華模特兒宣傳照被指辱華 ZARA︰審美觀不同

SabrinaR
|
意大利時裝品牌Dolce & Gabbana(D&G)早前被指辱華,掀起軒然大波後,西班牙時裝品牌ZARA,近日亦捲入辱華風波。ZARA上周五(15日)在微博上發布最新彩妝產品宣傳廣告,其中中國模特兒李靜雯滿臉雀斑的照片,引發部分網民不滿,認為ZARA刻意醜化中國女性。對此,ZARA否認指控,指事件純屬「審美觀不同」,並強調照片是在自然狀態下拍攝,並無任何修圖。

事實上,雖然不少網民認為該輯李靜雯照片「不好看」,批評ZARA把李靜雯拍得「很沒精神的樣子」,又指「來中國賣東西應尊重本地審美」,但認為ZARA辱華或醜化亞洲女性的網民僅屬少數。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
SabrinaR
|
相反,不少網民力撐照片「寫實」,更有人直言︰「不要活在美顏中,真實點不好嗎?我覺得這樣很美啊!」

另網上資料顯示,李靜雯年僅16歲便投身模特兒行業,第一次參加模特兒比賽便進入十佳,曾參與多個大型品牌天台秀。不少評論均認為李靜雯極具東方特色,而從她不同照片可見,其臉上確有些小雀斑,有網民更認為是「特點之一」。

SabrinaR
|

對於捲入辱華事件,ZARA內地客服回應時強調,該輯宣傳照片沒刻意醜化亞洲女性,並指模特兒(李靜雯)是由西班牙總公司挑選,與內地人的審美觀不同。另針對「來中國賣東西應尊重本地審美」的指控,該客服指出,宣傳照片是面向全球,並非針對中國市場,同時強調該些照片都是自然狀態下拍攝,完全沒有修圖。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20190217/mobile/bkn-20190217033915013-0217_00952_001.html
Ksiu66666
|
辱不辱華唔講,我覺得個中國女仔張相幾自然。有雀斑在外國人來講係代表cute,而好多外國beauty guru近年都刻意在化妝時特別加強突出臉上原有嘅雀斑。只能講大家審美眼光唔同。
wcpcelia    發表於 19-2-17 16:10
草莓妹    發表於 19-2-17 14:00
Jane1983
|
d網民真無聊,咁都算辱華?
Twinklecar
|
我覺得啲相冇問題
choc_choc
|
自卑心作崇
tester5
|
SabrinaR 發表於 19-2-17 12:15
意大利時裝品牌Dolce & Gabbana(D&G)早前被指辱華,掀起軒然大波後,西班牙時裝品牌ZARA,近日亦捲入辱華 ...

究竟煩唔煩?唔該各大時裝品牌,以後唔好再採用由中國既模特兒啦,辱華事件只會沒完沒了~比我地中國人冷靜下吧~
mayuenhk
|
一向外國人對東方人嘅審美眼光係唔同嘅
以前就有聽過,外國人眼中嘅東方美女就係我哋細個睇老夫子嘅醜女。

有時候真係唔好太玻璃心
stagea
|
無咩問題⋯⋯
minmin
|
Jane1983 發表於 19-2-17 12:33
d網民真無聊,咁都算辱華?

真係神經病
Ksiu66666
|
choc_choc 發表於 19-2-17 12:35
自卑心作崇
同意
BBgaga
|
隔離個鬼妹好靚咩?
ayako
|
玻璃心成咁?
bokit
|
咁玻璃心就唔好出街, 唔好睇任何資訊, 所有電視電腦智能電話都唔好用。 返返鄉下耕田算啦!
soso1227
|
玻璃心,
根本係自卑變自大。
BBgaga
|
「來中國賣東西應尊重本地審美」

要尊重本地審美,先唔好買外國貨 只買國產!
taylortse
|
咁都話係辱華
真係好玻璃心
ljhy10
|
個個整到同X冰冰一樣先叫靚?我唔覺得大陸女藝人一號眼、二號鼻、三號嘴靚囉, 無uniqueness,分唔到
tredd
|
其實有冇上weibo睇下?幾個儍嘅出來講下就代表全大陸?大部分人comment好正常架喎。