自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我搭過幾次廉航,剛剛呢次遇到 :
有位小朋友(2歲幾)坐正我後面。到差唔多降落就開始喊,喊足幾個字成機都聽到。佢老豆只叫佢收聲,但應該係氣壓唔舒服又唔識講,都覺得佢辛苦。

到返來,坐後面三個女人由一上機講到落機, 研究n年前影相d衫點點點,d人點點點,個老公又點點點,完全唔收聲,真係救命

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女細時試過
唔係redeye,非廉航,夜晚7點正常時間短途機),喊左勁耐
原因三個字:扭-眼-訓

家中無扭眼訓bb嘅,講都唔會明。根本同氣壓時差無關

珍珠宮

其實每個小朋友唔同...
最緊要家長清楚自己既小朋友既脾性..
好似我女.. 佢細時係唔鐘意人地抱住佢坐係度..
佢鐘意抱住行來行去..
所以我出街都絕少搭巴士..
搭 mtr 可以少量走動/扭計就落車比佢冷靜下..
試過幾次搭船去澳門見婆婆..
揀直惡夢.. 喊足全程.. 點氹都唔得.. 我又暈船又唔可以抱住佢行來行去.. (再加我c6闊老懶野全程打機)
好彩去澳門一個鐘又快又捱到落船..
所以我真係唔敢帶佢去旅行..
我由大肚到佢而家2歲都未飛過..
不過佢過左2歲又好d.. 而家諗緊近近地去台灣/沖繩試下..

男爵府

kavenzou 發表於 19-2-18 10:53
應該話要了解自己個小孩友,再去選擇航班。我仔坐凌晨機,飛機未起飛已經瞓著,一瞓瞓到過入境關;相反, ...

子爵府

我估佢地覺得小朋友會在凌晨訓先揀夜機
但無諗過外在因素會令佢地喊
肯邊行邊抱已經好好
尋日我去左食飯 有個小朋友目測1-2歲
不停尖叫講唔要 老豆無哂符都唔帶小朋友出去行下分下心 成間餐廳連出面等位既人都望住佢地

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

真係無覺好瞓

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我d小學生都未搭過零晨機,太辛苦大人都唔想啦

珍珠宮

樓主令我想起,我身邊係有人講明要有共同開心回憶,所以帶埋個2歲仔去旅行,出發果程個仔上機訓到落機,回程時個仔吳願訓,嘈到拆天,比勁多人投訴,佢同老公又無辦法令個仔收聲,覺得好尷尬同無奈

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

我試過長途附近有b 喊左幾粒鐘已經真心想死
短程真係會想死同燥底
抖都無得抖

水晶宮

hnh_mami 發表於 19-2-18 10:58
帶得小朋友去旅行一定唔抵,行既景點又無咁多,去啲樂園水族館玩又貴。

想抵玩就一定掉低小朋友,早去晚 ...

係架、同小朋友去酒店又要好d最好包埋早餐、係慳左shopping 錢囉
同自己去好唔同

珍珠宮

回覆樓主:

有一年因為香港打風,原本既航班取消左,航空公司安排半夜機返香港,所以第一次同阿仔搭半夜機,我仔無喊,只係見佢由上機訓到落機,搭的士返屋企都喺度訓,我見佢咁辛苦,所以我以後唔會揀半夜機
PS:我一向都揀早機去,中午返

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實BB都可以安靜搭飛機的
不過係父母要好了解BB特性、習慣、喜好、身體情況,並且與之和飛行時整個過程中會出現的各種情況相配合,方可讓BB隨行。此外還要有充足準備工夫和引導小孩對機艙環境和禮儀的適應,令之享受,並學習自娛,方能成事。
許多人以為帶bb出行就只是作物質上嘅預備,咁係遠遠不夠,既不去了解小朋友又不去了解飛行過程,而且又不作引導,又怎會令小孩對搭飛機甘之如飴呢?
我小朋友由BB起,不論早晚機長短途,都安靜得差點讓人不察覺有小孩同機。
為了能全家同樂出遊,父母真的要在規劃行程時勿忘這一項的規劃啊!

侯爵府

little_white88 發表於 19-2-18 09:54
網上有人講, 搭飛機最恐怖既鐵三角: BB x 廉航 x Red-eye Flight

agree,我以前去旅行,都係廉航就廉航,red-eye就red-eye。
但現在帶住個細路,我情願慳酒店費或shopping少D,都一定唔會搭廉航或半夜機。 我頂到係飛機瞓少D,或者flight delay flight cancel 係機場瞓兩晚,但點要求個幾歲小朋友了解同忍耐這麼長時間的不適呢? 佢哋有氣壓耳仔痛陌生地方唔習慣嘈係正常,到時你忍耐到佢嘈,但冇理由要全機人陪你一齊忍耐㗎?
所以,我寧願比多D錢、玩少半日,帶住仔仔都堅持搭日間的航班去玩。

公爵府

yokulami 發表於 19-2-18 11:33
我d小學生都未搭過零晨機,太辛苦大人都唔想啦

我近幾年都冇搭零晨機,年記大了怕辛苦
我之前去日本搭midnight flight 只為慳時間shopping
Book 多一晚酒店,在機場附近
5 點幾訓到 10
貴過搭早機,只為慳幾粒鐘,細佬太細,只敢看開幾日

同細路飛
一定揀正常時間
冇謂玩自己

試過夜晚9點幾land
個仔攞行李時扭計
已經倒瀉攞蟹

最遠頂多gold coast
再遠D都唔敢

伯爵府

little_white88 發表於 19-2-18 09:54
網上有人講, 搭飛機最恐怖既鐵三角: BB x 廉航 x Red-eye Flight

我認同你,真係老竇老母自私。自己想去旅行苦左個細路仔!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我自己都頂唔順搭凌晨機, 唔好講小朋友

同細齡小朋友去旅行會揀近中午機, 去d短途試吓先, 頂到氣壓問題就去遠少少, 試過帶兩個囡搭午夜機去澳洲, 細囡當時2歲幾, 捱到12點上機已經好叻, 未起飛已經瞓著, 不過都要睇小朋友脾性, 我兩個都唔會扭眼瞓, 易攪好多

明白如果搭凌晨機但有小朋友喺後面喊, 真心瞓唔到

象牙宮

回覆樓主:

簾航未坐過,最怕係小朋友!不停講野扭計又有,不停喊都有! 我仔1歲幾第一次坐飛機,我要去醫生度開安眠藥佢食,到佢再第二次坐飛機已經7歲,定性晒

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至