婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

Yeelim 發表於 19-2-18 15:01
樓主, 你娘好偏心呀! 由你買樓開始, 佢就想俾少少錢, 就入股你地層樓了, 而留番自己層樓了, 你要小心.
我 ...

d錢唔係比樓主架, 係樓主 mortage link户口息口多過普通人户口, 所以擺係樓主mortage link 黎收高息, 樓主媽都係享用緊樓主着數

樓主都係快d同阿媽講轉按, 無左高息户口

侯爵府

Yeelim 發表於 19-2-18 15:01
樓主, 你娘好偏心呀! 由你買樓開始, 佢就想俾少少錢, 就入股你地層樓了, 而留番自己層樓了, 你要小心.
我 ...

佢無俾錢我,我買好晒樓,裝修埋,搬埋屋,所有大錢要洗的錢都洗晒,佢先入錢來話要收息,我無拎佢錢呀,我而家會話攪轉按,唔俾佢擺錢係度

如果佢堅持擺,我就話我老公手緊,驚佢受唔住引誘拎左來用,俾返佢,我廢事擺左少少錢係度,我層樓都無埋,層樓係我同老公好辛苦捱返來,如果俾老公知我娘咁夾硬來,我都唔知點同老公交代。

8-)

侯爵府

美之選468 發表於 19-2-18 15:35
如果你收留父母係度住,又繼續俾生活費佢地使?似乎不太合理,照顧父母應該是出錢,出力,出地方,但你己經 ...

我家姐四十歲都係一個仙都無俾過父母,所以無寄望過佢,佢亦都唔會俾任何錢我父母,個陣叫佢拎5,6年前叫佢夾兩三千港紙出來夾錢俾父母去旅行,佢都鬧我唔好以為佢住外國就好富貴,佢無乜錢,佢的錢係賺得好辛苦同埋要儲好耐,兩三千蚊佢兩公婆係咁鬧我。我話俾時間佢儲,佢話佢兩三千要儲幾年,幾年之後又話儲唔到,中間我都唔知獨資帶父母去過幾多次旅行,淨係今年都兩次了。

我就係怕我都老,無能力支付兩個家庭支出,先叫父母來住,舊居出租/ 賣,等我父母生活醫病都有筆錢,我就負責工人同日常生活洗費,大家都好,但而家根本唔係個會事,我怕我之後負擔唔到,因為計埋6299,我同老公要支付三頭家支出。

8-)

公爵府

二小姐 發表於 19-2-18 17:28
我家姐四十歲都係一個仙都無俾過父母,所以無寄望過佢,佢亦都唔會俾任何錢我父母,個陣叫佢拎5,6年前叫佢 ...

如果你家姐肯定會搬返香港住的話,趁她們未返就啦啦聲放租出去(就算平過市價都可以,因你家姐返來住連一毫止也不會給,到時候你父母就錢、屋兩失)然後你父母搬來你度

侯爵府

美之選468 發表於 19-2-18 17:48

如果你家姐肯定會搬返香港住的話,趁她們未返就啦啦聲放 ...

娘偏向家姐,佢讀書叻,一向偏心佢
8-)

大宅

Yee_ng 發表於 19-2-18 09:07
話老公唔習慣唔係好鍾意多個人,到時真係搬黎反面重衰,有時d野係被免唔到會有人唔開心,佢要錫你家姐都無 ...

你既家事就唔好拉埋老公落水吖......否則燒埋女婿個疊就真係, 無拿拿整達拿啦

侯爵府

月師奶 發表於 19-2-18 18:17
你既家事就唔好拉埋老公落水吖......否則燒埋女婿個疊就真係, 無拿拿整達拿啦

...

我同老公,一向各管各家事,唔想為難對方。以前c6有乜嘢,係兄弟面前交我都算,係6299面前都交我,爆過佢幾次,之後就無
8-)

複式洋房

真係好似我屋企 我阿娘又係咁 。。
我仲大鑊 我細佬賣埋層樓 揸住本外國passport 又回流
而家想我阿娘阿爹黎我度住
我阿娘偏心 我一直都知 永遠淨係問我拎錢 但供書教學無我份 結婚就識拎禮金酒席
細佬結婚佢俾$ 零怨言 兩老層樓轉埋佢名 點知佢突然去娶左外國妹

而家回流,我真係火都著晒。。。

我同C6有層自住樓

大宅

嘩,樓主聽你咁講,你要絕少少,唔好比你父母黎你屋企住,拖住先,叫佢同你家姐姐夫住,起碼1-2年,到時就知邊個女好喇。

侯爵府

jcm0311 發表於 19-2-18 20:55
真係好似我屋企 我阿娘又係咁 。。
我仲大鑊 我細佬賣埋層樓 揸住本外國passport 又回流
而家想我阿娘阿爹 ...

你細佬賣左自己樓回流定回流後賣了父母樓?

我家姐一直在外國不肯買樓,話俾息唔抵,佢要儲到夠錢full pay先買。現在回來是no pay
8-)

男爵府

我覺得由得阿媽繼續擺錢收高息,反正啲錢唔係你出,畀佢攞下著數,但講明喱筆錢個本都起度無郁過喎,何來有份分樓?你一係繼續收息,一係攞返晒走。

男爵府

呢D 都有得以為? 你娘真係格硬黎, 點食得落呀, 好在樓主你夠硬淨, 每句都回佢回得清清楚楚

子爵府

開心吸收勳章

回覆 二小姐 的帖子

如果你爹娘入左黎住, 就肯定唔會搬走屋住你, 家用照收, 一切由你全包照顧, 但繼續被阿娘家姐抱怨, 全輸

反正點做都係錯, 一開始唔同你爹娘一齊住, 蝕少D

侯爵府

msanubis 發表於 19-2-19 10:35
回覆 二小姐 的帖子

如果你爹娘入左黎住, 就肯定唔會搬走屋住你, 家用照收, 一切由你全包照顧, 但繼續被阿 ...

唔蝕都蝕左咁多年,讀書個陣,問阿爸拎錢交班會費,每月三次,每次五蚊,我老豆拎銀仔掟落地要我自己執,話我成日問佢拎佢,所以我心裡好憎佢。我讀書吾成,好早出來工作,係頭幾年得五千蚊人工又繼續進修緊,就無俾錢佢地,個陣重住屋企說話都難聽,成日鬧我我辛苦關佢地咩事,因為我無俾錢佢地。

之後人工好D,就開始有交家用,人工一路加上去,除左交家用,就過時過節俾多少少同埋帶佢地去旅行。所以一直對我都係唔公平係偏心,我要還乜都還晒,只係心入邊一直唔舒服唔平衡,如果阿娘可以唔好咁偏心,對我好少少,我心會舒服D。

又唔想在親友面前呻,在親友面前呻即係講父母壞話,呢度可以講下算好好,但想唔到有同路人,因一直覺得好荒謬,明明我家姐姐夫先係受過高等教育的人,都唔明點解佢地要來欺壓我同我老公,我同老公讀書少,讀唔上,無辦法都係搵辛苦錢。

8-)

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

咁點算...阿娘會唔開心

男爵府

我認得你d post, 你媽其實都偏心都出曬面架啦,點解你仲成日自己自尋煩惱?

有時人與人之間既相處就咁你佢對好,佢未必會對你一樣好架。就算係家人都咁話。

你成日話上黎呻下,但由之前d post開始好多 jm 都叫你保持距離或者唔好俾你家人入黎住,你係都唔聽,到時又出事又上黎呻。其實你好 enjoy俾你父母情緒勒索?一到左某個年紀應該要識對自己好。你而家都未醒,就算你上黎呻一千次,我都好肯定會有jm話你自己造成。

大宅

Reema 發表於 19-2-19 11:36
咁點算...阿娘會唔開心

佢亞娘都不是省油的燈同唔係冇資產,我擔心樓主頭家多啲

侯爵府

liumeowjen 發表於 19-2-19 11:45
我認得你d post, 你媽其實都偏心都出曬面架啦,點解你仲成日自己自尋煩惱?

有時人與人之間既相處就咁你佢 ...

人同人之間就係有感情,尤其是個個係你阿娘,以前每個星期返去一次,事發後一兩個月先返去一次,件事大家無提淡左,就忘記左咁滯,新年呢個月返去密左,又攪下$4000個表格,佢忽然咁提起,就alert咗我....

其實而家都企好硬,以前都會諗俾佢來長住,同老公都商量左,如果家姐真係返來,就買近返99屋企,唔會近娘家,還掂佢需要係家姐唔係我,過時過節先見,我唔阻佢地一家人開心。

8-)

子爵府

虎到金來勳章

二小姐 發表於 19-2-19 12:09
人同人之間就係有感情,尤其是個個係你阿娘,以前每個星期返去一次,事發後一兩個月先返去一次,件事大家 ...
到時用埋你老公戶口做按揭, 等佢地想都唔駛想

複式洋房

二小姐 發表於 19-2-18 22:26
你細佬賣左自己樓回流定回流後賣了父母樓?

我家姐一直在外國不肯買樓,話俾息唔抵,佢要儲到夠錢full pa ...

我細佬係賣左父母轉名俾佢層樓 拎咗啲錢走 而家仲回流
呢三幾年係佢兩老租樓住
但我爹娘無鬧佢不特只 仲叫我幫佢 。。。

坦白講,我真係嬲到想死咁濟 。。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至