自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

所謂養兒一百歲,長憂九十九。女兒遇人不淑,是所有父母一大夢魘。如何防止女兒誤嫁公屋渣男,毀了下半生? 在下想到一些方法︰

1. 做好自己,逃出公屋︰
要防止女兒嫁公屋男,自己當然也要盡早逃出公屋。不然,孩子自小在公屋長大,便會覺得接受納稅人施捨是理所當然的,甚至以接受資助為「榮」,自視為「荀盤」,沒有公屋免租,便喊打喊殺,欠了他似的。教出這樣孩子,便真是嗚呼哀哉了。

2. 興趣 和 居住環境︰
培養孩子興趣 (音藝為佳)是十分重要的。這讓孩子自小崇尚文化,將來選男仔自然也選個Similar Interest,這很重要。未來女婿懂鋼琴,多少表示了一些東西︰
1. 親家多少有些閒錢;
2. 親家崇尚文化,不會開口埋口「彈琴不能當飯吃」,饑民思維一樣;
3. 親家家裡不會很小,畢竟鋼琴肥肥大大,1.5m長,不是納米扮豪宅的客廳所能放得下。
(P.S. 豎琴、中/大提琴等大大舊樂器同類,但結他、口琴、牧童笛等並不符合上述criteria)

3. 留學 和 房子加按︰
「女仔讀咁多書做乜? 最緊要嫁得好!」是無知之言。女生不讀好書,怎麼進大學? 不進大學,怎麼選金龜? 難道在機舖選嗎? 同理,放洋留學時認識的男生,家境多少也有個錢,不會餐搵餐食。不過如親家是用加按來供孩子,便要小心女兒將來是否要一起幫對方還債。

jennyccc    發表於 19-2-20 18:03

大宅

CherryCake 發表於 19-2-16 17:30
所謂養兒一百歲,長憂九十九。女兒遇人不淑,是所有父母一大夢魘。如何防止女兒誤嫁公屋渣男,毀了下半生? ...

4. 行山 和 居所眼界
如拍拖,除了打牌看牌品外,也可叫那男生一起行行山,聊聊天。自小被公屋困著的,慣了200呎,一般對空間沒有渴求。真心享受自然空間的,多少也反映了他的眼界。

當然,行山也不是「齋行」,途中我們可順道觀察/詢問以下東西︰
- 問︰哪兒行山較多? (住太古城和住天水圍的朋友,行山路徑大不相同。如曾在外國行山,便顯示不是只懂飲飲食食的口腔期港男,可加分)
- 問︰以往行山有沒有遇過老外? (有/沒有 遇過,以及一起同行聊天聊什麼etc,這顯示了對方的英語能力和linguistic anxiety)
- 觀察︰有沒有一邊行山,一邊滑手機? (有的話,減分。)
- 觀察︰有沒有紳士風度? (如適當時間主動問女兒累不累,渴不渴etc?還是一味認叻,不主動關心自家女兒)
--> 此環節可交由年長的哥哥或姐姐負責,父母先向哥哥brief一下,回來再debriefing。

為了女兒幸福,這嚴肅的課題要好好研究。在下不才,上述數條只是拋磚引玉,定有思慮不周之處,期望各師兄分享指導~

最後忠告各位未來外父外母,別以為「女兒喜歡都沒辦法」,不關自己事。誤嫁公屋渣男,全家悔恨一生~!!

P.S. 如您是公屋上進男,則不在本文討論範圍,敬請垂注!!

有女既媽媽認同嗎?

franwu    發表於 19-2-18 16:40
franwu    發表於 19-2-18 16:40

大宅

我覺得夠喇,呢個社會太多標籤太多分化,公屋私樓港女毒男etc,唔應該再有呢D膚淺標籤,一個人是好是壞,每個人都只係代表自己,點解要去無理標籤一群人,太唔文明

利申: 唔會利申自己住乜住物,實在多餘

Watashiwamomo    發表於 19-2-20 11:57

伯爵府

回覆樓主:

重點係渣男,唔明白點解要指明公屋,除非作者認為做金屋阿嬌無問題

水晶宮

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主:

無女。 但明呢個道理,錯唔哂, 邊個想自己個女捱苦,人望高處唔代表要個女貪傲虛榮。 只係文章用誇張d手法叫人小心揀伴侶。

jennyccc    發表於 19-2-20 18:04
FJmom    發表於 19-2-17 06:12
wcpcelia    發表於 19-2-16 18:48

男爵府

點解要防公屋?唔係睇對自己個女好唔好

珍珠宮

mameme 發表於 19-2-16 17:39
重點係渣男,唔明白點解要指明公屋,除非作者認為做金屋阿嬌無問題
有D人住公屋引以為榮㗎,非常自滿,不思進取,比公屋累左都唔知。

SIRIABABY    發表於 19-2-18 14:14
FJmom    發表於 19-2-17 06:12
anna59    發表於 19-2-16 17:59

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有同事本身細個住公屋, 後來事業有成, 環境改善。 到個女大左,識左個住公屋的男仔就唔太鍾意, 話驚個女辛苦。

公爵府

醒目開學勳章

不無道理,我自己自小住私樓,對公屋的確有點抗拒

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我覺得幾有道理喎

男爵府

回覆樓主:

如果公屋係買同供完呢?
中學同學有公屋單位已供完,佢女朋友媽媽冇嫌棄喎。

大宅

題目不如叫狗眼看人低

珍珠宮

住公屋嘅人好多都呢種唸法,有D大公司做intern 都無人住公屋,全部住私樓啦!糸住公屋班人孤芳自賞之碼,自我感覺良好

禁止訪問

珍珠宮

我覺得講得幾有道理..
係表達誇張左...

伯爵府

TingTing 發表於 19-2-16 17:53
有D人住公屋引以為榮㗎,非常自滿,不思進取,比公屋累左都唔知。

同意,但重點係不思進取而唔係住乜屋,正如亦有好多不思進取富二代,亦有圍村享阿公福大食懶,所以我話除非作者認為住金屋做被藏阿嬌就無問題,否則何必指明公屋

珍珠宮

sillycat008 發表於 19-2-16 18:02
題目不如叫狗眼看人低

直頭係

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 CherryCake 的帖子

其實寫啲咁嘅嘢,都唔見得個父母人品有幾高尚。

將貧窮 比喻做渣男,咁嘅人教出嚟嘅女,都係留番啲所謂上等人要吧。

FJmom    發表於 19-2-17 06:13

首頁
12345...15

尾頁

跳至