服用阿斯匹林,禁食鈣片?

jumpjumpfu
|
見Jamieson 高濃度鈣片650毫克 + 維他命D3 400IU 的說明,在服用處方抗凝血藥物和阿斯匹林時禁用,是否不能補鈣?有服用阿斯匹林的媽媽,有冇食梗鈣片? 請分享
李露眉
|
阿士匹靈??
jumpjumpfu
|
回覆 李露眉 的帖子

係丫~
李露眉
|
jumpjumpfu 發表於 19-2-18 10:17
回覆 李露眉 的帖子

係丫~

咁要問醫生
我食更阿士匹靈,暫時無鋪鈣

只食materna同藻油dha
jumpjumpfu
|
回覆 李露眉 的帖子

其實我已經同時服用半個多月,剛巧看看鈣片成份,就見到禁用字眼,嚇一跳呢....
李露眉
|
jumpjumpfu 發表於 19-2-18 10:20
回覆 李露眉 的帖子

其實我已經同時服用半個多月,剛巧看看鈣片成份,就見到禁用字眼,嚇一跳呢.... ...

正常無沖突,醫生都無話唔可以補鈣

你問醫生穩陣d
momomee
|
jumpjumpfu 發表於 19-2-18 09:56
見Jamieson 高濃度鈣片650毫克 + 維他命D3 400IU 的說明,在服用處方抗凝血藥物和阿斯匹林時禁用,是否不 ...

睇清楚係咪仲有vitamin K1係入面?
Miis
|
見Jamieson 高濃度鈣片650毫克 + 維他命D3 400IU 的說明,在服用處方抗凝血藥物和阿斯匹林時禁用,是否不 ...

我問過醫生 唔係同時食就得 隔兩三個鐘就ok 不過我食緊最低劑量既阿士匹靈
jumpjumpfu
|
Miis 發表於 19-2-18 20:58
我問過醫生 唔係同時食就得 隔兩三個鐘就ok 不過我食緊最低劑量既阿士匹靈
...

我食梗100mg,請問最低劑量是?
yumital
|
分開食,我都要用抗凝血產品,e生話一定要補鈣
朝早食鈣片,下午先食aspirin
Miis
|
jumpjumpfu 發表於 19-2-18 21:29
我食梗100mg,請問最低劑量是?

haha748494
|
我覺得最好結合個人情況問下醫生喇。
黃家三少奶
|

我2樣有食喎, 會唔會係份量問題呢?

GCHK
|
呢D,我覺得諮詢醫生專業意見穩陣D
cheungnk99
|
膽心嘅話去問吓醫生最實際,我都食梗呢隻,正常情況下食低劑量分開食就無問題,隔2,3個鐘到