小朋友考試會唔會請假陪佢溫書?

moonday
|
定有佢同工人或湊小朋友者係屋企玩, 直至自己回家
coriqt
|
幾大?小二以上都應該可以自己温。
月亮BB
|
coriqt 發表於 19-2-17 20:20
幾大?小二以上都應該可以自己温。

我眼見幾個同事都是請假回家幫仔女溫習,結果他們的仔女長大後做醫生,律師,牙醫。

不過當年他們請假的時候偶爾會被老闆鬧,說個個都有仔女,個個都回家,公司無人做野。所以他們都不能請全個星期,可能只請兩個下午左右。
moon1006
|
小六了,陪咗幾年,温得幾多得幾多, 當然平時也會抽時間溫書
SKB
|
我由小一開始咁做,而家小五!
紫翹
|
moonday 發表於 19-2-17 20:16
定有佢同工人或湊小朋友者係屋企玩, 直至自己回家

爸爸請假易,小三后爸爸請假陪溫書
思澄爸爸
|
SKB 發表於 19-2-17 20:36

其實都好難請咁多日,最少每次都四五天?

elisewaiman
|
會呀
唔係怪獸
|
我不會
姸媽
|
從來都唔會請假陪女溫習考試
Honey
|
大仔一年四次考試,零補習,我&C6 輪流請假陪考試 ,其實最少可以兩個下午,入了Band 1英中。細仔小三,一樣零補習,預備也照行。
SandyKL
|
從不會,派回考試範圍就開始每日晚溫一至兩課,星期六日溫多啲,考試唔需要請假。我啲同事會,佢地話要返去看住佢地。
sangria
|
唔會
蕃薯仔媽媽
|
SKB 發表於 19-2-17 20:36

Same, so far 成績都好好,阿女都感到我係佢戰友。
mama01
|
月亮BB 發表於 19-2-17 20:25

我眼見幾個同事都是請假回家幫仔女溫習,結果他們的仔女長大 ...

我d比我早好多生既同grade同事個個都拎大假同仔女溫考試,成就各異,有入大學讀醫,有個教游水,有個量地一年,再被我同事迫讀副學士。

好記得末代會考嗰年,考最高分既係茶水部阿姐個仔,全公司嘩一事。個阿姐英文只識ABC,學歷係小三左右。

SKB
|
思澄爸爸 發表於 19-2-17 20:40
其實都好難請咁多日,最少每次都四五天?

只請半晝下晝,請2-3日。我嚮到佢會定D。尤其是五年級呈分。
SKB
|
mama01 發表於 19-2-17 21:22
我d比我早好多生既同grade同事個個都拎大假同仔女溫考試,成就各異,有入大學讀醫,有個教游水,有個量地 ...

我公司個茶水,個孫插班讀漢基小學,真係睇唔出,估唔到。
C.Humphrey
|
名正言順請AL無問題,老細批就得
唔好密集扮病請SL
思澄爸爸
|
SKB 發表於 19-2-17 21:29
我公司個茶水,個孫插班讀漢基小學,真係睇唔出,估唔到。

係佢個孫啫,可能佢自己仔女女婿/新抱有學歷又高薪。自己打份風流工。
思澄爸爸
|
SKB 發表於 19-2-17 21:25
只請半晝下晝,請2-3日。我嚮到佢會定D。尤其是五年級呈分。

父母係度,佢地時間都會用得好啲,不過真係辛苦了父母。