自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都唔鍾意用粉底
只係落一滴粉落 cream 或者防曬有少少 brighter up 就算
之前返工爛面焗住化一好返就唔想化妝
眼圈我係紫灰色有 d 淚溝咁,其實遮左眼圈、補 d 眉尾,加少少 lip/cheek tint 就夠見人

wcpcelia    發表於 19-2-23 17:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

先保濕再上貼好多

男爵府

nsychristy 發表於 19-2-23 13:35
我都唔鍾意用粉底
只係落一滴粉落 cream 或者防曬有少少 brighter up 就算
之前返工爛面焗住化一好返就唔想 ...

可唔可以講下点遮黑眼圈?边隻牌子、用法?我都有紫黑色黑眼圈 ,但我淨係想搅黑眼圈,唔想搽粉底/BBcream, 我有玫瑰痤瘡,毛孔又油又粗大,唔想焗住

珍珠宮

blue02 發表於 19-2-23 22:22
可唔可以講下点遮黑眼圈?边隻牌子、用法?我都有紫黑色黑眼圈 ,但我淨係想搅黑眼圈,唔想搽粉底 ...

我未試過遮得晒,都未試過唔甩
唔係靠厚黎遮,係要調色,我有 three 既黃色同 tarte 既橙色

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

太乾我淨用liquid, 冇用粉餅碎粉,太乾一上就出事

大宅

Ashleycorina 發表於 19-2-18 20:47

我以前為左個黑眼圈去讀化妝師 ...

請問concealer brush 用邊隻好?
密粉同碎粉有咩分別?謝

禁止訪問

子爵府

sky60143 發表於 19-2-28 00:34
如果本身你個底乾,又冇用makeup base,再加上粉餅本身都比較乾,咁樣個妝好易會浮!

不過我怕你搽完防曬又搽 ...

謝謝推介啊
不過我係用物理防晒的,因為化學防晒對身體唔好
我估chanel base 係化學防晒
所以而家用elta md tinted sunscreen , 佢本身係物理防晒,tinted 可提亮膚色,不過無遮瑕,同埋唔知可唔可以當base

大宅

黑色誘惑 發表於 19-2-16 23:40
以前用only mineral 透明密粉好貼好薄又keep 都好耐
但轉用同牌子有色粉餅後,即使已等防晒乾晒先用大粉掃 ...

樓主平時做保濕夠唔夠? 打好個底再上粉會貼好多,我用Plustem之後再上碎粉出街,可以當埋防曬用

首頁

尾頁

跳至