自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係年尾..

但某次見到佢本passport..其實係年中生日..

點解要咁做呢

純8
我好在冇送生日禮物

伯爵府

回覆樓主:

係咪内地出世
我老公細路哥嚟HK時
亞奶奶只記得佢舊歷
新歷係求其up一個日子
所以身份證嗰日子係唔啱

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大陸好多人生日都係假,方便讀書做野
以前香港都興咁做,我爸出生年月日都係假(香港出世不過戰亂無人理,真正生日自己都唔記得)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

judychungpuiyan 發表於 19-2-18 08:01
係咪内地出世
我老公細路哥嚟HK時
亞奶奶只記得佢舊歷

又咁,如果寫左落身份證,果個就當係真架啦..
又同朋友講個唔關事嘅日子當生日,都好離奇

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 08:05
大陸好多人生日都係假,方便讀書做野
以前香港都興咁做,我爸出生年月日都係假(香港出世不過戰亂無人理, ...

如果證件係果個日子,咁以後果個日子就係真啦.....

但又同朋友講其他日子,同差幾個月,所以又應該唔係農曆問題..

大宅

網上世界唔好太認真,FB嘅野。。。

日月水火    發表於 19-2-18 17:17

公爵府

回覆樓主:

我好多上網要填生日都係亂填喎,多數都係填1月1日就算,反正就唔係用真的。

但你friend最離奇係,同朋友講個唔關事嘅日子當生日……

子爵府

其實只有你朋友先知咩原因
佢又唔係r話一年2次生日 要人幫佢慶祝2次
咁佢話邊日咪祝福佢囉
最緊要你朋友開心
諗咁多做咩

wcpcelia    發表於 19-2-18 16:37

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-2-18 08:09

但又同朋友講其他日子,同差幾個月,所以又應該唔係農 ...

一般人唔係咁認為丫嘛
(起碼我爸同我識嘅大陸人都係)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我老豆個真生日同身份証都唔一樣。
佢只係慶祝真生日㗎咋。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

good_pig 發表於 19-2-18 08:08
...

阿媽都係咁㗎喎

琥珀宮

good_pig 發表於 19-2-18 08:08
...

唔係香港出世,可能真係填身份証係假,咁假就係假,自己唔會當真,當然唔會同其他人講呢個日子,佢唔expect 其他人(好似你)會留意到佢証件上的出生日期

年尾老公都同佢慶祝,好明顯唔係一個唔關事既日子!

公爵府

回覆樓主:

因為你朋友是大6落黎!D人黎香港申請證件好鍾意老作出生日期!

伯爵府

good_pig 發表於 19-2-18 07:56
當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係 ...

我真實同生份証上既日子有出入,大陸出世3歲來港,又係有關部門領証問題,但年入一樣,我只慶祝真實出世日子

侯爵府

回覆樓主:

我全部兄弟姊妹都是香港出生,但年紀比較大的兄姊並非在醫院出生。
我其中二個哥身份證上的出生日期都唔正確,按所有老人家的說法,及他的乳名,是某節日出生,但他身份証是幾個月後,我們估是誤寫了登記做証日作出生日。
三哥身份証上出生日期,估是寫了舊曆日期當公曆日期。
我們都是跟他們慶祝「真」生日。

子爵府

good_pig 發表於 19-2-18 08:09

但又同朋友講其他日子,同差幾個月,所以又應該唔係農 ...

真生日就係真生日,唔會因為填左邊個日子就當個個日子,除非自己都唔記得架姐⋯

寶石宮

木土土 發表於 19-2-18 08:19
唔係香港出世,可能真係填身份証係假,咁假就係假,自己唔會當真,當然唔會同其他人講呢個日子,佢唔expec ...

買機票會睇到passport copy咋..

填表唔知會唔會好易填錯呢

寶石宮

crubie 發表於 19-2-18 08:13
其實只有你朋友先知咩原因
佢又唔係r話一年2次生日 要人幫佢慶祝2次
咁佢話邊日咪祝福佢囉

覺得離奇者

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-2-18 07:56
當朋友a fb填年尾生日日子,咁成日貼文慶祝生日,唔同嘅朋友都同佢講生日快樂...even老公同佢食生日飯都係 ...

會唔會passport個日子係假,年尾先係真正生日?

咁有無人同佢年中慶生?
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

男爵府

最離奇是你為什麼咁在意。

首頁
12345...7

尾頁

跳至