自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:13
佢話想買太古城,地鐵沿線,藍籌屋苑,應該容易租?但樓齡會係問題嗎?
...

康怡都易租出、尤其裝修企理的

mugtaitai    發表於 19-2-19 10:34
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

maymaggie 發表於 19-2-18 10:54
賣出大單位, 買入一個約500尺單位收租。

其餘資金自砌收息組合:

你住外國?
外國收global income tax
好似幾麻煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

maymaggie 發表於 19-2-18 18:15
我用花旗銀行同埋interactive brokers

好似係八萬蚊最低入場費

請問户口是在香港註册公司或代你去美國分公司開?

在美國賺左利息、股息或資產增值,是否按美國法例報稅?户口幫你報埋及扣埋税?

咁户主如香左,要不要交美國遺產稅?

香港冇遗產稅。睇報纸有位女仕中年早逝,丈夫要俾美國遗產税,詳程唔知,可能香港公司只是代理在美國的户口。

買美國公司債卷入塲费是多少萬美元?USD10/20萬一張?

如investment grade company bond约有多少%回報?美國要扣多少%利息税?

伯爵府

QQTT 發表於 19-2-18 18:54
Hi maymaggie,
我都係在理財果边見到你講IB先認識和開IB戶口,多謝你先。
請問 美國市政債CEF 約收5%息, ...

美國市政債,我係參考blogger的文章,再自己揀。我買了NMZ, 美國投資産品五花八門,我試了超過一年,主要想試佢的扣稅方法(IB原來係先扣30%,到一年後報稅年度再退回大部分,只實扣了大約0.2%的稅)

伯爵府

chichiho 發表於 19-2-18 19:50
你住外國?
外國收global income tax
好似幾麻煩

我住香港,屋企人住㚈國

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-18 20:15
請問户口是在香港註册公司或代你去美國分公司開?

在美國賺左利息、股息或資產增值,是否按美國法例報稅 ...

直接係香港自己上網開,IB 已分了IBHK和IBUS不一樣的

視乎你買什麼,利息一般不扣稅,股息要扣,有些是可以部份退回,有些是証卷行代扣,有些要自己去美領事館辦手續申請退回。

Bond 不用扣稅。investment grade %,我答你唔到,太廣範太多了。我用IB 付費的服務,自己search

這個你開戶口時已申報了你是什麼國籍,你不是美國人應該不用。這個問題我有message 証卷行問過。不過不同公司會有不同處理方法,要問番你果間

大宅

回覆樓主:

賣走大的換兩個細的,回報會高d,太舊的樓盡量避免

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

maymaggie 發表於 19-2-18 21:45
直接係香港自己上網開,IB 已分了IBHK和IBUS不一樣的

視乎你買什麼,利息一般不扣稅,股息要扣,有些是可 ...

好多谢你咁詳细的解答。

我用的兩間証券行都答唔清楚外國遗產税收唔收,所以一直冇買外國野。我去Citibank問下,多谢介绍

公爵府

moniko 發表於 19-2-18 15:25
一來一回, d稅可能仲多過你裝修

good point,即刻去提醒我朋友
謝謝

公爵府

新人物 發表於 19-2-18 15:30
我有個親戚都係持有債券為主,佢話買少少股票,好似買馬仔當考眼光算,就算買收息股,個市跌幾千點,心情 ...

呢個都係我嘅諗法,但其實如果唔係炒,志在長揸收息,股票上落可以不理,當佢債卷咁揸
portfolio 裡面有 d 唔同嘅資產都好嘅,稍稍分散一下風險

公爵府

maymaggie 發表於 19-2-18 18:15
我一啲都唔利害,講投資我都係BB班。

提提你朋友,留意番佢移民的國家對國民的海外投資收稅率是多少,如 ...

佢正係去美國。不過冇分別嘅,除非佢冇收入,否則收入係海外還是當地都一樣要比税,係可能報稅上複雜少少,搵個會計師做,應該唔難

我自己都有樓出租,我覺得最煩嘅唔係收租,我 d 租客全部都自動轉帳,基本上冇嘢要做,係有嘢要維修就煩,租客一個電話來話洗衣機壞,或者邊度漏水,我就要即刻搵師傅上去整,呢樣煩,如果租客肯自己攪,我收少 d 租都 ok

公爵府

maymaggie 發表於 19-2-18 18:25
恒生銀行就有租務管理,其實好搵笨,你叫你朋友星期六買本置業家居,揭去最後面就會見到有恒生租務管理代 ...

係啦,呢個都係我之前提出嘅疑問,一個三唔識七嘅租務管理,佢點會盡心幫你搵租客,唔係淨係租金,仲有都要揀租客,三山五嶽古惑仔樣嘅,都唔會想租比佢啦

公爵府

clarasun 發表於 19-2-18 18:39
呢個正正係我朋友之前嘅問題,之前佢有層半山樓,移民前佢老公想賣咗佢,但佢覺得用嚟放租比較好,所以留 ...

我朋友除左呢個原因之外,更重要係想留條後路,如果有一日想返來住或者仔女想回流,都有間屋可以住,否則到時唔知樓價升到去邊,未必買得返

公爵府

baby2kingdom 發表於 19-2-18 19:05
換間鋪位收住租先,如果真係回流先再按間舖買樓,到時收租夠供樓

鋪位比住宅容易租嗎?管理麻煩嗎?升值能力好過住宅嗎?點解鋪位好過住宅呢?

未涉足過工商物業,唔識比意見朋友

公爵府

galax 發表於 19-2-18 22:04
賣走大的換兩個細的,回報會高d,太舊的樓盡量避免
太古城算舊嗎?朋友問我意見時,我都有少少 concern,不過見好多人話太古城管理好,雖然舊,但 maintain 得不錯,我只係諗,而家已經 30 幾年樓,再揸十年八年,到時成 50 年樓齡,仲賣唔賣得出去?

伯爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 10:21
佢正係去美國。不過冇分別嘅,除非佢冇收入,否則收入係海外還是當地都一樣要比税,係可能報稅上複雜少少 ...

去美國真係最麻煩,呢個都係我嘅煩惱,亞女喺紐約返工同讀書,我哋兩公婆遲遲都唔想過去,美國啲稅制好麻煩,偶一不慎就會報錯報漏被罰款。

相比之下喺香港就自由好多,除咗收租真係要報稅之外,其他買股票買債券收息都唔使納稅好着數。

公爵府

maymaggie 發表於 19-2-19 10:40
去美國真係最麻煩,呢個都係我嘅煩惱,亞女喺紐約返工同讀書,我哋兩公婆遲遲都唔想過去,美國啲稅制好麻 ...

係,美國係最麻煩

阿女喺嗰邊,你哋得閒多 d 去探下佢都 ok 啦,唔係一定要移居過去嘅

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 10:37
太古城算舊嗎?朋友問我意見時,我都有少少 concern,不過見好多人話太古城管理好,雖然舊,但 maintain 得 ...

太古城係港島皇牌大型樓盤,港島的樓價指標之一,加上地區發展規劃完善、實用率高,質量好,幾舊都有保障過d 假豪宅。

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-19 10:37
太古城算舊嗎?朋友問我意見時,我都有少少 concern,不過見好多人話太古城管理好,雖然舊,但 maintain 得 ...
其實你朋友點解會連呢d 都唔知?佢住開新界?

公爵府

artroboy 發表於 19-2-19 10:48
其實你朋友點解會連呢d 都唔知?佢住開新界?

佢住港島,一向住開半山同南區,未住過大型屋苑,係而家要移民,諗住留一間屋,覺得大型屋苑應該容易 d 出租,所以諗太古城。覺得樓齡高嘅係我,唔係佢

首頁
23456...7

尾頁

跳至