身,同埋有杜蚤。

其實沖最大作用係for主人心安,有d人始終覺得唔沖唔知點,但我怕貓嚇親多d所以無沖
HoshiSora
|
太耐冇沖涼啦

同貓沖涼好困難

我冇同孩子沖涼!有必要就用濕手帕逆毛抹身,再用乾帕抹乾。
每天早上都抹眼仔面仔耳朵仔手仔腳仔屁股仔。

他們完全不會有異味的!

(sarah)
|
我都成日捉住主人索 好香好療癒,又係好多年無沖涼
小溱
|
我個個月都幫主子沖涼架
Catcatlove
|
貓其實唔使沖涼
DEVILY
|
太耐冇沖涼啦

同貓沖涼好困難

當時年紀細仲會幫佢地沖,開始大已經再冇同佢地沖涼。睇過一編文章話太大年紀嘅貓不宜沖涼。
Catcatlove
|
貓本身有陣騷味,香噴噴咁,好中意
雪晴晴
|
我有一隻沖過一次,因為踩到成身爛屎,其餘只用濕紙巾抹,無打算沖
Amy47
|
我家長毛冬天3/4個月沖一次

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tsung
|
Amy47 發表於 19-2-16 21:36
我家長毛冬天3/4個月沖一次

phoenixM
|
我家老爺爺4歲前沖過幾次涼, 後來惡得太緊要, 方圓幾公里都無寵物店肯再幫佢沖涼, 我地自己亦沖唔掂後, 到現在20歲, 一直無再沖過涼了, 但佢日日有自己舔毛, 個身有陣青草味, 香噴噴, 搞到我都加入變態索貓行列

不過有時大爺出恭後踩屎, 我會用濕紙巾幫佢抹下
vencyk
|
我以前隻貓有出街玩,所以一兩個月沖一次,試過輸咗比佢留下愛的印記在手指,剛收養小貓兩隻,都沖咗兩次