親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Joey8 發表於 19-2-22 09:23
但我行程唔啱路
同埋我朋友全家唔食蠔,佢地已經好好唔食海膽都陪我去積丹,冇可能仲要就我特登去食 ...

雖然叫櫻蠔祭,仲有其他貝殼類的,帆立貝、螺都好好吃

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

youhello507 發表於 19-2-22 10:22
睇個人情況的

我係札幌到阿寒,一次300km

仲激過我哋,講真,真係好遠
沿途起碼要停兩次或以上休息下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

mingaga 發表於 19-2-22 10:07
這行程,得一個人揸車?老實講,兩個人揸車都有啲疲倦,特別係由札幌去帶廣(好多隧道),紋別去旭川(沿 ...

我札幌去旭川喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

mingaga 發表於 19-2-22 10:09
不能太倚賴GPS,坐在司機旁的乘客沿途負責睇GPS,或查詢休息站的位置,不可以瞌眼瞓
...

我朋友老公負責揸車,我老公負責睇GPS同提醒

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 10:22

呢個真係要睇行程同時間就唔就,五月厚岸櫻蠔祭,週末最熱 ...

到時候再決定,thx

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 10:27
酒店OK 㗎,大浴場好細,樓下就係Aeon,行出去仲有大把嘢食。
第一晚就由札幌揸車去旭川?
搭直航去放低行 ...

方便之後行程,旭川唔會去浸,因之後會住溫泉酒店

珍珠宮

youhello507 發表於 19-2-22 10:22
睇個人情況的

我係札幌到阿寒,一次300km

知唔知五月有冇士多啤梨摘?小朋友話想摘

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 10:30
希望一切平安!
我哋第一日唔會揸車,留在札幌,睇電視新聞、天氣,當地天氣最準,好讓嚟緊嗰幾日容易安排 ...

但酒店book晒都可以改變方向??

珍珠宮

Joey8 發表於 19-2-22 10:43

不太清楚,但5月應該冇士多啤梨賣

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 10:44
但酒店book晒都可以改變方向??

Book 可以在限期前更改或取消的,不要book 預付嗰啲。
但溫泉酒店就要小心啲,因為多數七日之前取消,就要比20%訂房價。改日期(前後一日)是可以免費,但一定要盡早通知

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 10:43

不論月份,妳有冇食過北海道產的士多啤梨?
不時不食,希望你朋友及她的小朋友也能明白,大部分水果亦有時有地的。
現在喺香港,是日本士多啤梨水尾,可以食多一些。

珍珠宮

youhello507 發表於 19-2-22 10:57
不太清楚,但5月應該冇士多啤梨賣

搵到啦

http://www.snowberry.co.jp/tw/

http://www.suparuberry.com/sp/

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 11:22
Book 可以在限期前更改或取消的,不要book 預付嗰啲。
但溫泉酒店就要小心啲,因為多數七日之前取消,就要 ...

因visa signature 響agoda book有15% off,我已全部付款不設取消

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 11:26

不論月份,妳有冇食過北海道產的士多啤梨?

我早二日都有買,好抵$220

侯爵府

taylortse 發表於 19-2-20 12:04
難丫 輕井澤個溫泉要搭接駁巴士,咁早一個人去有啲難度

借問軽井澤的溫泉在哪裏?

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 11:57
我早二日都有買,好抵$220

呢隻真係二月先有,預祝3月14號的白色情人節

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 12:03
借問軽井澤的溫泉在哪裏?

你講星野溫泉?輕井澤站有接駁巴士到星野溫泉

珍珠宮

mingaga 發表於 19-2-22 12:04
呢隻真係二月先有,預祝3月14號的白色情人節

我一月響北海道都有食,淡雪係一、二月

侯爵府

taylortse 發表於 19-2-22 12:06
你講星野溫泉?輕井澤站有接駁巴士到星野溫泉

係呀!感謝
嚟緊會經過,去浸下溫泉,作為小休的一個選擇,跟住先揸車走

侯爵府

Joey8 發表於 19-2-22 12:22
我一月響北海道都有食,淡雪係一、二月

淡雪士多啤梨,我覺得比紅色的甜一些,但價錢就貴,可能只是出一水。
好好享受
希望旅程順利又愉快,大人小孩都玩得開心

首頁

尾頁

跳至