單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚7年半,因長時間無溝通終於分居了,都算和平分開。大家初步協議左共同撫養,一至五就我湊(因嫲嫲接放學,食完飯就返屋企)。星期六日就跟前妻,一個月兩日三個人出去玩,等個仔感覺到爸爸媽媽重係好錫佢。所有學校活動都會一齊出席,務求將對小朋友傷害減到最低。唉,忽然做左單親,覺得好對個仔唔住,無一個完整個家俾佢。剛開始真係唔習慣,阿仔又會問媽媽點解未返,呢個先最難受。有時一個人都覺得好迷惘,點解會攪成甘

別墅

soli123456 發表於 19-2-17 17:50
結婚7年半,因長時間無溝通終於分居了,都算和平分開。大家初步協議左共同撫養,一至五就我湊(因嫲嫲接放學 ...

兄弟,同你一樣,你起碼有屋住,我仲要同個仔搬出去租屋住,慢慢挨生活

複式洋房

回覆 人生如戏 的帖子

我都唔知,所有嘢忽然發生,一方面返工同對住仔唔可以有情緒,以免影響。日子好難過。

禁止訪問

複式洋房

估唔到有甘多同路人

大宅

結婚7年半,因長時間無溝通終於分居了,都算和平分開。大家初步協議左共同撫養,一至五就我湊(因嫲嫲接放學 ...

同你情況差唔多,我囝囝剛剛6歲,都希望可以同佢爸爸達成共識共同撫養,咁樣對小朋友係最好...... 哩件事令我好depressed好迷惘......

伯爵府

soli123456 發表於 19-2-18 15:17
回覆 人生如戏 的帖子

我都唔知,所有嘢忽然發生,一方面返工同對住仔唔可以有情緒,以免影響。日子好難過 ...

你識咁唸,係一個好爸爸,同仔講,媽咪要返工搵多d錢所以小d見,慢慢就習慣,加油呀

男爵府

唔好再唸返轉頭點解攪成咁, 你要積極D,正面D
其實你前妻都算係咁, 起碼肯共同一齊出現學校既野都有理下小朋友
其實唔係好多分開左既另一半都會咁做
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

我即將要展開單親生活
感覺都㥬惶
有時都會諗下點解會搞到咁
之前大家都試過挽救,可惜大家挽救既時間錯哂,你想修補返我又未接受到你既背叛,到我ok佢又覺心淡

終於佢同我講下個月會搬走,其實都一早有心理準備,不過當刻又未接受到,都喊左出黎
但過几日反而心情總放鬆左...
好似放低左啲一直唔開心既情緒,終於可以開心咁做自己,唔使理佢令到自己都無咁難受

大家共勉之

大宅

好明白,其實我同老公分左居都一段時間,初初時唔慣成日夜晚都冇人陪食飯 (因小朋友會食先,我放工返到黎已晏),但當你工作忙,日日被工作佔據太多時間,你返到黎又俾晒個小朋友,其實你人生會過得好充實。

但確實冇左去行山、去公園既時間 (除左學校安排既外),因為得你一個人放假時,你已經唔想再花精力諗去邊,只係想快D完成今日要做既野,又可以過一日。

你已經好好彩,有父母可以幫下手,我就得工人,成日放工後要趕頭趕命,驚遲左返去,冇人理小朋友。

大宅

回覆 soli123456 的帖子

c兄,你前妻仲識安排時間見子女,
我果個,阿仔喊佢都眼尾都唔稍下,
最毒婦人心。

複式洋房

回覆 mm168mm 的帖子

同佢一齊同個仔食飯,個心都好唔舒服,原本開開心心,攪到而家係為個仔出黎,走時我同仔都依依不捨,無奈

別墅

samsang 發表於 19-2-22 16:39
我即將要展開單親生活
感覺都㥬惶
有時都會諗下點解會搞到咁

想當年,我同前夫都係咁,timing 錯哂,到最後大家都心淡,前夫同返第三者一齊。
其實都分左居2年,我同小朋友都已經習慣冇佢,一直都有話簽紙,但到近來收到份離婚文件,嗰下都好似接受唔到咁喊左出黎。

別墅

soli123456 發表於 19-2-24 22:14
回覆 mm168mm 的帖子

同佢一齊同個仔食飯,個心都好唔舒服,原本開開心心,攪到而家係為個仔出黎,走時我 ...

之前我都會咁呀,不過過耐左時間就會慣。
要分開係幾無奈,但事實如此就慢慢接受左。

我同前夫有時都仲有family day (因為女女關係,我女3歲),我地玩完走時(或有時佢單獨湊女返我度時),我都會開開心心咁同前夫講拜拜,因為我唔想女女覺得講拜拜係唔開心。

大宅

Kwankwanccc 發表於 19-2-27 06:13
想當年,我同前夫都係咁,timing 錯哂,到最後大家都心淡,前夫同返第三者一齊。
其實都分左居2年,我同小 ...

可能到時我都會有呢個感覺

大宅

Kwankwanccc 發表於 19-2-27 06:13
其實都分左居2年,我同小 ...

可以講下對小朋友成長影響大嗎?

別墅

samsang 發表於 19-3-1 12:36
可以講下對小朋友成長影響大嗎?

我唔太覺得我小朋友有好大影響,畢竟佢1歲時已冇同爸爸住,一直都冇特別,個個星期日有見,見面睇得出佢係開心,但平時唔會提起佢。
反而近來間唔中weekday會提起爸爸,可能開始大個,多左掛住爸爸,我一直只話爸爸返左工,放工就會返。

洋房

我都岩岩做左單親爸爸,女三歲半,跟前妻住,我只能一星期見一次女,我好掛住個女呀

大宅

想問一下, 你們最初為什麼會決定離婚, 有什麼衝擊先會有咁決定?

珍珠宮

你的ARRANGEMENT都好好了。。。
加油。。。。

首頁

尾頁

跳至