0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我都好想放棄
真係冇乜心機
都是左成個月
仲係得一安
好似根本唔會多奶咁樣

大宅

薄荷熊 發表於 19-2-18 01:21
補90ml有時食得哂有時食唔哂
之前夜晚會補多少少120ml, 不過最近都食唔哂,補90ml算
就算補完唔夠我會打算 ...

我BB平時食開90-120ml左右,埋身餵完都唔知要補幾多奶粉好......

禁止訪問

別墅

mrs.suen 發表於 19-2-18 11:12
我BB平時食開90-120ml左右,埋身餵完都唔知要補幾多奶粉好......

所以咪試下囉,我開頭都係咁
仲好介意補奶粉
之後由120ml開始試,佢食哂唔扭就算,幾餐都食唔哂就俾90ml

別墅

senchacha 發表於 19-2-18 13:08
咁又唔覺呀,我仔仔飲緊illuma都唔覺佢好易病,既然唔夠人奶就要補奶粉架啦,bb食唔飽仲易病呀 ...

你仔仔现在几大啊?

別墅

efren 發表於 19-2-18 10:53
我都好想放棄
真係冇乜心機
都是左成個月

是啊,我之前在醫院又发燒,人地些媽媽已经喂人奶,我都完全無奶,出了院先開始上奶,但是一直都不多

珍珠宮

食奶粉都一樣可以肥肥白白。唔好比自己壓力,餵得到人奶就餵,盡力而為

禁止訪問

複式洋房

efren 發表於 19-2-18 10:53
我都好想放棄
真係冇乜心機
都是左成個月

一樣,試左成個月都係1-2安,人又累,最後放棄。而家呀b 2個月全奶粉,肥肥白白。
有d朋友都會話試多d就有啦,但我真係冇,咪當我唔夠勤力囉

別墅

一路都補緊奶粉,因為我要泵2次先勉強夠一餐
只要繼續泵到奶,我都會餵到一歲,之後先再算

複式洋房

meowmoew2018 發表於 19-2-18 14:53
是啊,我之前在醫院又发燒,人地些媽媽已经喂人奶,我都完全無奶,出了院先開始上奶,但是一直都不多
...

我覺得最重要係唔好比咁大壓力自己,我頭果一個半月超堅持全母乳,相信只要呀b不停飲,我會不停造奶,結果一日b不離身。2個鐘喂一次,每次喂一個鐘,食又食唔好,訓又訓唔好,壓力超大,仲要搞到呀b的生長線跌到要見醫生。但之後跟醫生指示補奶粉比佢。一開始要埋身半個鐘+90ml奶粉/之前泵的人奶(家人幫手)+泵奶(埋完馬上泵) 休息好左,自己心態轉左(喂到幾多得幾多) 慢慢轉到2餐埋身先補一次奶,之後只補夜晚果餐,到而家可以全人奶。用左3個月時間先做到,人奶的路真係好辛苦。
學我老公講喂到就喂,喂唔到都叫盡左力,咪算囉!

複式洋房

回覆 meowmoew2018 的帖子

我個仔現在三嵗。剛出身時,我們十分希望喂人奶,還事先花了好几千買了個名牌pump,奈何老婆奶水少,而且BB又吾識吸乳頭,用pump又pump吾多,搞了差不多一個星期也沒有進展。爲此老婆十分沮喪。而且因爲經常要起來嘗試喂奶及pump奶,本身老婆身體也不特別好,因此搞到十分辛苦。
我跟她說:每個父母當然想將最好的給孩子。但最爲人父母,最大責任是照顧好小孩,如果連自己也不開心,甚至疲勞高度,又如何照顧好孩子呢?有沒有看到新聞,有很多母親因爲太疲勞,喂奶時睡著而不幸地壓死BB。不喂人奶,不代表不愛孩子。花過度的精神在這身上而忽略了其他應該做的事,又是否值得呢?有精神的話,同BB玩不是更開心,更值得嗎?

因此,我BB是全奶粉的,而且是市面上最平果隻。又如何?一樣食得、訓得、痾得。仲好少病痛!

複式洋房

amity2016 發表於 19-2-18 23:59

我覺得最重要係唔好比咁大壓力自己,我頭果一個半月超堅持 ...

開心d同訓多d就會爆奶。有一次我朋友來探我,我老公幫我照顧呀b,比我同d朋友打機,結果一泵有5安奶 平時最多得3安

複式洋房

回覆 efren 的帖子

我初頭都係窮媽媽,於是狂食上奶食品,又比BB吸吮,每二至三小時就泵一泵,另外飲大量水。宜家岩岩好夠BB食。記得放鬆心情,唔好放棄呀!

禁止訪問

已刪除用户

已刪除用户

別墅

amity2016 發表於 19-2-18 23:59

我覺得最重要係唔好比咁大壓力自己,我頭果一個半月超堅持 ...

恭喜你成功追奶!
我係窮媽媽,想問埋完身再泵係咪可以增加奶量㗎

複式洋房

jan_mama 發表於 19-2-19 22:28
恭喜你成功追奶!
我係窮媽媽,想問埋完身再泵係咪可以增加奶量㗎

健康院姑娘教的,佢話泵的作用係等個胸知道唔夠奶,要做多d奶,同清空乳房入面的奶,當然同時要飲超多水及多休息。
一開始埋完身再泵係得幾滴,咁係正常的,因為呀b飲曬,唔洗灰心,慢慢你會發現呀b飲少左補奶,咁姐係增左奶啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至