婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

二小姐 發表於 19-2-19 12:09
人同人之間就係有感情,尤其是個個係你阿娘,以前每個星期返去一次,事發後一兩個月先返去一次,件事大家 ...

你呢個回覆 終於明佢哋眼中嘅”一家人” 其實唔包括自己囉。。。
呢件事之後,我已經有種心死嘅感覺。認命有啲人就係無咩父母緣

佢哋一家人鐘意點開開心心 咪由佢囉

幸好嘅係,老公對自己都唔差,99又唔算太惡頂。自己又有個竇口,其他野唔理咁多好過。。。。

大宅

樓主快快俾返錢你媽!因間佢話自己有份供樓分你層樓就大獲!!快!

大宅

jcm0311 發表於 19-2-19 15:48
我細佬係賣左父母轉名俾佢層樓 拎咗啲錢走 而家仲回流
呢三幾年係佢兩老租樓住
但我爹娘無鬧佢不特只 仲 ...

當佢地陌生人算啦,佢地都無當你親人

複式洋房

二小姐 發表於 19-2-19 11:22
唔蝕都蝕左咁多年,讀書個陣,問阿爸拎錢交班會費,每月三次,每次五蚊,我老豆拎銀仔掟落地要我自己執, ...

我完全明 只係想佢地公平啲嘅感覺我屋企係嚴重重男輕女 其實你點做都無本事去改變佢地幾十年嘅諗法 改到就唔會偏心咁多年啦 。。。
其實讀唔讀到書搵嘅都係辛苦錢黎 捱過,當係一種經歷啦!
呻下係好嘅 親友真係唔呻得呢啲 。。。因為佢會話阿娘無限好,咁喺細佬眼中佢真係無限好嘅。。but not for me

而家承認唔鐘意佢哋,放手做個長輩口中嘅衰女,做咗基本本份就算。。。跟本就係情緒綁架,情緒勒索,佢哋知佢勒唔到你,佢自然會去搵第二條出路。。
反而,會覺得舒服啲。

但我承認因為受佢地影響 我無小朋友亦唔敢有。。。

複式洋房

豬b老公 發表於 19-2-19 16:15
當佢地陌生人算啦,佢地都無當你親人

我都覺 。。。真係心死 拎錢果時應該有當我係親人嘅。。。
如果我唔俾,就會話邊有女會唔俾錢阿媽洗 不孝。

我阿媽細個可以唔俾零用錢我返學 ,中學無錢搭車。竟然係年初利是錢同當年男友俾錢我返學。14歲我要自己諗辨法搵錢返學 試過去派報紙 癲嘅

可笑嘅係我係出黎做野先半供讀,老公都有份供我讀書。。當時打兩份工,為節省交通時間好早搬左出黎自己住劏房迫自己兩年內儲到10%首期上車。(當年樓價梗係低好多啦)

傢俬都係同老公每個月出糧一件一件咁補夠數。。

當年我父母,在那裡?!就係照顧緊屋企個廢青

天下無不是之父母,真係唔一定架。。。
呢度講呢度散。。

大宅

jcm0311 發表於 19-2-19 16:37

唔好唔開心,個天俾個好老公你!珍惜對你好既人。衰既,咪唔好見仲好,唔洗影響到情緒

公爵府

樓主, 我知D錢唔係你收, 但事實係UNDER你的名入落戶口, 現在你娘真係格硬黎. 所以快快俾番D錢佢.
人同人的相處係講緣份的, 唔係你付出幾多, 你娘就會喜歡你幾多的.
如果你是否認為, 人心肉做, 你對你娘好, 終有1日會改變佢, 就錯了.
人係好難改的. 如果你付出了, 而家人又都唔多接受時, 你就要想下是否應該再付出了. 有時不太親近, 總比反面好的. 既然係娘偏心家姊, 家姊回來, 你就放手. 由家姊同娘一起住, 由家姊照顧他們, 你都照顧左他們這麼多年, 都要俾機會家姊照顧他們才公平的. 唔好再叫娘到你家住了.

男爵府

唔蝕都蝕左咁多年,讀書個陣,問阿爸拎錢交班會費,每月三次,每次五蚊,我老豆拎銀仔掟落地要我自己執, ...

如果連你老豆都咁對你,隨時呢個係氹,放少少錢係你度當入股,我覺得你父母做得出同你打官司既,比返d錢佢啦,賺得幾多息,我唔會比機會佢影響我自己頭家,醒下啦!唔想面對都要面對

大宅

樓主你唔好再提話間房係俾佢兩老住喇~

你一早都知道你家姐打咩主意, 更加要好好保護下自己個小家庭。

就係有你呢條後路, 伯母根本一心俾自己層樓家姐住, 兩老就係你度過世。
個少少"擺"係你mortgage link既錢, 佢真係當自己"有權"係你度住架~

知道你孝順, 但你無需要事事同伯母講到明
e.g. 老人家唔方便我會同你住架, 會請工人照顧你架 <<呢D唔好講到出口

表面做衰女都好, 你要俾佢知佢地層樓就係佢地養老既"本"~

「層樓我無諗過我有份分, 因為過幾年, 如果行動唔方便, 就靠賣左呢層樓去住間好D既老人院架喇, 我個度邊放到咁多個人?」 (你當需要貼身照顧, 一個工人係唔夠既)

你依家俾晒後路兩老, 所以佢地先不惜工本去貼你家姐姐夫呀!

你唔好心軟, 俾人踐上心口都唔反抗

孝順唔駛放係口邊既, 到佢地真係出大件事, 你俾時間佢地睇清楚家姐係咩人。
攪唔掂你先出手幫少少 (千萬唔好做得太妥當, 你知佢地性格就唔好下下同佢玩all-in)

Good luck 樓主~

侯爵府

"你依家俾晒後路兩老, 所以佢地先不惜工本去貼你家姐姐夫呀!"

明白謝謝你
8-)

大宅

Hi 樓主,介紹你睇一本書,<過猶不及:如何建立你的心理界線>

雖然本書係基督徒寫,但都適合非信徒睇。我又係要面對媽媽嘅情緒勒索,之前搞到自己好唔開心,有罪惡感,宜家學緊點樣平衡同埋建立界線。好多人際關係嘅問題都係源於人與人之間冇界線。

https://www.books.com.tw/products/0010275374

內容簡介

你的生活失控了嗎?
  別人老是佔你的便宜嗎?
  你很難向別人說「不」嗎?
  你因為願望沒有實現而對生命失望嗎?

人常常專注在要有愛心、避免自私自利,但往往淪為忙亂的一群,生活沒有次序,在付出愛心時,常常搞得自己也心力交猝,卻忘記自己的有限和界線。人往往會問:

「對別人設界線不是很自私嗎?」
  「我要怎麼回答那些需要我金錢支助的人呢?」
  「如果有人因為我設立的界線生氣或受傷呢?」
  「為什麼設立界線會讓我感到愧疚或恐懼?」
  「我可以在設限後仍是個有愛心的人嗎?」

想要擁有一個平衡健全的生活,明確的界線是很重要的。界線是個人產權的分界線,指出你應該為哪些東西負責。

本書針對各種界線的難題,以聖經中的真理教導為基礎,給予解答,引導我們如何向父母、配偶、子女、朋友、同事,甚至自己設立健全的界線。

侯爵府

麻辣媽咪 發表於 19-2-22 17:02
Hi 樓主,介紹你睇一本書,

雖然本書係基督徒寫,但都適合非信徒睇。我又係要面對媽媽嘅情緒勒索,之前搞 ...

謝謝
8-)

珍珠宮

二小姐 發表於 19-2-17 12:13
父母自己有層私樓二人自住,佢知買樓手續的。

佢有私樓仲有四千蚊?

侯爵府

美之選468 發表於 19-2-18 17:48

如果你家姐肯定會搬返香港住的話,趁她們未返就啦啦聲放 ...

梗係唔好放租,一放租樓主父母便入侵樓主家,沒有退路架啦

珍珠宮

jcm0311 發表於 19-2-19 16:37

好慘
係我連家用都唔俾
一世唔見都唔過份

大宅

開心吸收勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

妳父母由細到大都冇乜理妳, 妳到以家亦盡曬做女嘅本份啦! 真係好夠啦, 少見為妙!

伯爵府

bananaGi 發表於 19-2-25 15:39
佢有私樓仲有四千蚊?

可以呀
差餉唔過4000可拎差額

珍珠宮

taiwoon 發表於 19-3-6 14:19
可以呀
差餉唔過4000可拎差額

幾尺單位? 都無咩可能唔過

男爵府

回覆 二小姐 的帖子

公平最緊要, 黑面話之佢啦。

親情道德的綁架

te quiero mucho mi amo

男爵府

回覆樓主:

其實你自己自尋煩惱,孝順係好,但都要有個譜,你父母咁偏心,我會一輪咀省醒佢地,吾會俾佢地欺壓。叫大女同佢地住lor, 你地咁錫佢,家姐一定會好好照顧你兩老。

首頁

尾頁

跳至