自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

nainaitze 發表於 19-2-17 09:49
我試過叫麥樂雞餐話唔要茄汁,問職員可否轉甜酸醬,佢話無得咁㗎喎,我哋係跟一個醬㗎咋,無話咁樣轉㗎, ...

麥樂雞餐係跟甜酸醬架, 你1個唔夠?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

鍾小bb 發表於 19-2-17 01:39
上星期去食,職員話除左外賣,堂食雞翼係唔會俾辣醬果刻我:ange ...

甘同佢講轉外賣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

M記野食有問題 點解仲咁多人食

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20140725/18811582
麥當勞講大話 賣出170噸黑心肉
【本報訊】香港麥當勞爆出疑用「黑心肉」醜聞。食物安全中心踢爆麥當勞講大話,麥當勞去年至今先後兩次從上海福喜購入脆辣雞腿及吉列豬塊,市民最少把約170公噸懷疑黑心肉落肚。該中心叫停所有內地福喜食品輸港,即時禁售並封存福喜進口食品。麥當勞推搪是發放訊息混亂而致歉,承認另有10種食材來自河北及廣州福喜。
記者:陳沛冰 陳凱迎 溫婉婷 王家文 林偉聰

相關新聞:停售聲明與網頁不符

內地揭發上海福喜食品有限公司將過期及發霉肉加工,供應內地麥當勞等多間連鎖食肆。香港麥當勞本周一曾聲稱沒任何食品是來自上海福喜,但由網民貼圖踢爆後,即改口指有向美國福喜集團採購,但並非來自上海福喜。
「為發放訊息混亂致歉」

食物安全中心前日傍晚成功聯絡麥當勞公司管理層,獲提供資料指今年5月至6月曾從上海福喜進口熟的脆辣雞腿,及2013年7月至12月(存倉至今年2月)從上海福喜進口10個批次冷藏吉列豬塊,約170公噸。兩種食品已全部售出,沒有存貨。
食環署昨午3時30分召開記者會,助理署長李小苑表示,本周二巡查麥當勞存倉,檢查數百個食物樣本,沒發現過期或發霉。因應事態發展,中心即時決定暫停所有內地福喜食品來港,已進口的食品全部封存,不可出售,直至內地有調查結果。進口商若儲存福喜食品應停售及聯絡該中心。
李又稱,中心另外巡查六個連鎖食肆品牌,包括肯德基、必勝客等,已檢查約1,000個食物樣本的食用日期及衞生情況等,全部滿意,並已抽查樣本化驗。
李承認,進口生肉才須衞生證明及進口證等,熟肉不需要,故暫時不知須封存的福喜食品數量,顯示食安中心未能全盤掌握福喜食品在本港的去向。對於食安中心的監察機制是否有漏洞,李指最重要是源頭監控。
據了解,食安中心只能確定除麥當勞外,福喜沒生肉供應其他食肆,但仍追查有否其他食肆進口福喜的熟肉。根據《公眾衞生及市政條例》,出售不宜供人食用的食品屬違法,但現時無證據證明麥當勞出售的食品不宜供人食用,暫時難以檢控。
麥當勞於中心公佈後即發聲明為講大話開脫,指爆出上海福喜事件後,即時檢查當時在餐廳出售的食品及貨倉存貨,沒發現有食材來自上海福喜。但其後翻查出售及存貨紀錄,才發現曾兩次進口上海福喜食品,「為發放訊息混亂致歉」。

相關新聞:捧場客:以後食少啲
不滿食安先踢爆發爛渣

麥當勞似不滿被食安中心先踢爆隱瞞而「發爛渣」,晚上再發聲明自稱本周二起配合食環署調查,雙方曾討論「同步發放消息的意願」。麥當勞原約定昨午與食安中心開電話會議後,向公眾交代事件,但被該中心「放飛機」,阻延該公司發放消息,「對署方的動機不作任何揣測,但深表遺憾」,並已終止與上海福喜合作。
食安中心發言人表示麥當勞說法與事實不符,中心從沒與麥當勞協定要同步發放消息,只原定同步通知麥當勞要求停售福喜食品的決定。
立法會議員陳家洛表示,麥當勞利字當頭下,隱瞞購入懷疑有問題食材,又迴避問題,現時道歉已太遲,應有管理層為事件下台,「美資公司可能俾中資公司唔負責任嘅機構文化感染咗」。
麥當勞連日回應

7月21日:
‧首次回應指「沒任何食品是來自近日內地報道中所提及的食品廠房」,避提「福喜」字眼
‧當網民貼圖力證麥樂雞來自福喜後,晚上才承認美國福喜集團是香港麥當勞的供應商,上海福喜食品有限公司並非本港供應商,但不肯透露其他省市的福喜有否向本港麥當勞供貨

7月22日:
‧食物安全中心證實麥當勞有進口河北福喜的麥樂雞,但麥當勞拒絕回應

7月23日:
‧美國麥當勞總公司行政總裁湯普森稱,被上海福喜的質檢報告騙了,已停用其提供的食品

7月24日:
‧被食安中心踢爆講大話後,麥當勞發聲明為發放訊息混亂致歉,聲稱近日接獲傳媒查詢時立即檢查餐廳出售食品及存貨,沒發現有上海福喜食材,其後翻查紀錄,才知曾兩次進口上海福喜食材,表示已終止與上海福喜合作
資料來源:《蘋果》資料室

珍珠宮

2018復活節勳章

fanny590 發表於 19-2-17 10:13
麥樂雞餐係跟甜酸醬架, 你1個唔夠?

我唔要茄汁,我鍾意用甜酸醬嚟點薯條

大宅

pinkcat922 發表於 19-2-17 10:11
啲醬都貪

其實唔係呢種人,堂食應該係可以慳返外賣醬,改為自己加醬,環保又可以按需要取用
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

伯爵府

仲好,可以食少啲

公爵府

回覆樓主:

歐洲M記十年前已經收緊呢D醬錢!

琥珀宮

鍾小bb 發表於 19-2-17 02:05
係呀⋯⋯我話我都未聽過,佢話你唔主動問我地依家係唔會主動俾你囉⋯⋯之後俾左一包醬我,我問佢 ...

環保d,唔主動問就唔主動比,我覺得好ok,想食咪問law

伯爵府

小源 發表於 19-2-17 10:14
M記野食有問題 點解仲咁多人食

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20140725/18811582

老麥大話精

伯爵府

6x6=36 發表於 19-2-17 10:29
老麥大話精
如果無正義員工講一定扮無野 所以2019會唔會再有呢D食物問題 大家心照啦

子爵府

pinkcat922 發表於 19-2-17 10:11
啲醬都貪

有人帶大袋去大家掃一大袋調味料

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

琥珀宮

畀面勳章

3包薯條唔俾茄汁 係咩意思? 4包先俾?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sillything 發表於 19-2-17 02:06
咁即刻轉外賣坐低食囉,唔要紙袋咪唔會浪費又有醬

伯爵府

畀面勳章

木土土 發表於 19-2-17 10:20
環保d,唔主動問就唔主動比,我覺得好ok,想食咪問law

無食麥記好耐。而家成日無人做清潔,堂食將d包翻轉晒出餐,外賣又會少幾樣。

男爵府

小倩 發表於 19-2-17 02:32
想當年做M記
中、大薯係2包茄汁的
依家3個餐竟然一包都無

呢樣我都經常出現無糖水

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

咁想趕客,直程轉埋招牌做金拱門啦
應做唔做,越攪越老土
請勿打招呼~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

一盒四隻雞翼,一包醬係一定唔夠,得果少少

比一盒醬就差唔到

琥珀宮

gec 發表於 19-2-17 21:40
無食麥記好耐。而家成日無人做清潔,堂食將d包翻轉晒出餐,外賣又會少幾樣。

次次麥記外賣,自己都要check佢有無比錯比漏野

水晶宮

Amy1974 發表於 19-2-17 02:27
回覆 小倩 的帖子

麥记而家冇飲筒喇

首頁

尾頁

跳至