0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就嚟出世 出院後返屋企第二日先有人幫手坐月即係出院後有一晚只有我地兩公婆照顧BB
怕到時手忙腳亂 所以想問出院後第一晚有咩要注意
等我地好好準備一下
謝謝

別墅

初生bb需求唔多,都係食奶、換片、瞓覺
夜晚佢瞓果陣留意佢體溫同室溫,俾佢著既衫會唔會太多/少
瞓覺果陣注意被被唔好蓋太高
餵完奶記得掃風,掃唔到就打側佢瞓/抱一陣先放落床

大宅

阿邊個 發表於 19-2-17 16:34
BB就嚟出世 出院後返屋企第二日先有人幫手坐月即係出院後有一晚只有我地兩公婆照顧BB
怕到時手忙腳亂 ...

清潔定d奶樽/泵奶器,準備多d紗巾。

一知道老婆生左即刻返去準備定bb床,因為我地果時等bb出左世先裝床。

如果埋身餵人奶就安排bb同媽媽同一間房。

睇下你老婆果晚想唔想沖下身,又要準備薑水比佢,因為果時我順產成10幾個鐘又9月天氣熱,返去溫薑水淋一淋身,個人會舒服好多。

諗定出院果晚既晚餐煮咩比老婆食,老婆係醫院果時要去買定餸。

複式洋房

薄荷熊 發表於 19-2-17 19:36
初生bb需求唔多,都係食奶、換片、瞓覺
夜晚佢瞓果陣留意佢體溫同室溫,俾佢著既衫會唔會太多/少
瞓覺果陣 ...
謝謝

複式洋房

kenchiu311 發表於 19-2-17 23:16
清潔定d奶樽/泵奶器,準備多d紗巾。

一知道老婆生左即刻返去準備定bb床,因為我地果時等bb出左世先裝床。 ...
謝謝
但想問薑水 係咪我用幾片薑煲水就可以?

別墅

阿邊個 發表於 19-2-18 10:57
謝謝

之前準備薑醋既時候有冇留定d薑皮?用d薑皮煲皮會驅風d, 另外記得幫老婆準備炒米茶呀

洋房

準備好消毒奶瓶器,消毒全部奶瓶。
預先買餸,份量至少夠出院當日食。
係醫院期間安好bb床。
薑水抹身,要用薑皮。

大宅

謝謝

睇下你有冇煲薑醋,煲薑醋批薑皮唔好掉,曬乾佢搵個魚袋入起佢到時沖涼可以放落去煲

如果冇薑皮可以係出面買現成一包包專比坐月女士用

如果都冇就買薑連皮切成薑片用刀背拍幾拍放落去煲

煲完d水既顏色要夠深先有效

買定多d薑,1個大煲同埋筆水既水殻

珍珠宮

謝謝

我地果時係用姜皮煲水,好大量,唔係幾片姜就可以解決既問題

珍珠宮

RubyYu07 發表於 19-2-18 16:27
我地果時係用姜皮煲水,好大量,唔係幾片姜就可以解決既問題

我地都係,媽咪同99準備左好多姜皮

複式洋房

阿邊個 發表於 19-2-17 16:34
怕到時手忙腳亂 ...

我記得出院後第一晚係唔多野搞,可能我係夜晚6點先出院,所以我淨係換衫沖涼就算,乜都無做。
如果你個BB係食人奶,咁又唔需要奶樽同消毒機
如果你個BB係食奶粉,咁你最好買返個奶樣消毒器,初生嬰每隔2小時要食一次奶,但份量唔多,消毒奶樽都好麻煩,有消毒器會方便d
另外做老公最好幫個老婆準備下沖涼用品,我係順產所以返屋企之後就直接沖涼啦,要準備姜皮同一個大煲煲水沖涼,起碼煲成個鍾先出味。

另外仲要準備多d紗巾,因為喂奶要成日抹咀

我覺得第一個星期其實唔難照顧,BB食完就訓,無乜點嘈

大宅

謝謝

去街市賣藥材的舖頭問有沒有薑皮賣,一包包的,乾身的,早啲買定,問藥材店用的份量,記得係熟水沖涼,唔好溝未煮過的水喉水

大宅

個陣我買呢包係醫院時抹身用。如果你冇陪月,又唔想準備薑皮,可以買呢種,我覺得都幾出到味道,又方便。

首頁

尾頁

跳至