我發現而家D畢業生返工當公司係學校甘

kukuziwai22
|
1. 遲到, 一個鐘係基本, 因為我做果行成日OT, 所以唔捉遲到, 但講緊係你OT到好夜第2日可以遲D返, 但佢地日日準時6:29分熄機, 吹幾分鐘水就走

2. 任何時間都大大聲講野~ open office, 無論係有同事講緊電話, 定開緊會, 都可以圍住一堆大講大笑

3. 做錯野話佢, 已經冇鬧冇惡, 一句sorry都冇, 黑口黑面, 哦一聲就算

4. 終於忍唔住 係個個勁認真做野時 佢勁大聲同隔離果個笑, 話佢佢覺得好委屈, 覺得你態度差, 洗唔洗咁啊

我真係忍唔住啦!!!!
BBJOJO    發表於 19-2-17 11:30
IloveJJ
|
kukuziwai22 發表於 19-2-16 22:17
1. 遲到, 一個鐘係基本, 因為我做果行成日OT, 所以唔捉遲到, 但講緊係你OT到好夜第2日可以遲D返, 但佢地日 ...

stagea
|
Gi-leung
|
總會喺pantry見到佢地一班吹勁耐水
有人入去就停晒唔講住 人一行走又講
wcpcelia    發表於 19-2-17 09:54
musiccisum
|

jack5163
|
因為十個着左八個都唔等錢開飯,自己中意點就點
cbeyond
|
好多真係差到極點
tsung
|

sangria
|
2-4 我公司都有。三十幾歲人,男人嚟嘅,仔都生兩個,最大十歲
所以唔一定後生係咁,四張嘢嚟緊嘅都係咁。同佢一齊玩果幾個都係咁,全部四張嘢嚟緊。番工不斷傾揍仔經 or做 gym. 把口講到幾叻(自以為), 可惜正經便嘢就 現哂形冇料到。d老闆都唔鍾意接收佢地 慢慢都會請走。已走一個,其他果d......好自為之了
BBJOJO    發表於 19-2-17 11:31
good_pig    發表於 19-2-16 23:24
SullytheMonster
|
睇唔出同年齡有咩關係。
good_pig
|
1. 遲到, 一個鐘係基本, 因為我做果行成日OT, 所以唔捉遲到, 但講緊係你OT到好夜第2日可以遲D返, 但佢地日 ...

我唔覺得後生係咁......

有40+....遲半個鐘, 準時走
Rubik
|
我隔離嗰個c9咪一樣,關後生咩事?每日遲起碼30分鐘,由坐係度第一秒就開始食嘢,又食到jap jap聲,把咀唔食就講嘢,又鬼咁大聲,再唔係就打電話揾99
Queenie_yy
|
巨地遲到真係無論如何都改唔到唔知點解
momoo
|
不關年紀同學歷事,我公司個C9同事,五十幾歲人,成日一路工作一路細聲哼或唱老歌,我個office 超級靜,佢D所謂細聲啲歌聲,其實十分擾人!
sangria
|
good_pig 發表於 19-2-16 23:23
我唔覺得後生係咁......

有40+....遲半個鐘, 準時走

你咁講起我都記得有兩個40+, 5張嘢都嚟緊,日日遲一個鐘,但自己放工又會遲走。即佢自訂工時
天佑我們
|
無論幾歲都會遲到,但真係唔明D人遲到係唔驚....成日話塞車無車...出得黎做野守時係最基本原來好多人都無尼方面意識
小星星1
|

基本上,好多 HR 不喜歡請佢地
小星星1
|
Rubik 發表於 19-2-16 23:28
我隔離嗰個c9咪一樣,關後生咩事?每日遲起碼30分鐘,由坐係度第一秒就開始食嘢,又食到jap jap聲,把咀唔 ...

咁似我個舊同事肥婆嘅
唉瘋
|

以前返工有個後生女又係成日遲到,有時間中都會準時嘅,有日成班傾開計,佢話有時早咗十分八分鐘返到都唔會上公司,寧願係樓下周圍行,佢話唔想益公司,真係無言。
ngwong2
|

我司經典同事当年约37y.例遲1小时巳惯常。回位放低野就走去笫二个部門同人吹水最少半小時。完全吾覺有問題!甘又係。人地阿头吾出声,我地旁人梗冇权出声做就咁嘅局面!