不明白,精油的迷思?求解!

bubble_bb
|
我信精油及香薰治療,但未有深入研究,只是朋友用開YL,咁就照用啦⋯⋯我確信YL不是最好的,只是我自己未有深入研究,唔知可以買邊隻代替!其實一直都有個疑問(emoji)️,成日話精油要稀釋先可以用,但係到有咩事嘅時候,就話可以唔使稀釋之餘仲要密密搽,可以的話仲最好10滴8滴入capsule食落肚,呢一點係我一直都好唔明
rachel_cty
|
bubble_bb 發表於 19-2-16 21:41
我信精油及香薰治療,但未有深入研究,只是朋友用開YL,咁就照用啦⋯⋯我確信YL不是最好的,只是我自己未有 ...

Same here
Nino
|
咪玩啦
精油一定要稀釋。
而且,
比我,
絕對唔會食落肚!!!

任何使用精油方法,
例如diffuse, 搽上皮膚,或口服,
都會經肝臓解毒而排出。
當然diffuse份量最輕,
之後係皮膚,然後囗服。
我唔想玩死自己個肝。

YL 最鼓勵member日用夜用,甚至唔稀釋就用,
一支油5ml,比盡佢10ml,
用佢地既方法咪快快脆用完再買囉

上網有好多安全用精油資料,
油可以用,但唔會跟佢地咁用。
carman2412
|

我有用精油,整護膚品同做按摩油,不過一定要稀釋,唔會食同唔會用YL

crystal媽咪
|
我信精油及香薰治療,但未有深入研究,只是朋友用開YL,咁就照用啦⋯⋯我確信YL不是最好的,只是我自己未有 ...

如果我冇記錯就係茶樹油同薰衣草可以直接搽喺皮膚

#如有錯請指正
spikenard
|
有d真係可以直接食,有d係唔可以,差別在濃縮的比例係有幾多,如可口可樂佢未開稀的濃度可以當通渠水一樣強而危險,到餐廳的強度沒原來的強但食客飲時已加水開稀

便利店買到的1罐罐已經稀釋可以直接飲用

精油唔同版子同1款油濃度都唔同,和上面的原理一樣,消費者唔知佢的濃度係純到唔可以直接食用定係唔太濃可以直接用,越純越貴,冇廠商會講自己產品唔純淨

食的,也別直接食用,在你唔百份百肯定濃度之前
cbeyond
|
傳銷的精油不是最好? 一定係
報紙踢爆左

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 19-2-17 09:20
cbeyond
|

一般用家, 精油必須稀釋用, 仲要係跟比例去稀釋, 傳銷個套稀釋, 好多時太濃。
我有朋友信佢地套稀釋去用, 最後自己小朋友灼傷, 睇醫生
精油去到治療層面是可以食的, 歐洲國家有規定, 但必須由有學習芳療的醫生處方,跟進。
唔會個乜都唔識的傳銷C9, 話食得就去食。
若果傳銷真係佢地講到咁勁, 食精油乜病都醫到, 佢地教主去年就唔會bye bye左, 不能自救。
正所謂, 講就天下無敵, 做就無能為力
mama01
|
cbeyond 發表於 19-2-17 08:39
一般用家, 精油必須稀釋用, 仲要係跟比例去稀釋, 傳銷個套稀釋, 好多時太濃。
我有朋友信佢地套稀釋去用, ...

自己用試左先,點會試落小朋友到。

我不信精油。
|
cbeyond 發表於 19-2-17 08:11
傳銷的精油不是最好? 一定係
報紙踢爆左

Mnopq1
|
cbeyond 發表於 19-2-17 08:39
我有朋友信佢地套稀釋去用, ...

Agree

teaspoon
|
咁既品質又亂指導直接塗用及食,超級危險。真係會有消費者好單純地信Sales說話,誤用,後果真係好嚴重。
cbeyond
|
mama01 發表於 19-2-17 08:45
自己用試左先,點會試落小朋友到。

自己用左安全, 亦唔等於用於小朋友身上安全。
精油稀釋比例, 成人跟小朋友是不同的。
仲有, 某些精油用於小朋友身上是有危險性的, 例如: 令氣管收窄, 引致窒息。
呢類精油, 傳銷有用於小朋友。
幸福花
|
咁其實按摩油係咪用精油!
cbeyond
|
幸福花 發表於 19-2-17 10:55
咁其實按摩油係咪用精油!

唔係。
可以係植物油, 或是加入了精油成分的植物油
123blow
|
我好喜歡用精油因香得嚟好清新! 但我吾會覺得好到萬能囉!

我吾係YL 而係用佢對家.

cbeyond
|
123blow 發表於 19-2-17 12:29
我好喜歡用精油因香得嚟好清新! 但我吾會覺得好到萬能囉!

我吾係YL 而係用佢對家.

一樣啫, 一樣咁差
YL對家,D字牌子, 剛係台灣衰左, 有產品超標8百幾倍, 可致癌。
係台灣已被扣查, 送去檢驗。
Kihanna
|
我係肯定唔會食落肚
123blow
|
cbeyond 發表於 19-2-23 14:00
一樣啫, 一樣咁差
YL對家,D字牌子, 剛係台灣衰左, 有產品超標8百幾倍, 可致癌。
係台灣已被扣查, 送去檢驗 ...

咁恐怖(emoji). Search google 打咩keyword!?
cbeyond
|
123blow 發表於 19-2-23 14:45
咁恐怖(emoji). Search google 打咩keyword!?

https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190222/1521911/?utm_source=line&utm_medium=messenger&utm_campaign=twad_article_share&utm_content=share_link