炒工人應該點做?

kristy916
|
我個工人姐姐未做夠三個月,除左要比機票,一個月代通知金之外及當月要出嘅糧之外,仲有無其他野要比? 年假系咪可以唔駛比嗎?
定系我要同agent傾好安排好先炒? 求各位解答,謝謝

Poyau
|
未做滿3個月 不用折現年假

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm
細姐姐
|
kristy916 發表於 19-2-18 00:01
我個工人姐姐未做夠三個月,除左要比機票,一個月代通知金之外及當月要出嘅糧之外,仲有無其他野要比? 年 ...

工人好唔掂?
kristy916
|
Poyau 發表於 19-2-19 00:38
未做滿3個月 不用折現年假

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm

謝謝
Poyau
|
kristy916 發表於 19-2-19 01:39
謝謝

不用客氣
kristy916
|
細姐姐 發表於 19-2-19 00:41
工人好唔掂?

話親佢都駁咀,好有自己意見,叫佢跟陪月學又唔學,聽唔明又唔問,洗阿囡Pat pat又唔乾淨,睇到紅左又唔搽cream。識做d野呢兩個星期做番轉頭

wcpcelia    發表於 19-2-19 10:03
細姐姐
|
kristy916 發表於 19-2-19 01:46
話親佢都駁咀,好有自己意見,叫佢跟陪月學又唔學,聽唔明又唔問,洗阿囡Pat pat又唔乾淨,睇到紅左又唔搽 ...

你都好决断,唔拖拉?

工人海外菲?
kristy916
|
kristy916 發表於 19-2-19 01:46
話親佢都駁咀,好有自己意見,叫佢跟陪月學又唔學,聽唔明又唔問,洗阿囡Pat pat又唔乾淨,睇到紅左又唔搽 ...

我老公早兩日同佢傾叫佢用心做,咁遠黎到香港都系想搵錢,佢仲同我老公講我地呢度d野好簡單,咁既然咁簡單點解做唔到? 仲話佢做唔好就炒左佢。
kristy916
|
細姐姐 發表於 19-2-19 01:49
你都好决断,唔拖拉?

工人海外菲?

海外菲 是呀
細姐姐
|
kristy916 發表於 19-2-19 01:50
我老公早兩日同佢傾叫佢用心做,咁遠黎到香港都系想搵錢,佢仲同我老公講我地呢度d野好簡單,咁既然咁簡單 ...

佢哋係唔忿氣做maid,
出到声叫僱主炒,就最衰格

係呀!炒佢。僱主又要賠代通知金,又機票,佢哋冇成本

記得寫信入境處投訴佢,無心工作,要求僱主炒佢!
lily-of-valley
|
1) 一個月人工炒工人。
2) 由1號做到炒個日的人工。
3) 單程走的機票。 工人會耍你比30-kg行李。 但炒得的工人, 應好極有限。 無規定比行李, 亦無規定直航。
4) $100車費, 係比佢在philippine or indonesia用嘅。

可以唔使話比agent知。 但若agent係公道, 唔幫工人嘅, 可押工人去agency有個証人。

但若agency幫工人, 唔好去agency. 就咁在屋企, 叫個朋友幫你做証, 全程錄起。 咁簽完收後就踢出門口。 工人去邊? 佢自有辨法。

咁就大功告成。
kristy916
|
細姐姐 發表於 19-2-19 01:57
佢哋係唔忿氣做maid,
出到声叫僱主炒,就最衰格

工人仲同我老公講話好驚我,因為我唔笑,所以d野做唔好,我話我唔笑,你就驚,咁即系咩都唔使做啦
kristy916
|
lily-of-valley 發表於 19-2-19 01:57
1) 一個月人工炒工人。
2) 由1號做到炒個日的人工。
3) 單程走的機票。 工人會耍你比30-kg行李。 但炒得 ...

咁我自己搵個朋友做見證,邊日機票系咪要同番個工人deal?
Poyau
|
kristy916 發表於 19-2-19 06:30

機票同工人同意日期
離職後她可留港最多14日
lily-of-valley
|
kristy916 發表於 19-2-19 06:30
日期要雙方同意。
但我費事同工人講, 買14日open ticket.