0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

生完BB 48日,keep住都每日3,4個鐘泵 都有100-120ml ,但最近d奶好似好稀 有時BB掃風嘔出黎既奶都好水 食完120ml都口擘擘 似唔飽
食d乜可以令奶水比bb可以飽肚d呢?

民房

sauz 發表於 19-2-16 18:09
生完BB 48日,keep住都每日3,4個鐘泵 都有100-120ml ,但最近d奶好似好稀 有時BB掃風嘔出黎既奶都好水 食 ...

食d膠質嘅食物可以令d奶杰d,eg:花膠,雞腳,豬手!花生雞腳湯幾好,飲完奶都多d

侯爵府

回覆樓主:

其實人奶90%係水份,反而你要搞清楚前奶同後奶,前奶係水份,後奶係脂肪,要埋身或泵奶夠長先可以去到後奶,同你食咩無咩關係……牛奶最多都係3.6 脂肪……人奶唔會多得去邊

仲有bb食120ml 唔夠鉋,咪試下150ml 一餐

別墅

sauz 發表於 19-2-16 18:09
生完BB 48日,keep住都每日3,4個鐘泵 都有100-120ml ,但最近d奶好似好稀 有時BB掃風嘔出黎既奶都好水 食 ...

人奶係稀架喎
佢唔夠飽你有冇試過加多啲比佢?
千祈唔好食膠諗住等啲奶杰啲會飽肚,塞咗奶就後悔死丫

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

freshrose 發表於 19-2-16 21:35
其實人奶90%係水份,反而你要搞清楚前奶同後奶,前奶係水份,後奶係脂肪,要埋身或泵奶夠長先可以去到後奶 ...

但我泵出黎,嗰層脂肪都係得好少

洋房

eeyorepigpig 發表於 19-2-17 05:13
但我泵出黎,嗰層脂肪都係得好少

我都系呀 所以勁水 bb完全唔飽

男爵府

回覆樓主:

你泵完再用手擠,同埋泵20~25分鐘正常泥講已經泵到後乳,脂肪層其實唔會太厚,因為人奶主要成份係水,到4,5個月後明顯脂肪更小(但唔代表愈喂愈無營養),你身體會隨BB月齡度身訂造最適合既母乳,當中營養係BB最容易吸收,唔洗咁擔心成日要諗飽唔飽肚呢樣野,唔夠奶就泵耐d,泵密d,唔夠食就加多1安比佢飲,所謂既奶粉飽肚係因為好難消化到,唔似人奶咁直接吸收,所以奶粉晾住喺個胃無咁快消化到咪比人講到易飽d囉,呢樣野我係BB講座既講師聽番泥

唔好食咁多花膠易塞奶,到時你泵唔到奶乳線炎好大獲,每日要有足夠水份,正常飲食已經足夠,間唔中可以煲下d雞湯,木瓜魚湯,花生豬腳

首頁

尾頁

跳至