1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔2歲多,家中姐姐用英文同佢溝通,英文理解和表達能力不錯。可惜學校是用中文的,所以我現在開始多同佢講中文,但中文能力仍然差一点点。另外,我又擔心她英文能力停滯不前。 眼見佢咁嘅情況,我是否應該繼續努力講中文?還是轉間英文幼稚園,令佢日常生活和上學都講晒英文好?

男爵府

mrs.3845 發表於 19-2-16 17:50
我仔2歲多,家中姐姐用英文同佢溝通,英文理解和表達能力不錯。可惜學校是用中文的,所以我現在開始多同佢 ...

轉英文幼兒園。 中文係母語,會慢慢習得

禁止訪問

大宅

bchuma 發表於 19-2-16 18:45
轉英文幼兒園。 中文係母語,會慢慢習得

而家即轉私校 N 可能都易,但k嘅申請、面試、留位啱啱已經完晒。而家轉呔怕有難度

大宅

emma1985 發表於 19-2-16 19:14
我係英國返黎,依家係一間幾出名的國際學校做緊。我見到好多家長都有你的問題,其實睇媽媽你有無為小朋友升 ...

我長遠諗住讀傳統學校,但佢目前嘅語言能力令我再反思

珍珠宮

母語嘅話,其實都唔需要擔心,如果想英文好同純正,可能英文幼稚園都幾適合

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得可以轉全英文學校,但係你地家長要keep住同佢講中文

男爵府

mrs.3845 發表於 19-2-16 19:44
而家即轉私校 N 可能都易,但k嘅申請、面試、留位啱啱已經完晒。而家轉呔怕有難度
...

試一下

大宅

回覆樓主:

我自己都有同樣煩惱。女兒是姐姐主力湊,家中都是以英語為主要語言,因為我先生不會中文。女兒現在26個月,今年9月將會讀k1. 我們選了中文幼稚園,因為覺得中文真的比英文難學很多。基本上現在女兒的母語為英語,但相信上學後會慢慢的將中文也變為母語。但我們在家中看的書,說故事都是英文為主。希望上學之後,可以令她學會雙母語。最近我也開始同丫女睇我自己會讀,慢慢的教她簡單詞語。因為她中文只有2%

大宅

fibe0313 發表於 19-2-17 10:20
我自己都有同樣煩惱。女兒是姐姐主力湊,家中都是以英語為主要語言,因為我先生不會中文。女兒現在26個月, ...

咁點解你唔揀國際幼稚園? 你老公 native English 喎 不過你放心,番學後學野好快,你雙語應該無問題 !!

我比你差啦因為當初我係諗住喺屋企同小朋友講中文,姐姐講英文,但由於姐姐對佢多過我對佢,所以佢英文吸收快好多,我最後堅守唔住搞到佢返學之前都係英文為主,中文好弱。
而家開咗學3個月,中、英文講到句子,但明顯好多 vocab 依然英文優越,例如我問“呢個咩顏色?”佢答“green"...

大宅

mrs.3845 發表於 19-2-17 11:45
咁點解你唔揀國際幼稚園? 你老公 native English 喎 不過你放心,番學後學野好快,你雙語應 ...

國際幼稚園好貴。同埋想佢學好中文。
我女所有詞語都只係識英文。所以宜家慢慢教佢。但我返工時間長,無咩時間教佢。所以更加堅持佢讀中文幼稚園

大宅

mrs.3845 發表於 19-2-17 11:45
咁點解你唔揀國際幼稚園? 你老公 native English 喎 不過你放心,番學後學野好快,你雙語應 ...

我早幾日開始朝早起身,返工前睇"我會自己讀" 的紅色書仔。連續3日都睇同一本。本書講氣球,頭幾頁都係講唔同顏色的氣球。紅藍黃綠白橙。最後一句氣球飛走了。頭一日教佢,佢係都要講red Ballon, blue balloon. 但佢唔講中文,我就唔翻下一頁,佢肯講,就讚佢,再翻頁,直至睇完本書。我諗住日日教佢同一本書,直至佢唔洗跟我讀都識讀,就開始下本。一開始都真係幾難,但我信堅持下去會有成果的。樓主你也加油

大宅

fibe0313 發表於 19-2-17 22:08
我早幾日開始朝早起身,返工前睇"我會自己讀" 的紅色書仔。連續3日都睇同一本。本書講氣球,頭幾頁都係講 ...

謝謝你的好介紹,我去睇下

複式洋房

我仔20個月時都係英文為主,因為家中有姐姐,睇書學嘢都用英文,所以識的物件都係識英文,
我之後盡量唔再用英文教,已經識咗的文件就由得佢繼續用英文,我間中用中文同佢講返APPLE 即係蘋果,而新教的東東只用中文,好快追得返,宜家28個月,問佢顏色的話對住我講中文,對住姐姐用英文。

大宅

koalamaggie 發表於 19-2-18 14:42
我仔20個月時都係英文為主,因為家中有姐姐,睇書學嘢都用英文,所以識的物件都係識英文,
我之後盡量唔再 ...

有冇返學?學校咩語境?
我仔係又中又英。。。

複式洋房

mrs.3845 發表於 19-2-18 16:56
有冇返學?學校咩語境?
我仔係又中又英。。。
上年10月返N,返學中文+英文,不過中文多啲。
又中又英要慢慢改,自己同佢講嘢盡量唔好又中又英

男爵府

牛年勳章

轉英文幼兒園。 中文係母語

子爵府

我朋友係香港人,佢老公係台灣人
一齊喺澳洲生活
大家會講返自己嘅語言,
學校講英文
而家小朋友五歲,三種語言都流利

首頁

尾頁