麻疹响菲律賓肆虐, 想工人打左針至來上工

Belle_Piano
|

想問下如我叫個新請嘅賓姐
未來hk前响菲律賓打左MMR至飛來
得唔得呢?
有冇僱主咁做?
Thx!

Thx!
fafapoodle
|
回覆 Belle_Piano 的帖子

我個agent都問我介唔介意,因為我新工人將會3月到港!但我屋企細仔都已3yrs, 個個都有打針,所以我無所謂!MMR係三合一針,如果只想預防麻疹,只打麻疹疫苗已可以。但當地應該唔易找到疫苗,香港都決貨喎!
H.O.P.E
|
fafapoodle 發表於 19-2-18 09:31

我個agent都問我介唔介意,因為我新工人將會3月到港!但我屋企細仔都已3yrs, 個 ...

我工人都係三月初返工,我仲大緊肚!擔心中!
fafapoodle
|
H.O.P.E 發表於 19-2-18 14:08
我工人都係三月初返工,我仲大緊肚!擔心中!
你咁嘅情況,試下問agent响菲律賓有無針打,如果無嘅!不如到左香港後即刻安排佢打,純麻疹針無貨,但MMR應該容易有,打完可唔可以去你呀媽或奶奶度住一星期咁吖?
H.O.P.E
|
fafapoodle 發表於 19-2-18 16:15
你咁嘅情況,試下問agent响菲律賓有無針打,如果無嘅!不如到左香港後即刻安排佢打,純麻疹針無貨,但MMR應 ...

我打算佢一到就帶佢去打針,但唔知打完對我有無影響
fafapoodle
|
H.O.P.E 發表於 19-2-18 16:28
打完對你無影响,但只怕佢响過黎前已染病,所以隔離佢一星期會唔會安全d?
Belle_Piano
|
fafapoodle 發表於 19-2-18 09:31

我個agent都問我介唔介意,因為我新工人將會3月到港!但我屋企細仔都已3yrs, 個 ...
我D细路其實都打左
不過個工人可响菲國打完至飛過來梗好D啦
我又唔知佢地國家好難有得噃
Thx!

Belle_Piano
|

[quote]H.O.P.E 發表於 19-2-18 14:08
我工人都係三月初返工,我仲大緊肚!擔心中![/quo
Belle_Piano
|
H.O.P.E 發表於 19-2-18 16:28
带口罩唔知會唔會好D呢?

你會带佢去打麻疹定MMR?
邊度有得打呀?
Thx!
Belle_Piano
|

大人打MMR或麻疹係咪一針過就得?
(我記得我D小朋友要打幾针嫁bor)
H.O.P.E
|
會帶佢去私院門診睇醫生,問清楚晒d問題加打埋針!你可以打電話去d私院度問有無針先!
Belle_Piano
|
H.O.P.E 發表於 19-2-19 02:34
會帶佢去私院門診睇醫生,問清楚晒d問題加打埋針!你可以打電話去d私院度問有無針先!
...
好,thx!

希望你都快D揾倒針啦!
H.O.P.E
|
Belle_Piano 發表於 19-2-19 11:18
好,thx!

希望你都快D揾倒針啦!

係呀!希望大家都一切順利!
Belle_Piano
|
我問過我屋苑留下D菲姐