自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

馬爾太 發表於 19-2-16 19:51
住私樓,但婚後要同6299住,仲大鑊!

我身邊唔少case仲大鑊,自己未嫁前住私樓,嫁後要同6299同住公屋,真心嫁咗仲衰過做女果陣,係我寧願單身

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

SUMMER581 發表於 19-2-16 20:43
近呢幾年 好多打老婆 甚至殺老婆 有八成都係事業有成 住私樓喎

大學教授謀殺老婆都有兩單

FJmom    發表於 19-2-17 06:29

男爵府

睇唔起嘅係住公屋而冇上進心嘅,甚至引以為榮嘅人。早排同中學同學傾開,當年有些中五畢業就出身嘅,而家大都已住私樓或居屋。有d同學仍以住世襲公屋為榮,政府換新屋比佢地仲沾沾自喜,喺fb 哂命!

有囡嘅媽咪,邊個真心唔介意個女嫁咗住公屋?

水晶宮

不知所謂。
我之前其他post 都提過,我老公公屋大,之前都比其他女仔嫌棄過。點知原來佢係大荀盤,人品好性格好理財好 (夫婦版見有d jm 呻老公點點解,我老公一樣都無), 高大算靚仔 (係而家肥左), 而且識我時因為唔大使已經儲左二百萬。而且6299 好好,開通,唔貪錢,易話為 (婆媳posts 我都提過)。
我都有個女,我覺得要教個女點樣睇男人,揀個好男人,公唔公屋無問題,但女仔亦要做好自己,站得住腳,唔會無左男人就生活唔到。

子爵府

chillimom 發表於 19-2-16 20:44
如果富貴,仲住公屋,直頭衰格!浪費社會資源其一,其二自己對生活品質沒有要求。
...

都係呀
如果富貴,應該唔會滿足於住係公屋呱

子爵府

回覆樓主:

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

寒門難出貴子
但都要睇自己家底同個女咩質素
竹門對竹門
委嫁高攀都易有麻煩

FJmom    發表於 19-2-17 06:30
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

cytjulia 發表於 19-2-16 19:55
咁不如自己努力比個好環境個女,佢到時有錢想嫁咩人都得咪仲好過,依然係小農思想要個女嫁有錢人,教個女自 ...

agree with u.
我自己就係甘,亦打算甘樣教個女,點都要自己站得住腳,就算睇錯人都有本錢走。

FJmom    發表於 19-2-17 06:30

伯爵府

fundfund 發表於 19-2-16 17:56
不無道理,我自己自小住私樓,對公屋的確有點抗拒
我也是,特別去過某些較舊的公共屋邨,更是抗拒。我自己都未住過公屋又點接受有女嫁公屋男跟佢住公屋,講真,父母都想女嫁得好,現實係冇人會願意個女由私人屋苑降grade去公屋羅

FJmom    發表於 19-2-17 06:31

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CherryCake 發表於 19-2-16 17:30
4. 行山 和 居所眼界
如拍拖,除了打牌看牌品外,也可叫那男生一起行行山,聊聊天。自小被公屋困著的,慣 ...

住公屋都大把成功人士,私樓一樣有癈青...完!

伯爵府

識某人連自己住公屋都隱瞞,唔係個個住公屋都引以為傲的

伯爵府

黑白豬 發表於 19-2-16 21:04
我身邊唔少case仲大鑊,自己未嫁前住私樓,嫁後要同6299同住公屋,真心嫁咗仲衰過做女果陣,係我寧願單身: ...
絕對認同

大宅

我覺得都要睇個女係咩環境出身! 例如其實娘家已經有幾層私樓, 個女自己出過國留學,英文叻過中文咁, 佢應該都會搵返自己個圈或價值觀近既男仔呀?唔係點溝通? 老實說, 如果女女搵個公屋, 但自己係上進好男仔,做份正經有前途工, 我唔介意。

子爵府

回覆樓主:

去到要嫁咁大個女都唔到阿媽話晒事,而且好多女仔目標好明確,你唔講佢自己都感受到。

有啲人未住過公屋,唔知公屋嘅好,有啲人未住過私樓,唔知私樓嘅好,呢樣野爭黎都無意思。

珍珠宮

Heisenberg 發表於 19-2-16 17:37
我覺得夠喇,呢個社會太多標籤太多分化,公屋私樓港女毒男etc,唔應該再有呢D膚淺標籤,一個人是好是壞,每 ...

私樓都好多廢男,唔上進,搵朝唔得晚,而父母只係有層自住私樓,又點睇?

點解樓主要標籤公屋?

珍珠宮

maomama 發表於 19-2-16 21:13
睇唔起嘅係住公屋而冇上進心嘅,甚至引以為榮嘅人。早排同中學同學傾開,當年有些中五畢業就出身嘅,而家大 ...

嫁左要住公屋,真心好介意。

如果只係男仔父母住公屋,個仔上進,買到少少磚頭搬出去,我覺得好好喎,況且6299住公屋開支都冇咁大,仔女負擔一般都唔重。

珍珠宮

anna59 發表於 19-2-16 19:20
咁有女都希望佢嫁入去家庭環境比較好嘅男家啦!呢個系事實喎,香港階級觀念好重假,講就吾介意,梗係啦!果 ...

舉個極端例子大家討論吓,真人真事。

私樓廢男,老豆有幾層樓收租,讀唔成書兼唔肯返工,份份工做唔長,做吓唔做吓,又要洗錢,欠落卡數,父母代找好多次。

後來拍拖結婚,老豆比層樓佢住,仔都生埋,依然不務正業,仙都唔仙吓,唔駛供樓,淨係養自己頭家都攪唔掂,如事者又欠落一身卡數。

父母感到長貧難顧,因為其他兄弟姊妹對他有微言,決定斷金錢援助,層樓就比佢住。

呢啲廢男嫁來做咩?第日老豆死左,肯定咩都賣哂。

大宅

bik1229 發表於 19-2-16 22:36
私樓都好多廢男,唔上進,搵朝唔得晚,而父母只係有層自住私樓,又點睇?

點解樓主要標籤公屋?:thinking ...

所以年輕人寸步難行,呢個社會太多標籤,一個人嘅出身係無得揀,只要佢係一個正常工作嘅人,佢已經對得起自己,自以為洞悉世情話人出身低下嘅簡直垃圾,人嘅貴賤由層樓去分? 咁賤嘅係嗰個人把口

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

anna59 發表於 19-2-16 18:02
住公屋嘅人好多都呢種唸法,有D大公司做intern 都無人住公屋,全部住私樓啦!糸住公屋班人孤芳自賞之碼,自 ...

前公司同事(人事部兼會計經理)講,佢一共做個三間公司,老闆不約而同話唔請住公屋既,住木屋都可以in ,住公屋既篩走,佢講D理由都幾啱!

good_pig    發表於 19-2-17 01:30

男爵府

我唔針對公屋男,但同意女要富養,自細培養眼界、氣質同價值觀,潔身自愛,減少遇上賤男的機會。

SIRIABABY    發表於 19-2-18 16:22
FJmom    發表於 19-2-17 06:34

首頁
34567...15

尾頁

跳至