自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

朋友即將移民,佢希望留返層樓,將來有日返來住或者仔女回流,都有個落腳點。

佢而家層自住樓係 4 房大單位,2000 幾呎,如果留住,要花一筆錢裝修好然後出租,呢 d 呎數嘅樓,未必一時三刻租到出去,要等

另一個做法係賣左手上呢層自住樓,再買一層地鐵沿線嘅 3 房單位,稍微執一執然後租出去,呢 d 單位應該相對容易 d 租出去。剩下嘅 cash 就做其他投資

佢問我意見,我比較偏向第二個做法,不過有 d 擔心唔知大單位升值能力會唔會高 d?大家點睇?

水晶宮

其實都要睇地點

不過整體黎講,依家香港係細單位升值潛力多d

大宅

回覆樓主:

將層2000呎單位賣左去, 再換兩間細啲既單位。一間3房一間2戶, 呢啲最好租

公爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-18 09:26
其實都要睇地點

不過整體黎講,依家香港係細單位升值潛力多d

細單位升值潛力好 d 嗎?我仲以為豪宅好 d,差 d 比錯意見朋友

公爵府

manman333 發表於 19-2-18 09:35
將層2000呎單位賣左去, 再換兩間細啲既單位。一間3房一間2戶, 呢啲最好租

佢話想買太古城,地鐵沿線,藍籌屋苑,應該容易租?但樓齡會係問題嗎?

大宅

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:13
佢話想買太古城,地鐵沿線,藍籌屋苑,應該容易租?但樓齡會係問題嗎?
...

太古城是藍籌大屋苑,管理完善

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 09:03
朋友即將移民,佢希望留返層樓,將來有日返來住或者仔女回流,都有個落腳點。

佢而家層自住樓係 4 房大單 ...

大單位確係比較難出租,不過如果呢個樓價水位,我諗我會賣左去,將來回流先再算,身在外地都唔易管理租務,住宅租約又短,唔同工商鋪,當然肯駛錢一定搵到人處理,但成本又高左。

水晶宮

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:07
細單位升值潛力好 d 嗎?我仲以為豪宅好 d,差 d 比錯意見朋友

呢幾年都係細單位升得快過大單位

將來個市我就唔識得預測啦

豪宅升幅比例更加係跑輸大市

伯爵府

人不在港吾建議買太高樓齡單位,多野要維修

珍珠宮

細單位易租易放,如果一個單位換兩個細單位租出,回報應該比較好。

wcpcelia    發表於 19-2-19 10:30
mugtaitai    發表於 19-2-18 10:43

公爵府

新人物 發表於 19-2-18 10:26
大單位確係比較難出租,不過如果呢個樓價水位,我諗我會賣左去,將來回流先再算,身在外地都唔易管理租務 ...

其實佢老公係有 d 傾向你呢個建議,但我朋友話見過太多早年移民嘅人,乜都賣清賣淨,以為自己一定唔會再返來,點知一係自己年紀大左想返來住,一係就仔女話想返來發展,先發現樓價已經升到買唔返,要好多年後先上返車,佢話唔敢搏

所以換層細單位係一個折衷係做法,一半回應佢老公想 cash in 呢幾年樓價嘅升幅,一半回應佢自己想留一層樓做後路。佢都知租務麻煩,佢諗緊如果屋企人肯幫佢管理就最好,如果唔想,佢或者請朋友做,比返租金嘅 5% 做管理費,睇下行唔行得通

公爵府

milkylok 發表於 19-2-18 10:31
人不在港吾建議買太高樓齡單位,多野要維修

對,呢個都係我朋友話想買太古城,我提出嘅顧慮

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:37
其實佢老公係有 d 傾向你呢個建議,但我朋友話見過太多早年移民嘅人,乜都賣清賣淨,以為自己一定唔會再返 ...

要平衡想法,唯有咁做啦!

公爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:13
...

放租单位好似要比五成首期?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 19-2-18 10:46
放租单位好似要比五成首期?

應該係,我朋友係放層大單位換細單位,首期應該唔係問題

伯爵府

賣出大單位, 買入一個約500尺單位收租。

其餘資金自砌收息組合:

1)買入 REITS , ( 新加坡 REITS 收6-7%派息穩定,又不用扣稅, 美國HEALTH CARE REITS, HK REITS ......)

2) 美國市政債 CEF ,約收5% 息, 月月派息, 免稅。

3) 大藍籌公用股, 平均收 3-4% 息。

4) 美國上市債券, 收4-8% 息 ( 不用槓桿計 ), 每隻每年派息2次, 1 千美金起跳, 可買6隻收不同月份派息的, 做到月月收息的效果。

5) 備用資金, 做美元定期, 分散不同日子不同銀碼做幾份, 係細行做約2.X-3%。

以上做哂平均大約收 6-7% , ( 不用槓桿計 ), 以投入一千萬計, 6% 息一年收60萬, 平均一個月收 5 萬, 唔使煩租客收租, 每月收錢爽爆。需要急用錢時又可以賣出部份股票。使唔哂又可以再投入投資。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

#2建議好D。

公爵府

maymaggie 發表於 19-2-18 10:54
賣出大單位, 買入一個約500尺單位收租。

其餘資金自砌收息組合:

wah,呢個一定要比我朋友睇

REITS (星加坡,美國,etc)在銀行買得到?

公爵府

Sumyeema1 發表於 19-2-18 11:00
#2建議好D。

英雄(c9)所見略同

侯爵府

唔知自己會不會回流,如果仔女已經中學,回流可能讀完大學,不如放咗個大單位,買兩個同屋苑細單位租出,一來學JM話齋,細單位升值快d又易租,二來真的一家回流,仔女大個哂可以住一個,自己住一個,畢竟由外國住大d地方,忽然返香港比較擠迫的居住環境,大家有多d空間,但住埋同一屋苑唔太遠。

首頁
12345...7

尾頁

跳至