結婚啲金器點處理?

maomaofafa
|
而家暫時擺喺夾萬, 諗緊溶曬佢換錢定係留返畀個女第時做嫁妝? 對我嚟講冇乜紀念價值. 只會keep父母送的
大力大力
|

之前見金價高,執了一些出來想變賣,但最後也不捨得,便一直放在夾萬~

如果賣賣出,可参考一下以下贴文, 香港好多小金鋪,也拿去哪處賣的~

上環,忠記賣金
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4153588
maomaofafa
|
就算留比個女或將來的新抱, 會否已經嫌款式舊呢
siumak
|
照計唔到需要都唔會拎出來﹐
但年年 keep 係保管箱又好無謂....
ilovematthew
|
maomaofafa 發表於 19-2-18 08:29
而家暫時擺喺夾萬, 諗緊溶曬佢換錢定係留返畀個女第時做嫁妝? 對我嚟講冇乜紀念價值. 只會keep父母送的
...

有紀念價值的會留住,其他趁金價高會賣
jennyccc    發表於 19-2-18 11:05
maomaofafa
|
大力大力 發表於 19-2-18 08:34
之前見金價高,執了一些出來想變賣,但最後也不捨得,便一直放在夾萬~

如果賣賣出,可参考一下以下贴文, ...

多謝指教
mypineapple
|
有紀念價值,唔會賣,俾下一代
LittleRoxie
|
maomaofafa 發表於 19-2-18 08:29
...

一件都唔會賣

|
唔等錢洗就留返比個女,到時佢可以選擇換錢定換款或照戴。
|
連盒放床底反正不多,留給女的嫁妝~夾萬都無
Cake_Cala
|
唔會賣
conconchan
|
我有兩對,會留俾我仔女一人一對,唔使爭
wcpcelia    發表於 19-2-18 16:33
crystal媽咪
|
ilovematthew 發表於 19-2-18 08:39
有紀念價值的會留住,其他趁金價高會賣

價高時賣左七、八成
maomaofafa
|
多謝各位意見
TMC3012
|
擺埋左一邊, 冇諗過溶左佢, 冇小朋友,老左先算
Chole
|
父母袓父母的將來給仔女,其他人的要送金器給子侄姨甥時去金舖換新貨。
melody228
|
一早賣哂,留來把鬼
samrtguy
|
放銀行保險箱, 年年比錢
jtw_ki
|
samrtguy 發表於 19-2-18 10:45
放銀行保險箱, 年年比錢

same, 我結婚個年金價好高,屋企人買得好貴,但之後金價一路跌,點都去唔返個年嘅高位,所以冇賣出去,因為知道一定蝕硬
做個靚太
|
唔係等錢用,唔會賣啦~