自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MKma 發表於 19-2-16 23:31
香港真的變成大灣區的一份子了,遲多幾年可能成為大灣區最弱的一環㖭!
...

真的 嬲。香港呢幾年D中 氏建築,又短 又 有 事。政府包庇護蔭。
又唔見以前 97 前,英國管理青馬橋 有 事

子爵府

choc_choc 發表於 19-2-17 00:15
香港基建質素已經同大陸接軌

如果香港而家嘅基建質素可以等同大陸
我就真係好放心

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

oceandeepsea 發表於 19-2-16 18:59
六條斷一條,無事安全

小事一樁啦
家下的香港
大家要開始習慣呢D造假次貨
制度唔掂
監守自盜
無死人就叫無事啦,標準會自動配合調整
有死人咪叫意外唔好彩
死多人就應該係流年不利

侯爵府

小小馬奇朵 發表於 19-2-17 00:33
如果香港而家嘅基建質素可以等同大陸
我就真係好放心

如果香港多人咁諗
就真係唔多放心

如果香港起野的人咁諗
香港就真係玩完

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

kksam 發表於 19-2-17 00:10
回覆 ash_yehyeh 的帖子
很奇怪....

若半年檢查一次, 上次是9月, 下一次應該是3月. 現在提前到2月頭(兩星期前), 而且若兩星期前已檢查及無事, 為何兩星期後又檢查.

耐人尋味!

唔使咁多陰謀論。條橋咁長,由頭去尾檢查都要好長時間吧。好似啲吊索橋,翻修補養上油漆,由頭做到尾嘅時候,已經到咗下次要上油嘅預訂日期。

可以檢查到出事,證明檢測嘅系統運作正常,係好事。

係海上面起橋,因為長期有高鹽份嘅潮濕海洋空氣,銹蝕嘅機會比正常大。好容易理解。

應該問,用陸地嘅高架橋嘅建造方法,去建造海上嘅橋,係咪設計失當。所謂 120年 嘅設計壽命,有無考慮過海洋潮濕,超高鹽份嘅惡劣環境嘅影響,加強防鏽嘅保護需要。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

Alange 發表於 19-2-17 00:13
香港人做假是常識吧!

條鋼筋在香港段斷咗,又唔見大陸段斷? 點合乎國情呀!

大陸有綱根斷都吾會公開啦。

公爵府

Amy1974 發表於 19-2-17 03:27
唔使咁多陰謀論。條橋咁長,由頭去尾檢查都要好長時間吧。好似啲吊索橋,翻修補養上油漆,由頭做到尾嘅時 ...

請問您响邊度聽返黎呢條吊索橋要不停咁由頭到尾翻新補油到下次上油日期⋯⋯?

正常對基建嚟講,吊索零七年通車依家就折斷,真係好唔尋常。

至少我哋97前興建嘅青馬大橋都未聽過有呢個問題喎。

男爵府

開心吸收勳章

WWT1234 發表於 19-2-17 08:39
請問您响邊度聽返黎呢條吊索橋要不停咁由頭到尾翻新補油到下次上油日期⋯⋯?

正常對基建嚟講,吊索七年 ...
唔好意思 七年係咩數字黎

公爵府

糖果園 發表於 19-2-17 08:55
唔好意思 七年係咩數字黎

零七年通車⋯⋯
已改原文
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

2023年兔年勳章

請問您响邊度聽返黎呢條吊索橋要不停咁由頭到尾翻新補油到 ...

其實不斷檢查,維修保養好合理,唔會覺得奇怪。

HOW OFTEN IS THE GOLDEN GATE BRIDGE PAINTED?
The Bridge will continue to require routine touch up painting on an on-going basis.
http://goldengatebridge.org/research/facts.php#PaintHowOften

另外,呢次出事嘅係高架橋,唔係條主橋。主橋係用塑膠喉管包裹,應該無咁快會生鏽。

高架橋嘅鋼纜係只靠水泥保護,喉管爆裂,就有生鏽嘅機會。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

琥珀宮

畀面勳章

會唔會又係禮頓承建呀?

琥珀宮

畀面勳章

Amy1974 發表於 19-2-17 10:41
其實不斷檢查,維修保養好合理,唔會覺得奇怪。

HOW OFTEN IS THE GOLDEN GATE BRIDGE PAINTED?

多謝分享

等各 jm 添知識唔好遲講一通

珍珠宮

littlesister 發表於 19-2-17 11:00
會唔會又係禮頓承建呀?

我也想知道誰是承建商。最好復檢一下此承建商的其他大型公共項目的安全性。

涉事地點位於香港境內,無論設計、建造、維修、保養等都是由香港的承建商負責。

公爵府

2023年兔年勳章

sukimama 發表於 19-2-17 00:30
真的 嬲。香港呢幾年D中 氏建築,又短 又 有 事。政府包庇護蔭。
又唔見以前 97 前,英國管理青 ...

咪傻啦,條橋係 法國公司起嘅,青馬橋都係同 一間法國公司起嘅。

唔好 乜都 以為英國人無敵,法國先至係起橋嘅專家。

唔好睇咁多 小報,啲 小報乜都話係陰謀,睇得多會影響判斷力。

其實香港天氣潮濕,海邊空氣充滿鹽份。啲單車放喺度,唔好話七年,七個月都生晒鏽。

應該諗下,係咪要加強防鏽保護,先至係要做嘅事。

琥珀宮

畀面勳章

請問您响邊度聽返黎呢條吊索橋要不停咁由頭到尾翻新補油到 ...

Golden Gate Bridge 的確係咁架喎,之前睇過明珠台既 documentary, 係美國公司制作,咁大條橋要做好多保養,造就好多就業機會

首頁

尾頁

跳至