小x後會驗胎嗎?

mrs_brown
|
想在私家刮宮,考慮緊好冇驗胎,有些人說每胎的dna 都是獨立,今胎有問題不代表下胎有問題,父母dna問題驗血也可驗到,不一定要驗胎,咁我仲應唔應該驗?
rio046
|
我睇開果個醫生都係咁講!今胎有事唔代表下胎有!所以果時無驗!

隔左好耐睇另一個醫生講返小X過,佢又話我做咩唔驗!

Mamachanchan
|
mrs_brown 發表於 19-2-16 17:31
想在私家刮宮,考慮緊好冇驗胎,有些人說每胎的dna 都是獨立,今胎有問題不代表下胎有問題,父母dna問題驗 ...

我有驗過胎,發現係染色體問題。
如果你無驗胎,將來諗住驗免疫,假設免疫無事,你會諗上次流產係咪染色體有問題,但過左你無驗到,你唔會知之前關咩事,有咩問題。
可以嘅我會驗,但前提就算比左錢驗,醫生都話有機會組織唔夠,可能驗唔到。
mrs_brown
|
Mamachanchan 發表於 19-2-16 20:10
我有驗過胎,發現係染色體問題。
如果你無驗胎,將來諗住驗免疫,假設免疫無事,你會諗上次流產係咪染色體 ...

咁你驗完之後有沒有做咩跟進?如驗夫婦驗色體?其實如果真係驗到有問題應該點做?
Mamachanchan
|
mrs_brown 發表於 19-2-17 09:50
咁你驗完之後有沒有做咩跟進?如驗夫婦驗色體?其實如果真係驗到有問題應該點做?
...

我醫生果陣時就話夫婦唔洗驗住,佢話好大機會係個胎自己發育問題,係自發性嘅機會大過遺傳,唔知係咪因爲我驗到係第22對染色體多左一條有關。
所以我同我先生都無去驗。
Hen-mocha
|
想在私家刮宮,考慮緊好冇驗胎,有些人說每胎的dna 都是獨立,今胎有問題不代表下胎有問題,父母dna問題驗 ...

我當時有驗,因為佢會驗到會唔會係遺傳既染色體問題,因為如果有,就諗會唔會再試有第二胎。
cavy0511
|

驗胎就係驗個胎係咩問題發育唔到, 如果係染色體問題就係個胎唔正常自己發育唔到, 唔關你地事, 如果胎係正常咁你就要睇下係咪你既問題先無左, 印象中驗係唔貴唔過千, 如果價錢覺得可以接受, 你考慮下
我自己就會好想知
marysiuwai
|
cavy0511 發表於 19-2-17 12:35
驗胎就係驗個胎係咩問題發育唔到, 如果係染色體問題就係個胎唔正常自己發育唔到, 唔關你地事, 如果胎係正 ...
非常同意啊,最緊要睇幾錢囉...唔驗胎之後兩公婆做檢查咪又係要錢。
cavy0511
|
marysiuwai 發表於 19-2-18 19:03
非常同意啊,最緊要睇幾錢囉...唔驗胎之後兩公婆做檢查咪又係要錢。
...

唔驗胎會羅羅孿, 但過左之後想驗都無得驗喇