烹飪搵食

跳至
[麵包糕點] 夏威夷車輪包

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

^—^ 發表於 19-3-14 09:44
唔洗客氣,好野一齊 share,不過而家好似冇車輪模咁平...要近80人仔一個.....
係呀, 無咁平啦........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

用戶要求終止服務

andyman 發表於 19-3-14 09:48
係呀, 無咁平啦........

伯爵府

回覆 yyoouu 的帖子

唉,店主已回覆唔會再有貨返!
啱啱睇到依個唔知好唔好呢?
【阳晨吐司模具碳钢粉色心形花形波纹不粘土司盒面包吐司模具450g】https://m.tb.cn/h.3CgopTc?sm=9e599d 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥koo2bDbs0bV¥后到👉淘♂寳♀👈

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yyoouu 發表於 19-3-14 17:58

唔錯呀, 顏色美麗, 而且仲有心型, 很好呀。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

用戶要求終止服務

yyoouu 發表於 19-3-14 17:58

我用緊,心型,好好用架....

翡翠宮

^—^ 發表於 19-3-14 19:03

我用緊,心型,好好用架....
你個心好靚呀。

用戶要求終止服務

andyman 發表於 19-3-14 20:03
你個心好靚呀。

謝謝,好易整呀,份量岩就一定整倒......

我呢個模係多你嗰個份量五份一,但我今朝倒倒下部份牛奶,個磅突然熄鬼左,我都唔知倒左幾多,個份量係吾多啱,我係等佢發酵到九成,比平時耐左啲,然後焗,都冇事呀⋯⋯算好彩....

伯爵府

回覆 andyman 的帖子

咁要考慮吓先,唔該

伯爵府

回覆 ^—^ 的帖子

你有用緊就應該唔錯繐,咁我就買車輪型。請問可否提供一個模用嘅份量食譜?
Thanks

用戶要求終止服務

yyoouu 發表於 19-3-16 18:37
回覆 ^—^ 的帖子

你有用緊就應該唔錯繐,咁我就買車輪型。請問可否提供一個模用嘅份量食譜?

心心模,我就係以下加多五份一份量,蛋就用一隻....但我有加紅莓橙皮粒合桃,每樣十多克,但唔知啱唔啱佢粉紅色嗰個車輪包模.....我整甜包

奶93克
湯種約86g
糖42克,鹽3克
牛油25克(成麵團後加)
高根粉276克
奶粉7克
依士粉5克
蛋一隻

我另外加橙皮粒15g,紅莓15g,合桃粒15g,吉士粉15克,幾滴雲呢拿香油.....

而家係冬天,我用麵包機做第一次發酵後,我將去壓平捲起,第二次發酵係1小時30分鐘,約發酵到九成滿先再用190度火,焗42分鐘, 焗完我就打開個蓋,過多10多分鐘我就攞佢出嚟,如果唔係倒汗水會整濕面包

用戶要求終止服務

^—^ 發表於 19-3-16 19:11
心心模,我就係以下加多五份一份量,蛋就用一隻....但我有加紅莓橙皮粒合桃,每樣十多克,但唔知啱唔啱佢 ...

250克水+50克高根粉,攪勻冇粉粒,加熱一路搞,一路煮到好似漿糊,熄火,就係湯種,我分三次用,每次約86g

翡翠宮

可以用直接法。
高筋粉260克
蛋一個+水/奶至162克
鹽3克
糖25克
酵母3克
牛油20克
呢個做出來會多20克左右

我自己用麵種做

高筋粉220克
蛋一個+水/奶至137克
鹽2克
糖25克
酵母3克
牛油20克

麵種60克
都係會多10幾克。

翡翠宮

^—^ 發表於 19-3-14 20:18
謝謝,好易整呀,份量岩就一定整倒......

我呢個模係多你嗰個份量五份一,但我今朝倒倒下部份牛奶,個磅 ...
我見都係450G, 應該一樣呀???

用戶要求終止服務

andyman 發表於 19-3-16 21:03
我見都係450G, 應該一樣呀???

我地d車輪包模,用佢原本230g粉個recipe就岩岩好,我有落紅莓橙皮個d整甜包.....你落火腿個d整咸嘅包.....比心心模細d.....

心心模大小小,多約五分一份量就岩岩好

我試過用同一份量整心心模,唔可以頂模, 整唔成心,我有一個方包模,都係唔滿,又係話450克....其實心心模我都係估出嚟嘅份量.....但岩岩好啊!

翡翠宮

^—^ 發表於 19-3-16 21:09

我地d車輪包模,用佢原本230g粉個recipe就岩岩好,我有落紅莓 ...

我的做法是450克麵糰, 再加饀料, 一片火腿扒切粒, 一塊去水菠蘿, 氣溫22度, 發酵只做50分鐘。

用戶要求終止服務

andyman 發表於 19-3-16 21:39
我的做法是450克麵糰, 再加饀料, 一片火腿扒切粒, 一塊去水菠蘿, 氣溫22度, 發酵只做50分鐘。
...

麵糰重量450克?其實我吾係好識,原來係計面糰重量?下次試吓你個食譜整下咸包先.......我跟christine湯種雞尾包嘅食譜面包份量就啱啱好頂滿個模,我發酵嘅溫度係20度,用蒸焗爐,但係我之前夏天係45分鐘夠,可能冬天,我而家面包發酵時間係個半鐘頭,見佢差不多9成滿,我就開始焗....

翡翠宮

^—^ 發表於 19-3-16 22:07
麵糰重量450克?其實我吾係好識,原來係計面糰重量?下次試吓你個食譜整下咸包先.......我跟chris ...
咁耐?? 你CHECK下啲酵母是否不活躍。

用戶要求終止服務

andyman 發表於 19-3-16 22:29
咁耐?? 你CHECK下啲酵母是否不活躍。

咁我真係買左d酵母好耐,我check 下先...

andyman    發表於 19-3-16 22:49

複式洋房

Yummy

伯爵府

回覆 ^—^ 的帖子

請問你的心型模邊間買?可否提供店舖比我?

首頁

尾頁

跳至