關於小朋友補習同興趣班既費用

nm_man
|

想問下各位屋企小朋友學野既使費
我自己兩個小朋友,一個5歲一個3歲,每個月學野就要太約7千6
仲未計幼稚園學費,覺得開支好大

peony_so_hk
|
我得一個
都要6千
睇經濟能力
覺得辛苦就cut緊啲
NOXTSANG
|
nm_man 發表於 19-2-17 12:45
我自己兩個小朋友,一個5歲一個3歲,每個月學野就要太約7千6
仲 ...

我兩個小朋友,補習+興趣班
一個月萬二

Bbpig2014    發表於 19-3-2 20:08
happybebebe
|
豐儉由人
Ashleycorina
|
仲 ...

3歲5歲學乜要$7600?
學嘢好貴
chole_bb
|
仲 ...

大嘅11歳$6000、細嘅5歳$1500
birdbird
|

好多人話 bk 的 jm 富貴,
呢度d 回覆就知有幾富貴.
淨係興趣班, 3歲+5歲, 都要$7600; 另 一回覆, 一個小朋友就已經$6000

其實, 睇 "送" 食飯啦,
好多 興趣班不是必需.

EstrellaDamm
|
仲 ...

大嘅四歲,學卷幼稚園,免學費。興趣班報學校搞的,千幾蚊一期,每期好似8堂。另外出面嘅足球班 $50一堂。

細嘅歲幾,未上堂,有考慮 playgroup 但費事。大女以前有上,我覺得有用但有用在教我點同佢玩啫,所以覺得細B可以唔使上。

我地好慳,二來唔想小朋友太忙。
crystal媽咪
|
平有平學,貴有貴學
最緊要自己搞得掂
Dragonmama2012
|
一個補習 就三千,另一個年中都要報興趣班就二千五,total 5千5,未計學費,雜費。
lflxl
|
兩個小朋友興趣班$7600 當一人$4000 其實只係正常價咋 學術型最貴 一人一個英文班已$1200-1500 加多一個藝術型興趣班 畫班四堂 每月600-780 學琴$600 走唔甩 差唔多啦
天使之心02
|
仲 ...

二個小朋友、小學生
興趣加補習$14000左右
有一個成績一般,所以每科要補二間補習社
李露眉
|

李露眉
|
birdbird 發表於 19-2-17 13:07
淨係興趣班, 3歲+5歲, 都要$7600; 另 一回覆, 一個小朋 ...

gracelam
|
淨係興趣班, 3歲+5歲, 都要$7600; 另 一回覆, 一個小朋 ...

我一個中學, 一個高小, 2個加埋4000樓下, 可能2個冇咩補習, 所以每月慳唔少
wcpcelia    發表於 19-2-17 16:07
淳熙媽咪
|

真係好富貴
Kittymummy
|
其實點解要學咁多?只係幾歲人仔。
我女幼稚園時,我曾經都比佢學唔少興趣班。但發覺作用唔大,同埋只係我一廂情願下比佢學,根本佢唔想。上到小一所有興趣班都停,只係參加學校課餘活動,由細到大都唔補習,因為試過上一個月補習班,好抗拒。你可以話怕競爭力唔夠,但事實學幾多都作用不大,升唔升到大學,係睇佢付出幾多係公開考試。利申:亞女year 1 .
BBG520
|
gracelam 發表於 19-2-17 13:47
我一個中學, 一個高小, 2個加埋4000樓下, 可能2個冇咩補習, 所以每月慳唔少
...

我一個中二,補習$1200一個月,足球就$200,係零用錢多個小學,無乜其他開支
yurijm
|
幼稚園生開支係大啲㗎
好多人會俾幼稚園小朋友玩下唔同種類既課外活動

慢慢長大到小學生
揀定了興趣班、讀書又開始繁忙
大部分小朋友已可以自行處理到功課、溫習
根本不用外補
只剩下一至兩項長期興趣班
開支會減低

nm_man
|
peony_so_hk 發表於 19-2-17 12:51
我得一個
都要6千
睇經濟能力

其實都負擔到,只不過好奇下其他人係咪同我一樣,又或者係咪真係比佢地上太多興趣班