自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

網上有人講, 搭飛機最恐怖既鐵三角: BB x 廉航 x Red-eye Flight

事件:

某年衝日本,放工搭夜航機——無睇錯,係十二點起飛嘅UO。

UO成機一行6個位,成機唔夠200人。廉航係迫,大家都知。搭得red-eye,我預咗聽到鼻鼾聲。鼻鼾聲我瞓到,有規律嘅噪音,咪同搭車一樣,瞓到嘅(我可以由起飛前搭到land,我好易瞓)。

但當announcement開始叫啲人扣安全帶,就聽到後排有個B係度喊。

我無養B,亦都唔鍾意細路,所以我唔知佢幾大,可以手抱又識講幾句嘢嘅年紀啦!

佢一直喊一直喊,成機嘅人都瞓唔到望住佢,爸爸媽媽輪流抱住佢係走廊行來行去。

個細路女由一邊喊,一邊話「爸爸/媽媽我好攰,我好眼瞓。」但佢完全瞓唔到,時間唔啱,生保地方+氣壓。只見佢喊到失晒聲,但都瞓唔到。

上面講到,我好憎細路。但嗰次,個細路喊到我個心都嗱住嗱住。

最後架機一land,個老爸抱住個細路出機。行緊去關口時,個細路已經秒瞓咗。

慳嗰少少錢搭red-eye flight,要迫個細路改變生理時鐘,只係為咗創造啲美好回憶比個細路?你六歲前嘅嘢仲記得幾多呀???咪自送花圈比自己戴啦!根本啲老豆老母自私,先會想帶埋啲未有自控能力嘅細路去旅行。

Poyau    發表於 19-2-18 11:27

男爵府

little_white88 發表於 19-2-18 09:54
網上有人講, 搭飛機最恐怖既鐵三角: BB x 廉航 x Red-eye Flight
😁agree
簾航本身一個人都迫,仲迫多個bb. 唔舒服當然喊,父母無準備好係真,
我帶bb搭無數咁多次飛機,2hrs to 14hrs
都會帶佢地的被,枕頭比佢地攬住訓,一d問題都無亦都慶幸有帶佢比爺爺見最後一面,

子爵府

little_white88 發表於 19-2-18 09:54

我都同意,小朋友太細真係唔好揀呢啲overnight 時間。帶小朋友去旅行無問題,但要準備充足。

我自己都有小朋友,大仔2歲跟過我地去bkk, 我寧願搭中午機,唔想趕頭趕命咁去機場,一趕大家都好易燥底,上到機爆發,真係唔知點好,又無得走,又影響到人。

到4歲去過首爾,去程我地揀左overnight flight, 但加小小錢坐business, 大家坐得舒服啲,可以訓幾個鐘。

禁止訪問

子爵府

唔好話"BB",有小朋友都唔應該搵零晨機
我同個仔去旅行(未夠兩歲至而家四歲),都只敢揀中午機

男爵府

回覆樓主:

仲有隔離附近整件瞓到鼻寒聲響遍半個機倉先至係終極恐怖紅眼旅程

男爵府

"只係為咗創造啲美好回憶比個細路?"

只係邊左滿足大人去玩的意向

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搭零晨回港再番工最省時間,遇BB機會率減低

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

廉航 X bb 早幾年試過幾次, 正常日頭機, 日本必中招

1/ 坐正我後面, 阿媽一上機同佢講到落機, 真心嘈, 不過我冇出聲
2/ 另一次又係坐正後面, 半程機係到哭, 哭唔緊要, 最正係擺正兩個位中間向住前面, 嘈到我 , 見佢bb可以點

自始如果真係坐, 一定要帶入耳式耳機

珍珠宮

kiki530 發表於 19-2-18 10:29
搭零晨回港再番工最省時間,遇BB機會率減低

而家喲家長,零晨機都照帶B,我都遇過,喊咗半程機,帶B去旅行,盡量唔應該揀零晨機,對幼兒嚟講太辛苦

公爵府

我屋企有個細路以前因爲氣壓,真係會耳仔痛到癲,要忍痛忍到落機,不過忍到無喊。當然到下次上機佢父母已經準備好晒預防措施啦。

水晶宮

hnh_mami 發表於 19-2-18 10:12
我都同意,小朋友太細真係唔好揀呢啲overnight 時間。帶小朋友去旅行無問題,但要準備充足。

我自己都有 ...

中午去下午返、係唔抵架、但大家舒服d

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我覺得係BB、小朋友+夜機。

我試過帶4個2-8歲小朋友坐夜機,雖然佢地都乖冇喊、冇嘈,我都準備晒糖、筆、紙。不過,真心替坐附近既乘客擔心,長夜漫漫,冇得休息我都會殺人。。。

伯爵府

你點知人哋一定去玩?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

艾菲BB 發表於 19-2-18 10:17
唔好話"BB",有小朋友都唔應該搵零晨機
我同個仔去旅行(未夠兩歲至而家四歲),都只敢揀中午機:t ...

應該話要了解自己個小孩友,再去選擇航班。我仔坐凌晨機,飛機未起飛已經瞓著,一瞓瞓到過入境關;相反,中午機又吾眼瞓,耳仔又吾舒服,試過由關艙門扭到開艙門

男爵府

牛年勳章

小朋友去旅行無問題,但要準備充足

珍珠宮

畀面勳章

搭個好多次凌晨機,從無見小過小朋友或b。
真心覺得家長

男爵府

回覆樓主:

我反而包容到bb喊,但包容唔到大媽又嘈又冇禮貌

子爵府

luckybaby2011 發表於 19-2-18 10:48
中午去下午返、係唔抵架、但大家舒服d

帶得小朋友去旅行一定唔抵,行既景點又無咁多,去啲樂園水族館玩又貴。

想抵玩就一定掉低小朋友,早去晚返,酒店住差小小都無所謂,無乜時間逗留.

大宅

所以我同小朋友去旅行從來唔會搭凌晨機,根本大人小朋友都辛苦,機票太貴我會慳其他其方或唔去

首頁

尾頁

跳至