自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

路人甲22 發表於 19-2-20 09:32
散播仇恨係嗰班無logic, 無論政權對與錯都只係懂得盲撑既可憐虫!誤導人同令香港社會分化 就係正正呢班人 ...

次次講蝗蟲新移民實有人為佢地護航,然後又黄絲又毒果。佢地生活真係一d都冇受影嚮?咁我無論床位學位醫療福利同生活都有影嚮出聲關黄絲毒果咩事?

男爵府

其實如果行一國一制, 根據戶藉法, 其他省市既人都唔可以咁樣落黎拎社會福利, 正正係一國兩制先造就左呢個漏洞

睇番北京, 過度城市化後都係要驅離低端人口, 唔夠勞動力要引入勞動力而唔係增加城市本身既負擔

統計處數據, 呢班新來港人士既平均學歷又低過香港平均, 年齡又高過香港平均, 雖然就業率就無統計, 但平均黎講佢地對香港發展一定係差左。

但係樓主講乜野貢獻本身就係偽命題。佢地本身都唔係黎貢獻社會, 而係黎家庭團聚, 用有無貢獻黎計又對佢地唔係好公平。有供有求, 就算係假結婚, 都要有個香港人同佢結先成事, 一隻手掌拍唔響, 唔可以怪哂人。 除非係專才計劃, 但比起家庭團聚數字上根據無得比, 政策原意都唔同, 係另一個話題黎

歡迎謾罵我乜野毒果上腦乜乜乜, 我都慣左係facebook一時比人鬧藍c一時比人鬧黃c, 想睇下有無真係愛國+知國情既jm傾下

大宅

-

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

CHANYINTING 發表於 19-2-20 12:58
而家 150 好多根本係無聚可團既人
成個運作制度,就係冇制度扮制度
好多係雙非,港漂,假專才,假投資..... ...
你講果D係150以外既programme黎架, 計埋呢D數字上遠超過150... 雙非基本上已經堵塞左, 但係之前種落(生落)既禍根係會一步步先慢慢出現; 黎讀大學拎埋身份證果班計落又算唔上係低端人口; 至於專才計劃同投資移民我又唔係好知個profile... 但係投資移民真係好誇張, 有朋友做保險就會知

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

我識個男人,结完又離,離完又结,第一次仲申請埋大6便宜仔黎,因同個仔不和,離婚申請分戶,攞多間公屋,離完又第二次,次次拖幾,甘掂解佢happy, 就要我地幫手埋單,不如批佢上去,取消港值,再送肥妈筍盤一個,又唔洗起公屋,每月批返300上去

複式洋房

別墅

可參考

用戶要求終止服務

Watashiwamomo 發表於 19-2-19 17:10
回覆 rich8 的帖子

不斷叫土生土長的香港人返大灣區但又係咁接新移民黎香港住部分人係內地有樓有車落到黎 ...

上面想同化,就是這麼簡單。

子爵府

man09876 發表於 19-2-17 12:19
其實可否立法非永久性居民(未住滿七年)要比正價醫療服務?

問過公民黨,社區組織協會,民主黨班友未?
如果改變政策,班友就司法覆核到你暈,死未!

首頁

尾頁

跳至