自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請大家幫手解答,我生左bb剛滿兩個月,跟住我爸爸早幾日就過左身,請問咁樣會紅白相沖嗎?我可以出席爸爸喪禮嗎?(兩星期後舉行)

因為爸爸出事當日,我地去完醫院就個個都返曬去爸媽屋企陪媽咪,晏晝去衣紮舖買左d衫燒左,到夜晚六點幾有一隻飛蛾飛入客廳,但佢飛入黎時我咁岩入左房餵奶所以見唔到,但聽返家人講佢飛入黎時好擾攘真係好似平時我爸返屋企咁,一入屋就要全世界知佢返左黎,我餵完出廳見到佢係伏左晌d飾物度,跟住過左大約個幾兩個鐘佢都無郁過,到八點幾我同我老公住得遠就走先,其他家人仍然留低未走,但當我地走左之後,隻飛蛾又飛喇,

男爵府

佢首先飛左去貼滿d孫嘅相果幅牆度,好似睇緊相咁,再過一陣就飛去每個人頭頂好似每個人望下咁,我無睇到當時情況,但佢地都異口同聲咁講話係好神奇,其實係咪因為我岩岩生完b兩個月仍然算喜事在身,所以會同佢相沖而佢唔俾我睇到佢顯靈呢?

男爵府

其實我係好想帶埋bb出席喪禮,我本身百無禁忌無宗教信仰,但我怕我同bb會沖到佢,定應該只會怕白沖紅,唔駛怕紅沖白既呢?

別墅

回覆樓主:

未試過咁情況
但親如爸爸 對你要出席應該無問題吧
可以問返攪殯葬啲人呀
但bb咁細唔出席果啲地方比較好了
始終個氣氛又或者儀式果啲都有機會嚇親佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

WinryRockbell 發表於 19-2-17 09:49
想請大家幫手解答,我生左bb剛滿兩個月,跟住我爸爸早幾日就過左身,請問咁樣會紅白相沖嗎?我可以出席爸爸 ...

我相信飛蛾。細個做呢啲事嘅時候都會有飛蛾。然後返屋企隻飛蛾都會跟埋一齊
你自己去冇問題,小朋友咁細,搵人照顧唔好去

wcpcelia    發表於 19-2-17 16:01
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

自己人唔怕的,不過bb咁細唔好去啦,到時你都要披麻戴孝,照顧唔到佢。

水晶宮

回覆樓主:

自己爸爸就當然要盡最後孝道出席啦,仲點會理呢d嘢!但bb就太細了,一日半日最好留家搵人照顧!節哀!

子爵府

WinryRockbell 發表於 19-2-17 09:49
想請大家幫手解答,我生左bb剛滿兩個月,跟住我爸爸早幾日就過左身,請問咁樣會紅白相沖嗎?我可以出席爸爸 ...

你要出席,但BB唔好去,也不能擺滿月酒(如未擺)

水晶宮

回覆樓主:

我係你,唔會擺滿月酒

男爵府

其實一個月大果時已經成家人食左飯,當時爸未過身,所以之後亦唔會再搞咩百日宴。

Bb要帶去大酒店因為我係埋身餵母乳,其實一直都打算只埋身嘅,另外我都有泵,但之前試過泵出黎等覺得bb唔夠飽時用樽黎補奶,但bb係唔肯啜奶樽,所以而家唯有埋身餵,到時諗住bb放入休息房,唔會俾佢在大廳逗留。

侯爵府

WinryRockbell 發表於 19-2-17 12:59
其實一個月大果時已經成家人食左飯,當時爸未過身,所以之後亦唔會再搞咩百日宴。

Bb要帶去大酒店因為我係 ...

.

大宅

WinryRockbell 發表於 19-2-17 12:59

BB最好唔好帶去,同真系太細。果度又吵又大煙驚到時嚇親,呢幾日訓練用奶樽,驚唔夠奶補奶粉,頂住一兩日

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我爸走嗰陣,我妹個仔啱啱3月幾月大,我妹一家都百無禁忌出席晒所有儀式直至上山,只係做破地獄儀式嗰晚bb就早退,免佢俾啲煙火同打齋聲嚇親。
問過agent話咁親唔會沖,阿妹唔想有遺憾所以都帶埋b出席,佢一樣係餵人奶仲帶埋工人姐姐睇頭睇尾,有時又餵吓奶粉咁,你都train吓bb用奶樽啦,儀式都係兩日時間啫,好快就resume to normal

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

我係你,我會帶埋BB,千祈唔好有遺憾!

問定殯儀agent攞嘢俾BB帶

侯爵府

我諗果度唔會有休息室!

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你可以同bb早啲去, 例如大酒店四點半畀房你, 你咪早啲上去鞠個躬, 因為這個時候未有太多人, 儀式又未開始做冇咁大煙, 咁你哋去坐一陣你咪可以返屋企餵bb食奶
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

侯爵府

Minnacat 發表於 19-2-17 15:46

我諗果度唔會有休息室!

.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

若我係你,我會帶一帶去bb去,但不會長時間逗留,關係咁親,點都要到一到

子爵府

Minnacat 發表於 19-2-17 15:46

我諗果度唔會有休息室!

有,但曲多人出入,好唔方便

首頁

尾頁

跳至