自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

teambuilder 發表於 19-2-17 12:50
比著我一定唔會鬧阿妹個仔,除非真係好嬲好嬲,但我唔會覺得自己一定啱晒)。我好絕,我會暫時避開個妹一家 ...

其實我都覺,做咩勞氣同人教仔,拉走自己個仔算

珍珠宮

janicewong888 發表於 19-2-17 11:04
正常人都會呀,但我朋友仲好自豪咁說,佢呀爸( 即係公公 ) 都覺得佢家姐太過份 ,我聽完唔識俾反應:sweati ...

重男輕女?
定原本已係妹妹得寵?

是非對錯都分唔到
難怪養到你朋友咁自我中心
家姐反而係異類

伯爵府

回覆樓主:

成日話自己教唔掂比人治下仲好,我家族班小朋友仲細時,當玩到失控就由大嫂出手鬧,成個世界靜哂。

子爵府

janicewong888 發表於 19-2-17 10:52
朋友最近同我呻,話佢個仔不嬲有同家姐個女玩,
最近佢仔玩踩單車,唔知點解成日追住家姐個女撞。佢話自己 ...

呢啲喺playhouse成日遇到

水晶宮

畀面勳章

janicewong888 發表於 19-2-17 11:46
我覺得佢家姐好慘,保護自己個仔唔好俾人撞而鬧人都要俾人話,完全係元原變被告
...

我諗佢家姐話,仲好呀,
一次過,以後唔好再一齊玩。

珍珠宮

王國教室勳章

janicewong888 發表於 19-2-17 10:52
最近佢仔玩踩單車,唔知點解成日追住家姐個女撞。佢話自己 ...

唉,宜家好多呢d人,我女之前有同學打到另一個同學傷左面,打傷人個小朋友媽媽仲周圍同人講
乜咁小器㗎d人?得六歲打下架好正常,要唔要同老師講呀?即係投訴啦!勁嬲呀!

但佢個仔係成日打人,打到人眼有血佢都講小朋友玩下咋!最恐怖有家長認同佢,小朋友事自己解決啦,做乜要話俾學校知傷害小朋友感受?

好彩我轉左校

大宅

我仔而家差吾多3歲,佢之前都試用搣我架,頭幾次我都忍佢話媽咪痛痛,吾好搣媽咪,之後再吾聽,我恨心,搣返佢,佢痛爆喊,我再解釋搣人會令人痛架,而家無論佢咬、踢、敲,我話仲過吾聽我用返同樣對付返佢再教!幸好而家都冇野

大宅

Ashleycorina 發表於 19-2-17 15:23
唉,宜家好多呢d人,我女之前有同學打到另一個同學傷左面,打傷人個小朋友媽媽仲周圍同人講
乜咁小器㗎d人 ...

呢度咪成日有記者攞料既,記者朋友可唔可以報下呢d個案,教育下廣大既媽媽們,自己子女要管教,唔可以俾佢打/傷害其他小朋友

珍珠宮

王國教室勳章

janicewong888 發表於 19-2-17 16:50
呢度咪成日有記者攞料既,記者朋友可唔可以報下呢d個案,教育下廣大既媽媽們,自己子女要管教,唔可以俾佢 ...

好呀,教育下佢地唔係小朋友玩就大曬!

翡翠宮

回覆樓主:

下,如果我係你,我一定直接講出係你朋友有問題喎,有咩原因要安慰,明明係佢唔啱

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

自我中心

tsung    發表於 19-2-18 20:35

琥珀宮

呢個阿媽係個仔面前冇威嚴可言,簡單黎講唔想教仔,平時太仁慈
記得有次去玩,因周圍太黑,有個細路攞個電筒猛照我個仔,其實佢媽係隔離都阻止佢,叫佢唔好咁做,但佢個仔話之你,比我就一手搶左個電筒算數,咁就攪掂啦,咁溫柔,點教仔呢?不過見個阿媽都幾老下,初頭以為係阿婆,可能係老來得子未咁縱容,都係嗰句,父母唔教,將來實有人教佢,下場只會更慘
我都係咁教仔,情願人地話我癲婆鬧仔,都唔想將來佢比其他人教
以前都試過講道理,根本就係嘥氣,而家係省完佢先講道理

大宅

mandy952 發表於 19-2-17 17:47

呢個阿媽係個仔面前冇威嚴可言,簡單黎講唔想教仔,平時太 ...

我覺得成件事最詭異嘅地方係嗰位公公竟然覺得係家姐唔啱.... 如果比佢家姐聽到真係傷心至極

男爵府

系有d人教小朋友好有問題,我遇過朋友個小朋友都8-9歲,我地食飯坐坐下,佢小朋友無啦啦打我一下塊面吾系大力,拍左下,仲系到笑,我即刻話佢吾可以甘,真心火都尼埋
佢爸媽雖然口頭講句吾可以甘,但無再叫小朋友道歉。
我大人當然吾系為一句道歉,只系覺得離譜,點玩都吾會甘玩我只覺得系要教小朋友道歉等佢知甘既行為系吾岩。
真心嬲最慘系父母吾教又吾解釋比小朋友聽,下次再犯,佢根本吾會知自己錯

珍珠宮

麟媽媽 發表於 19-2-17 10:59
呢d情況唔會發生係我屋企,因為我家姐未出聲,我已經會閙爆自己個仔!架車仔咁硬,容乜易整傷表姐!
...

Me2,如果鬧都無用,我甚至會出手

琥珀宮

janicewong888 發表於 19-2-17 18:24
我覺得成件事最詭異嘅地方係嗰位公公竟然覺得係家姐唔啱.... 如果比佢家姐聽到真係傷心至極
...

老人家只想息事寧人,一定係叫收聲

大宅

mandy952 發表於 19-2-17 18:35
老人家只想息事寧人,一定係叫收聲

希望個老人家原意係想大家唔好嘈,同家姐講家姐鬧人唔啱,同細妹講管好你個仔,係你個仔唔啱。如果唔係成件事真係好可悲......

子爵府

回覆樓主:

樓主你做人朋友, 点解吾講真話?!

公公可能兩边都話對方啱, 想 息事寧人!

細妺身邊從未有人講真話, 佢点知自己吾啱?

琥珀宮

janicewong888 發表於 19-2-17 18:38
希望個老人家原意係想大家唔好嘈,同家姐講家姐鬧人唔啱,同細妹講管好你個仔,係你個仔唔啱。如果唔係成 ...

所以唔好旨意老人家會幫你教仔

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

俾我一早已經收走架單車
明知自己小朋友已經唔係第一次咁做,教又唔聽,咁就要諗方法去阻止事情發生撞人係有懲罰,罰佢無單車玩
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至