自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

吾會選夜機,自己都會怕辛苦.

珍珠宮

開心吸收勳章

我沒有帶BB坐飛機的經驗, 我仲以為選 red eye時間, BB訓覺時段就唔會嘈到人, 但始乎原來唔係。

大宅

回覆樓主:

搭凌晨機根本攞黎辛苦,除非搭長途機

珍珠宮

teresayan07 發表於 19-2-18 11:14
其實每個小朋友唔同...
最緊要家長清楚自己既小朋友既脾性..
好似我女.. 佢細時係唔鐘意人地抱住佢坐係度.. ...

個人經驗,過3歳先去,3歲語言能力強啲,更懂得用行動、語言去表達自己吾舒服,而吾係齋喊,而且出發前先同佢「講數」:坐飛機先可以周圍去玩,你想去玩就要學下坐飛機,我地一人一個位,靜靜地睇電視卡通片,耳仔係會有小小吾舒服,但媽媽係起飛同落機俾糖糖/果汁你食/飲,咁就會無事架啦。

男爵府

mayuenhk 發表於 19-2-18 10:43
我屋企有個細路以前因爲氣壓,真係會耳仔痛到癲,要忍痛忍到落機,不過忍到無喊。當然到下次上機佢父母已 ...

請問有咩預防措施?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

最怕係父母唔理由佢喊足全程。我都有細路不過真心覺得嘈。空間大嘈都無咁吵耳空間細真心耳仔都痛。
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

琥珀宮

little_white88 發表於 19-2-18 09:54
網上有人講, 搭飛機最恐怖既鐵三角: BB x 廉航 x Red-eye Flight
講得好啱

大宅

回覆樓主:

BB喊我反而ok,我都試過,最多訓得唔好,但最憎係不停踢椅背,或者除鞋浪左喺我張椅,話佢仲聲大夾惡,踢多你幾下真係影響晒旅行嘅心情

子爵府

回覆樓主:

都係睇下自己細路仔嘅性格喇! 如果自己小朋友不嬲鍾意扭開計嘅, 鍾意喊嘅, 唔好講話坐凌晨機, 直頭去旅行都去得唔開心啦!

想當年,我個仔三歲就同我哋一家人一齊坐十幾個鐘頭去東歐, 全程冇嘈過, 淨係睇卡通片, 玩空姐送嘅玩具, 連啲空中服務員都輪流過嚟同佢玩, 話佢真係好乖喎! 因為我個仔天生唔鍾意扭計, 亦好少喊, 所以嗰陣時真係成日帶佢去旅行。
但到細女就唔得啦, 細女雖然唔會扭得好犀利, 但一喊就嘈個拆天, 啲喊聲好鬼刺耳, 所以細女都係去到四歲左右先同我哋去旅行。 有陣時,做父母帶得佢去旅行真係要準備好多好多嘢, 連點樣安撫小朋友都要諗埋㗎

珍珠宮

環保接龍勳章

little_white88 發表於 19-2-18 09:54
網上有人講, 搭飛機最恐怖既鐵三角: BB x 廉航 x Red-eye Flight

我有2個都唔搭零晨機, 係唔想佢地辛苦, 我又辛苦, 佢地2個讀中學我先考慮買零晨機票。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

cathy-tse 發表於 19-2-18 11:47
我諗你幫幫手

等佢大啲先帶佢去旅行啦⋯⋯

所以咪話我從無帶過佢去旅行 lor..
你有無睇清楚我講咩 ga?
而家佢大左開始返學好好多了.. 坐長途巴士都唔會扭計了..

珍珠宮

kavenzou 發表於 19-2-18 12:50
個人經驗,過3歳先去,3歲語言能力強啲,更懂得用行動、語言去表達自己吾舒服,而吾係齋喊,而且出發前先 ...

佢而家好好多了.. 坐長途車都唔再扭計了..
可能來緊暑假先帶佢去下旅行..
到時佢都差唔多3歲了...
睇下佢咩情況..

珍珠宮

kelly_wong123 發表於 19-2-18 13:03
BB喊我反而ok,我都試過,最多訓得唔好,但最憎係不停踢椅背,或者除鞋浪左喺我張椅,話佢仲聲大夾惡,踢多 ...

我都吾介意BB喊,浪腳ok,但吾好俾我見到同點到,唯一介意係踼櫈同突然艾後(有次亞仔食食下個餐,前面突然艾後,差啲撞到我仔個頭

大宅

最慘小朋友坐呀媽大脾,而你右咁岩坐佢隔離,小朋友959喊同埋隻腳差過黎,鞋踩到你條褲

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔一定係BB,
而家大人大姐都可以開 speaker 打機,
識性既小朋友都可以玩成程機,又唱歌又嘻嘻哈哈尖叫,
真心討厭

用戶要求終止服務

牛年勳章

我遇過同機 bb 喊足全程,時不時尖叫嘅大聲喊,雖然唔係零晨機,我都好辛苦
未經許可,請勿轉載

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 11:13
我女細時試過
唔係redeye,非廉航,夜晚7點正常時間短途機),喊左勁耐
原因三個字:扭-眼-訓

根本小朋友咁細唔需要帶去旅行囉

咁簡單有咩好唔明

珍珠宮

回覆樓主

個人經驗:
我個女BB時夜機試過兩次,
仲要長途,
日頭亦試過,
夜機佢訓到,
日頭完全訓唔到。

個個BB唔同,
而且次次經驗都唔同。

換轉頭,
大人零晨機都唔係人人可以訓到啦係咪?

大宅

了解自己小朋友,我女撘零晨機/超早機係訓得最好。
中午機就唔得喇。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我朋友見過,去日本,0430 到日本,d小學生個樣呆滯曬咁,萬一病左就慘

首頁

尾頁

跳至