自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真心請教:宜家個印姐8月滿約,佢要返鄉下,不續約。

有2個小朋友,我會返part time ,但好多時喺屋企,之前一直請印姐,agent 問我會否試下菲,話一來可以教小朋友英文,二來會醒目的。

我有D心動想試下,但朋友話印老實D,"瀬"野機會細D。

大家可以俾D意見嗎?

男爵府

菲或印都係撞彩,我以前請菲有好有唔好,我媽請印,都係有好有唔好

wcpcelia    發表於 19-2-17 09:16

伯爵府

naigai 發表於 19-2-16 22:11

有2個小朋友,我會返part time ,但好多時喺屋企,之 ...

靠菲姐教英文,咪玩啦!

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

Abbie_mimi 發表於 19-2-16 23:36
靠菲姐教英文,咪玩啦!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我覺得好唔好都係睇運氣,同埋有時自己點對人,菲同印分別唔大,不過菲的確係會醒小小

大宅

Abbie_mimi 發表於 19-2-16 23:36
靠菲姐教英文,咪玩啦!

我見身邊朋友菲姐可以用英文溝通,我請過3個印,3個也是用手語

珍珠宮

回覆樓主:

我鍾意印,而家個印蠢蠢地但算老實,朋友請菲有好好亦有揀工,串,大牌,我自己鍾意印多啲

伯爵府

naigai 發表於 19-2-17 08:55
我見身邊朋友菲姐可以用英文溝通,我請過3個印,3個也是用手語
...

我三個印姐都用英文溝通,而家呢個仲英文叻,但係點都唔會靠姐姐教英文,口音問題

用戶要求終止服務

我只請菲不請印
不過不是因為可以教英文(千祈唔好教我仔,成日同我仔講"搓",其實係throw,我個仔聽慣左自然講"搓",嚇死我)

工人好唔好,純粹講彩數

大宅

請唔請到個好工人真係睇彩數!

大宅

菲同印嘅英文都唔咸唔淡,唔好諗住靠佢地教英文,好工人都係講運氣,但自己偏向中意印。

男爵府

菲真係比較多問題,比較多要求,慶幸自己有人介紹個印姐,但過多兩年佢都唔再做,到時要再請,到時呀女六歲,識講多啲野都好啲

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我只考慮菲 吾會指意佢教英文。 只係好驚印係屋拜神或者話吾食豬

水晶宮

naigai 發表於 19-2-16 22:11

有2個小朋友,我會返part time ,但好多時喺屋企,之 ...

“可以跟外傭學英文” 呢個絕對唔可以成為考慮因素之一。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

只請菲
自己覺得菲醒些,衛生些,吾怕落乜乜

不用佢教小朋友英文,因為發音,自己FTM 可以教。
不過自己可以用英文同佢地溝通,oral 都進步吾少。

好吾好講彩數。吾好教吾到再請新的

珍珠宮

回覆樓主:

英文就唔靠佢教,但菲係醒d

男爵府

咁多年都係請菲,喜歡易d 溝通,以前小朋友細時,我叫過菲菲教佢哋菲律賓文

公爵府

各有各特色,我兩個國家也用過,暫時兩菲,中伏了多次印,太串,太奄尖,也自大,我只能用菲,雖然也是冇心做野,但感覺好少少,冇咁陰沉,始終工人的能力表現是睇你彩數

大宅

naigai 發表於 19-2-17 08:55
...

點講,冇common sense都好難溝通。

水晶宮

回覆樓主:

你兩個小朋友幾大, 需不需要工人帶小朋友坐交通工具出入? 如要, 菲會比印好, 因為
1) 菲較印醒目, 有咩突發事會比印易執生;
2) 菲用英文, 起碼問路, 人地會明佢問咩。

首頁

尾頁

跳至