自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 09:03
朋友即將移民,佢希望留返層樓,將來有日返來住或者仔女回流,都有個落腳點。

佢而家層自住樓係 4 房大單 ...

我都認為方案2 好d, 细單位易d 租出,两房仲好租,因民生基本需要

公爵府

maggiejane 發表於 19-2-18 11:04
唔知自己會不會回流,如果仔女已經中學,回流可能讀完大學,不如放咗個大單位,買兩個同屋苑細單位租出,一 ...

朋友話只想留一個單位,我諗佢係擔心自己唔喺香港,兩層樓嘅租務要搵人幫手,太麻煩;而且唔知佢係唔係想留一筆錢傍身,話曬中年移民,有多個錢安心 d,不過呢 d 咁深入,我就冇問了

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:37
其實佢老公係有 d 傾向你呢個建議,但我朋友話見過太多早年移民嘅人,乜都賣清賣淨,以為自己一定唔會再返 ...

揾d 相熟agent, 叫佢代收租,管理,有人做的

公爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:09
我都認為方案2 好d, 细單位易d 租出,两房仲好租,因民生基本需要

兩房比三房好租嗎?

我朋友係諗住留一間如果將來佢返來會自住嘅屋,佢而家住開 2000 呎,我諗將來都起碼 3 房先夠佢住,如果而家買 2 房,將來要再換?還是而家就買 3 房,即使難租少少,免得將來要再換樓?

公爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:12
揾d 相熟agent, 叫佢代收租,管理,有人做的

我話比朋友聽。知唔知佢地大約點收費?

侯爵府

2024年龍年勳章

第二個做法
細單位升值潛力好 d
or 2 公婆一人一層2 房單位

mugtaitai    發表於 19-2-18 11:23

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 11:16
兩房比三房好租嗎?

我朋友係諗住留一間如果將來佢返來會自住嘅屋,佢而家住開 2000 呎,我諗將來都起碼 ...

两房係基本需要,租金萬零,容易負擔,三房去到两萬,如太古城,可能三萬,我都有同事租緊

依d 佢自己量吓

真係要留返一間屋,我有親戚加拿大人,幫個女攞埋美國green card, 點知個女嫁咗個香港仔,返咗香港做工,生仔,返加拿大又揾唔到工,想帶仔女返加拿大讀書都唔得

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 11:17
我話比朋友聽。知唔知佢地大約點收費?

我知X原有代客收租

子爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:27
两房係基本需要,租金萬零,容易負擔,三房去到两萬,如太古城,可能三萬,我都有同事租緊

依d 佢自己 ...

初初個女跟男友返香港揾工,租樓住,佢媽話佢哋後生,唔識租,租得唔好,我親戚之後買咗層樓,當租俾佢哋住

公爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:27

依d 佢自己 ...
對對對,我朋友就係擔心呢樣嘢,所以點都堅持留返一間屋,進可攻退可守

公爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:31
初初個女跟男友返香港揾工,租樓住,佢媽話佢哋後生,唔識租,租得唔好,我親戚之後買咗層樓,當租俾佢哋 ...
買得返都好,有D離開得耐,或者手頭唔係咁鬆動,想買返都冇能力

公爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:28
我知X原有代客收租
我叫朋友自己去問下

子爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 11:33
買得返都好,有D離開得耐,或者手頭唔係咁鬆動,想買返都冇能力

佢哋係好早好早期的移民

係大概2000 年買返,樓齡高,但地區正,而家升咗5 倍

佢當時買两房,而家個女一家住,佢两老每年返住吓,就好逼,所以3 房都好

伯爵府

mugtaitai 發表於 19-2-18 11:01
wah,呢個一定要比我朋友睇

REITS (星加坡,美國,etc)在銀行買得到?

我係用銀行做定期 + 美資証卷行做股票/債卷/CEF ( 收息免手續費, 100% 落袋, 超爽)

KEY POINT 最緊要係做到 " 月月有現金流 ,日日有錢收 ", 訓緊教都有錢收。( 債卷是日日收息的) ,同埋係 " SWAN " 式投資 ( sleep well at night )

我都係這一兩年才學識, 我自己就係咁樣做緊 。花些時間, 慢慢學, 學懂了終身受用。好過買樓投資多多聲。砌一個平平穩穩的投資 POOL, 唔使點打理, 餘下大部份時間做自己喜愛的事。( 千萬不要經AGENT, 自己學習自己投資最好 )

大宅

mugtaitai 發表於 19-2-18 10:37
其實佢老公係有 d 傾向你呢個建議,但我朋友話見過太多早年移民嘅人,乜都賣清賣淨,以為自己一定唔會再返 ...

我親戚移民後搵銀行幫佢做租務管理,大概7%左右

公爵府

細姐姐 發表於 19-2-18 11:38
佢哋係好早好早期的移民

係大概2000 年買返,樓齡高,但地區正,而家升咗5 倍

2000 買

公爵府

maymaggie 發表於 19-2-18 12:04
我係用銀行做定期 + 美資証卷行做股票/債卷/CEF ( 收息免手續費, 100% 落袋, 超爽)

KEY POINT 最緊要 ...

明白。你好利害呀

我都要好好做下功課,學下你嘅投資策略,我而家嘅 portfolio 大部份都係公司債卷,偏向保守,可以學你咁,適量加 d REITS 同高息藍籌,我最近都諗緊買返 d 煤氣,diversify 一下

公爵府

Nohoeast 發表於 19-2-18 12:12
我親戚移民後搵銀行幫佢做租務管理,大概7%左右

隨便一間銀行都做嗎?還是要在該銀行持有某 d 戶口先可以?

大宅

mugtaitai 發表於 19-2-18 12:21
隨便一間銀行都做嗎?還是要在該銀行持有某 d 戶口先可以?

佢用恒x,有部門專做呢方面,用左好多年,一條龍放租收租,唔知依家仲收唔收新客,又或者揀客

公爵府

Nohoeast 發表於 19-2-18 12:27
佢用恒x,有部門專做呢方面,用左好多年,一條龍放租收租,唔知依家仲收唔收新客,又或者揀客
...

明白

我未用過呢類租務管理,唔知佢地點樣幫業主揀租客,是否仍然要業主遙控?如果租客有電器要維修,銀行是否一定搵返總代理?如果要換呢?換返同一款?還是會幫手格價睇下其他牌子款式?其他維修呢?銀行點樣搵師傅?佢地是否有“御用”嘅師傅?

首頁
12345...7

尾頁

跳至