福岡6日5夜自由行,求意見

msyukilau
|
7月中,4大2青年1個6歲小童,共7人福岡6日5夜自由行

Day 1中午落機-》酒店check in(住博多)
Day 2海之中公園+海洋館(住博多)
Day 3熊本1日遊,住熊本
Day 4由布院-》住蓮輪旅館(budget有限,有其他平平地溫泉酒店推介嗎?)
Day 5天神行街(住天神)
Day 6 outlet-》下午走

請問day3-4應該自駕好定買jr pass好?
行程順嗎?(別府興趣唔大)
greenlover
|
如果budget唔係問題,當然自駕會舒服同自由過jr pass啦
我自己都係自駕遊九州
wcpcelia    發表於 19-2-18 11:33
msyukilau
|
greenlover 發表於 19-2-18 10:47
如果budget唔係問題,當然自駕會舒服同自由過jr pass啦
我自己都係自駕遊九州
...

第一次去九州,如果自駕都係第一次,所以唔係好識,請問價錢會爭得遠嗎?見kkday 大人3天pass$604,小童$302,呢到交通都要$3926,係熊本仲要買鐵路劵(睇blog有講)
另外,行李都要諗(emoji)如住返博多同一酒店,行李放底2日可行嗎(帶輕便行李走)
peckykoo
|
msyukilau 發表於 19-2-18 09:45

請問你經那裡買機票?
現在去香港航空睇要6K ~2個大人(明年新年價錢)
msyukilau
|
peckykoo 發表於 19-2-18 13:31
請問你經那裡買機票?
現在去香港航空睇要6K ~2個大人(明年新年價錢)

Hong Kong express官網,大約千五咁上下(連稅、行李)
peckykoo
|
msyukilau 發表於 19-2-18 14:29
Hong Kong express官網,大約千五咁上下(連稅、行李)

平喎

幾時出發?

現在睇緊,明年嘅新年好貴
msyukilau
|
peckykoo 發表於 19-2-18 14:30
平喎

幾時出發?

我7月10,應該未到學校正式放暑假,所以稍平一點,見之後個星期就開始貴
peckykoo
|
greenlover 發表於 19-2-18 10:47
我自己都係自駕遊九州
...

你好,可分享自駕路線參考一下呢?

我們有1位是輪椅人仕同行
有咩地方適合推輪椅呢 ?
greenlover
|
peckykoo 發表於 19-2-18 15:51
你好,可分享自駕路線參考一下呢?

我們有1位是輪椅人仕同行

我上次福岡出發,湯布院,別府,阿蘇,熊本,上番福岡
其實都幾長車程,如果唔鍾意坐長途車就唔好咁行法,寧願喺湯布院,別府,大分作深度旅遊再番福岡
greenlover
|
msyukilau 發表於 19-2-18 11:35
第一次去九州,如果自駕都係第一次,所以唔係好識,請問價錢會爭得遠嗎?見kkday 大人3天pass$604,小童$30 ...

價錢我無同搭鉄路比較,因為我自己唔鍾意搭公交,所以我去旅行多數係揀自駕。
peckykoo
|
greenlover 發表於 19-2-19 10:01
其實都幾長車程,如果唔鍾意坐長途車就唔好咁行法, ...

打算福崗機場落機

想問,只有7天如何按排好呢?
你上次去既地方,都係打算去的
由湯布院去別府,開車要幾耐?
greenlover
|
peckykoo 發表於 19-2-19 15:26
打算福崗機場落機

想問,只有7天如何按排好呢?

別府喺湯布院隔離,揸車半個小時左右
大概有下面地方可以去
湯布院大街
金鏻湖
城島高原樂園
九州動物園
harmony land
鶴見岳
如果租車可以喺福岡市內
福岡都係行街食嘢,可以放喺一頭一尾嘅
peckykoo
|
greenlover 發表於 19-2-19 21:12
別府喺湯布院隔離,揸車半個小時左右
大概有下面地方可以去
湯布院大街

謝謝

係呢~機票+住宿有無好介紹?

check 過如果新年去福崗機票好貴哦
tymimi
|
greenlover 發表於 19-2-19 10:01
其實都幾長車程,如果唔鍾意坐長途車就唔好咁行法, ...

你好!我也是暑假去福岡,行程大致和你一樣,請問你是每處地方住一晚?熊本回福岡車程大約要多久?
謝謝(emoji)
littledora1
|
請問博多有什麼酒店或民宿介紹?想近博多,近市區租車公司和博多站
subb
|
tymimi 發表於 19-2-25 21:01
你好!我也是暑假去福岡,行程大致和你一樣,請問你是每處地方住一晚?熊本回福岡車程大約要多久?
謝謝(e ...

博多<>熊本大約40分鐘左右 !
subb
|
Day 1中午落機-》酒店check in 天神
Day 2 熊本 (即日來回)
Day 3 由布院 (住別府)
Day 4 別府/ 大分 (住別府)
Day 5 大分 > 返博多 > 太宰府 (住天神)
Day 6 海之中道公園 (住天神)
Day 7 博多 > 機場

我本想別府回程住博多, 但因想酒店KEEP 行埋
所以BOOK 埋同一間, 方便放大行埋,
小行埋落別府, 由布等 !
angelmame
|
msyukilau 發表於 19-2-18 09:45

咁多人, 會唔會自駕重平D.

greenlover
|
tymimi 發表於 19-2-25 21:01
謝謝(e ...

係每處住一晚呀,租得車自駕緊係去到邊住到邊啦。試多幾間酒店嘛。
車程唔記得啦,用Google map話唔使2個鐘,你知有時中途又會停下咁.
maggie196
|
subb 發表於 19-2-26 11:26
博多熊本大約40分鐘左右 !

40分鐘係指自駕定JR?因為我睇google map自駕都要1小時45分鐘