自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

greenpea 發表於 19-2-17 11:48
"you call this play? OK, come, I will play with you your way! let me kick you and let you have ...

男爵府

章魚妹妹 發表於 19-2-17 14:33
早兩日我要去影印,婆婆帶我兩個小朋友去附近公園玩,有個五六歲男仔又鬧又推我大女,兩次之後婆婆同個小朋 ...

佢哋FaceTime大過天,根本冇睇住小朋友,危機意識好低,分分鐘俾人抱走個,到走先發現,所以姐姐一湊二,真係唔好叫佢哋帶小朋友落公園。

男爵府

2018復活節勳章

小朋友真係需要教

男爵府

小源 發表於 19-2-17 14:45
呢D男仔遲早衰次勁 預左有D男人脾氣唔好見到自己個女俾人推的話

我都好彩爸爸不在場,因為婆婆話大女正想滑滑梯佢就出手推,好彩婆婆係穩陣派一定係隔離睇住!

男爵府

careycarey 發表於 19-2-17 15:30
佢哋FaceTime大過天,根本冇睇住小朋友,危機意識好低,分分鐘俾人抱走個,到走先發現,所以姐姐一湊二, ...

佢地呀嫲成日覺得我唔肯肯工人寧願自己湊都唔出去搵錢,原因就係咁,我都好想返工,但唔會放心姐姐湊,仲要兩個呀!好姐姐難求!唔係比飯佢地食接送咁簡單,尤其自己湊開見到好姐姐機率真係好少,唔敢搏!

大宅

親子王國15週年勳章

係好多呢d細路

伯爵府

careycarey 發表於 19-2-17 00:55
係,就怕係咁,所以我開po,希望男孩媽咪睇到。我唔係要追究責任、討回公道,但真係要注意,加上姐姐會咁 ...

對呀,對答中我見唔到你有咩惡意
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

章魚妹妹 發表於 19-2-17 15:53
佢地呀嫲成日覺得我唔肯肯工人寧願自己湊都唔出去搵錢,原因就係咁,我都好想返工,但唔會放心姐姐湊,仲 ...

自己知自己啱就得,長老唔明都冇辦法。以前嘅人簡單啲,社會和平啲,小朋友可以通處玩,同依家環境已經唔一樣。兩公婆有共識,又負擔到就得。

男爵府

唔係怪獸 發表於 19-2-17 16:15
對呀,對答中我見唔到你有咩惡意

謝謝你明白

男爵府

水君 發表於 19-2-17 15:58
係好多呢d細路

好細嘅小朋友爭嘢,或者心急,一時推撞,都常見,大人慢慢教導,而唔係一句“仲細,唔識”,或者“玩吓啫”就算。

我自己有女,有時其中一個唔小心整親另一個,我知係唔小心,我都會要佢道歉,解釋俾佢知,雖然唔小心,但人哋真係因為咁而受傷/痛,所以你都應該道歉。

琥珀宮

唔係怪獸 發表於 19-2-17 00:50
我想起大6個細路故意用腳踢個男人,然後俾人大力摔落地果單野,個細路好彩係踢你,如遇上果個躁底男 ...

父母唔教未社會其他人去幫手教,總之後果自負啦

水晶宮

畀面勳章

姐姐有時連太太也管唔住就算太太話完佢也可當耳邊風

我試過排隊接放學,畀後面個兩三歲小朋友摸pat pat。又係無出聲。點知第二次佢直頭搣我pat pat,之後我出聲,佢阿婆定阿嫲仲笑笑口,話佢同我「玩下」,話同工人姐姐都係咁無言,連親人也覺得無問題,如果工人姐姐更加唔理你

男爵府

lovelybaby2015 發表於 19-2-17 17:51
姐姐有時連太太也管唔住就算太太話完佢也可當耳邊風

我試過排隊接放學,畀後面個兩三歲小朋友摸 ...

可能亞Sir都係咁搣

愛佢變成害佢,大人都唔教佢咩做得,咩唔做得,唔通一世“玩吓”就過到骨?第日等佢同法官大人講

水晶宮

畀面勳章

careycarey 發表於 19-2-17 18:46
可能亞Sir都係咁搣

愛佢變成害佢,大人都唔教佢咩做得,咩唔做得,唔通一世“玩吓”就過到骨 ...

唔教都算,仲記得個老人家講:唔通佢三歲未夠識非禮你咩

總之,老人家唔理姐姐唔理,家長又唔教唔過問的話,第日自己受返。要返工丶忙丶無時間不是藉口咯

男爵府

lovelybaby2015 發表於 19-2-17 18:54
唔教都算,仲記得個老人家講:唔通佢三歲未夠識非禮你咩

總之,老人家唔理姐姐唔理,家長又唔教 ...

同意

明白雙職家長忙碌,不過盡量抽時間同小朋友相處,多了解佢哋,有問題及早糾正。樓上jm講得好好,唔係餵飽佢就完成責任。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

eliekim 發表於 19-2-17 15:37
小朋友真係需要教

首頁

尾頁

跳至