金枝玉葉植物

ballcat
|
新買回來的金枝玉葉 我見到夜晚有一粒粒細小黑色蟲仔行出來 行在盆栽行來行去 有冇殺蟲劑可以處理? 天然殺蟲劑又有冇呢?請指教 謝謝大家

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 19-2-17 16:47
yuenloklok1
|
好似長高咗的多肉
Charlotte_mom
|
yuenloklok1 發表於 19-2-17 11:33
好似長高咗的多肉

原來就係多肉嘅一種

吉野
|
辣椒水
tsung
|
吉野 發表於 19-2-17 15:18
辣椒水

我要做媽媽
|
好得意亞,細細顆咁。雖然我都唔知有咩天然殺蟲劑,哈哈
bunbunbunny
|
Biokill
bmuimami
|
好靚呀大概幾錢一盆?難打理嗎?
cbeyond
|
ballcat 發表於 19-2-17 11:15
新買回來的金枝玉葉 我見到夜晚有一粒粒細小黑色蟲仔行出來 行在盆栽行來行去 有冇殺蟲劑可以處理? 天然殺 ...

去花店買支植物殺虫水噴1,2次就無晒
fatping
|
ballcat 發表於 19-2-17 11:15
新買回來的金枝玉葉 我見到夜晚有一粒粒細小黑色蟲仔行出來 行在盆栽行來行去 有冇殺蟲劑可以處理? 天然殺 ...

之前種過一盆,2,3星期就玩完,買返嚟好靚,點知一個禮拜後不停落葉咁,最後攞到頂唔順揼咗成棵野

robbieyan
|
fatping 發表於 19-2-17 18:38
之前種過一盆,2,3星期就玩完,買返嚟好靚,點知一個禮拜後不停落葉咁,最後攞到頂唔順揼咗成棵野

...

我都係,無咁大盆,係一棵,但越種越落葉,又係掉左
fatping
|
robbieyan 發表於 19-2-17 19:06
我都係,無咁大盆,係一棵,但越種越落葉,又係掉左

我而家種蘭花或黃金葛係咁嬲,屋企既碧玉放左成年都重壯過我
ballcat
|
呢類肉肉植物 10日先好淋一次水 泥土吾可以長期濕住 根會腐爛
robbieyan
|
fatping 發表於 19-2-17 19:22
我而家種蘭花或黃金葛係咁嬲,屋企既碧玉放左成年都重壯過我

我都係種水種黃金葛同熊掌,我係泥種植物殺手
ballcat
|
我聽種花的人講 可以放一些煙草碎在泥土表面 可以殺蟲 一支支香煙拆開包紙 將果D煙絲放在泥土
fatping
|
robbieyan 發表於 19-2-17 19:53
我都係種水種黃金葛同熊掌,我係泥種植物殺手

泥我都ok啦,重種得好靚,係多肉比較難種
KINKICHAN824
|
fatping 發表於 19-2-17 19:57
泥我都ok啦,重種得好靚,係多肉比較難種

多肉好衰咖,你越打理佢越難種,反而唔理佢就種得好靚,我屋企果幾棵成個月先淋一次水,都仲生得唔錯

fatping
|
KINKICHAN824 發表於 19-2-17 21:14
多肉好衰咖,你越打理佢越難種,反而唔理佢就種得好靚,我屋企果幾棵成個月先淋一次水,都仲生得唔錯

...

但我細果個都係多肉,種左3個月越來越大同壯,大果盆吊蘭超個4個月,又係越來越靚,超愛,我屋企種咩都得,唯獨盆金枝玉葉唔得

sambb
|
bmuimami 發表於 19-2-17 16:40
好靚呀大概幾錢一盆?難打理嗎?

新年前我都係花墟買左盆20蚊, 好抵。

我又好易種, 知佢係多肉, 少淋水, 呢幾日拎出去曬有新葉出係粉紅色,好靚。
bmuimami
|
sambb 發表於 19-2-17 21:38
新年前我都係花墟買左盆20蚊, 好抵。

我又好易種, 知佢係多肉, 少淋水, 呢幾日拎出去曬有新葉出係粉 ...

即係樓主幅相咁大盆才$20?
好平喎