自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

WinryRockbell 發表於 19-2-17 12:59
其實一個月大果時已經成家人食左飯,當時爸未過身,所以之後亦唔會再搞咩百日宴。

Bb要帶去大酒店因為我係 ...

BB真係好去,太多游魂出入

侯爵府

Teletrend 發表於 19-2-17 15:52
有,但曲多人出入,好唔方便

.

男爵府

家人book左世界中size果種房,confirm有休息室,唔想為左兩日而放棄埋身餵改為餵樽,阿公生前好錫阿b,我相信會保佑佢,多謝有jm解答咁親唔會沖,安心左

又有諗過,會唔會阿公怕影響阿b所以至趁我入房餵奶至飛入廳,到我同阿b出返黎佢就唔郁,最後就到我地走左至又郁返,其實咁諗都好似講得通,但當然無法證實啦!

男爵府

Agent話唔建議三歲以下出席嘅,但我堅持話去,我老公直情話我係bb嘅食物,佢都覺得我唔帶唔得,所以agent話會叫師傅整度符俾阿b旁身既。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你話你冇信仰又百無禁忌,但你心底裡唔係真係百無禁忌。你有顧慮好正常,唔計係咪埋身餵或禁忌,我覺得bb 要出席,因為佢係家庭成員之一。今時今所有野都有得化解,所以你唔駛擔心,公公亦會保佑bb。怕做得唔夠仲可以返屋前跨火盤。

到時你會好忙,你叫你老公湊b 或幫手打點你爸爸既事。保重。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁親冇計相唔相沖, 佢有休息室但最好阿b唔好留係到咁耐, 早少少帶佢去, 叫工人/99早少少帶佢走, 始終有香有燒衣啲味好勁

侯爵府

2023年兔年勳章

其實儀式最早4點半開始,最遲10點一定完。BB最重要瞓飽食飽就可以,你當天盡量安撫BB及自己之前一定要休息夠才夠奶水。太嘈就替BB戴耳罩,帶粒玉器給BB定驚。

保重自己,節哀!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

師傅講過bb未起第一個運就唔好帶佢去。
最快都要1歲起運,否則會影響運勢。
唔會相沖,但bb天靈蓋開左,萬一撞正其他靈體,bb會病或驚。
孝心係在心中,公公亦會明白。佢回魂亦會去睇bb,所以師傅說不需要出席。
不過都係嗰句,信則有不信則無。

芭芭拉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實都係睇你信唔信,我女1歲時公公走咗,我女有去靈堂亦有上山。

男爵府

我爸走時 我家姐個女都係2個月
但我家姐個女冇出席喪禮
我媽話太細個唔好去 只係代bb裝香

伯爵府

WinryRockbell 發表於 19-2-17 12:59
其實一個月大果時已經成家人食左飯,當時爸未過身,所以之後亦唔會再搞咩百日宴。

Bb要帶去大酒店因為我係 ...

為B好真係唔建議帶,BB 唔應該到這些地方,有咩事好麻煩,工作媽媽如果餵母乳都唔可以帶B 上班

大宅

回覆樓主:

雖然話信則有,不信則無,但連agent都話唔好帶你要堅持無法,BB太細機本上都唔應該周圍去。

翡翠宮

畀面勳章

大酒店靈堂內的休息室係同先人房相連,個人黎講,我唔會帶bb入去餵奶。
BB太細,容易招惹陰靈,雖然話公公唔會害自己外孫,但到時會有好多其他先人,嚇親就唔好。
agent都叫你唔好帶bb,何必固執。
日日是好日

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Teletrend 發表於 19-2-17 10:25
你要出席,但BB唔好去,也不能擺滿月酒(如未擺)

首頁

尾頁

跳至